Apu

Romanov-prinsessan huikea elämä

Romanov-prinsessan huikea elämä
Jos monarkiakärpänen on purrut ja haluat tietää, miten maanpakoon joutunut venäläisruhtinas eli loppuelämänsä, tämä kirja on sinulle.
Julkaistu: 1.3.2018

Englantilaisen prinsessa Olga Romanoffin toistaiseksi suomentamattomat muistelmat Princess Olga – A Wild and Barefoot Romanov (Shepheard-Walwyn 2017) on hyvää lukemista sille, jota jäi kiinnostamaan Avussa 9/18 käsitellyn venäläisen Romanov-tsaarisuvun käänteet.

Englannissa syntyneen Olgan isä oli suuriruhtinas Andei Aleksadrovitš Romanov (1897–1981), viimeisen tsaarin, Nikolai II:n sisaren Ksenian vanhin poika, tsaari Aleksanteri III:n tyttärenpoika.

Isällä oli kolme lasta ensimmäisestä avioliitostaan donna Elisabetha Ruffon kanssa, mutta iltatähtensä Olgan hän sai vuonna 1950 toisen vaimonsa, suomalaistakin syntyperää olevan Nadine McDougallsin (1908–2000) kanssa.

Ruhtinaspariskunta eli Provender Housessa Englannin Kentissä, samassa talossa jota Olga nyt esittelee turisteille kesäisin (toukokuusta lokakuuhun) henkensä pitimiksi.

Suuriruhtinas Andrei joutui maanpakoon Venäjän vallankumousta eikä saanut tsaariperheen mittaamattomia rikkauksia mukaansa; onneksi Olgan äiti oli varakasta sukua ja pystyi elättämään perheen englantilaisen yläluokan tapaan. Olgan lapsuus ja nuoruus olivat muistelmien mukaan satumaiset: kuninkaallisia kummivanhempia, syntymäpäiviä Lontoon Ritz-hotelleissa, kotiopettajar ja 400 hengen debyyttitanssiaiset, joista ”puhutaan vieläkin”.

Englannin kuningashuonekin, jolle Romanovit olivat sukua leskikeisarinna Maria Fjodorovnan kautta, vilahtaa kirjassa. Olga on yksi niistä nuorista naisista, joita Walesin prinssi Charlesille kaavaillaan morsiameksi. Prinsessa Anneen Olga puolestaan törmää usein samoissa tanssiaisissa, ja kerran Anne potkaisee Olgaa kipeästi sääreen, kun he kilpailevat saman nuorukaisen huomiosta!

Suuriruhtinas Andrei suhteet pikkuserkkuunsa, kuningatar Elisabet II:een sen sijaan viilenivät, kun ruhtinas ei aatelissukujen etikettisääntöjen mukaan pyytänyt monarkilta muodollista lupaa toiseen avioliittonsa.

Tsaarin Venäjä on kirjassa luonnollisesti voimakkaasti läsnä. Olga muistaa hyvin tätinsä, suuriruhtinatar Irina Aleksandrovna Romanovan, joka oli naimisissa Grigori Rasputin murhanneen Feliks Jusupovin kanssa. Murhaajasukulaista Olga ei saanut tavata, mutta tädistään hän piti paljon. Jusupovista Olga juoruilee, että tämä oli nuorempana transvestiitti ja käytti vanhana meikkiä.

Isän nuorin veli, suuriruhtinas Vasili Aleksadrovitš Romanov puolestaan oli Olgan mielestä setäsarjan hauskin: ”Vasili oli hyvin tuhma ja hänellä oli mahtava huumorintaju. Hänen paras biletemppunsa oli seistä päällään ja tasapainotella tyhjää sampanjapulloa nenänsä päällä”, Olga kirjoittaa.

1 kommentti