Eeva

Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan tuotantoa on esillä rinnakkain

Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan tuotantoa on esillä rinnakkain
Bryk loi uniikkia, Wirkkala suunnitteli teolliseen tuotantoon.

Tapio Wirkkalan Lehtivatia valmistettiin vuosina 1970–1989. Kuvat: Ari Karttunen / EMMA.

Espoon modernin taiteen museo EMMA on avannut näyttelytilan, jossa esitellään pysyvästi aviopari Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan tuotantoa. Katseluvarastossa voi ihastella molempien teoksia, niiden luonnoksia ja toteutuksia.

Samalla voi tarkastella kahta erilaista esteettistä näkemystä. Bryk lähti usein liikkeelle väreistä, ja hänen työnsä ovat leikkisiä ja koristeellisia. Wirkkala taas haki inspiraatiota luonnosta, jonka muotoja hän pelkisti äärimmilleen.

Toinen teki enimmäkseen uniikkikeramiikkaa, toinen teolliseen tuotantoon tarkoitettuja esineitä.

Rut Brykin Leijona vuodelta 1957.

Esittelytekstit kertovat kummankin ajatusten ja muotokielen kehityksestä. Erityisen hauska idea on ollut laittaa osa teoksista esille puisiin kuljetuslaatikoihin.

Tilan keskellä on alue vaihtuville näyttelyille. Ensimmäisenä siinä nähdään Tapio Wirkkalan tuotantoa.

Taiteilija on sanonut, että hänelle käsillä tekeminen oli lähes terapeuttista. Jos näkö petti, hän luotti silmiin sormenpäissään.

Tuttujen Ultima Thule -lasien rinnalla nähdään myös Wirkkalan vähemmän tunnettua tuotantoa. On kiinnostavaa seurata, kuinka setelirahojen suunnittelu on kulkenut yksityiskohtaisesta viljantähkän piirroksesta kohti lopullista versiota.

Näyttelyä täydentää muutaman nykyvalokuvaajan suurikokoinen otos Wirkkalan teoksista. Kuinka eri tavoin esinettä voikaan kuvata!16

Still / Life – Tapio Wirkkala Retrospective 22.4. saakka Espoon EMMAssa.  Arvio löytyy myös Eevan numerosta 1/2018.

Julkaistu: 16.12.2017
Kommentoi »