Rotta olikin syytön ruttoon - mustan surman levitystapa selvisi
Puheenaiheet
Rotta olikin syytön ruttoon - mustan surman levitystapa selvisi
Mustarotta olikin syytön ihmisiä keskiajalla tappaneeseen mustaan surmaan.
Julkaistu 30.1.2018
Apu

Tuhoisan mustan surman ensimmäinen muoto koetteli Eurooppaa vuosina 1347-1351. Sen arvellaan tuhonneen yli kolmasosan Euroopan väestöstä eli noin 25 miljoonaa ihmistä. Mustan surman epidemioiden aiheuttajaksi 1300-1800-lukujen Euroopassa on tähän asti epäilty mustassarotassa (Rattus rattus) eläneitä kirppuja.

Oslon ja Ferraran yliopistojen tutkimus kertookin nyt toista: tappavaa kulkutautia ovat todennäköisimmin levittäneet ihmisissä eläneet kirput ja täit.

- Meillä on hyvät tilastot yhdeksästä kaupungista, jotka rutto tuhosi Euroopassa. Pystyimme niiden pohjalta mallintamaan taudin leviämisen, kertoo Oslon yliopiston professori Nils Stenseth BBC:lle.

Tutkijat simuloivat ruton leviämistä kaupungeissa kolmella vaihtoehtoisella mallilla, joissa taudin aiheuttajina olivat joko rotat, pisaratartunta ilman kautta tai ihmisten iholla ja vaatteissa eläneet kirput ja täit. Seitsemässä kaupungissa ”ihmisten loismalli” jäljitteli parhaiten mustan surman leviämisnopeutta ja laajuutta. Rottien kautta epidemia olisi levinnyt hitaammin kuin ihmisestä toiseen siirtyen.

Suomen musta surma jätti aikalaistietojen mukaan rauhaan. Suomen pieni väestö asui tuohon aikaan enimmäkseen maaseudulla, eikä täällä tehty paljonkaan kauppaa muiden maiden kanssa.

Ruttoa on tavattu edelleen joissain Aasian ja Afrikan maissa sekä Yhdysvalloissa. WHO:n mukaan vuosina 2010-2015 raportoitiin 3 248 ruttotapausta, jotka johtivat 584 kuolemaan. Stensethin mukaan epidemiaa torjutaan parhaiten hygienian ja ihmiskontaktien välttämisen avulla.

Teksti Marjukka Puolakka

Lue myös:

1 kommentti