Apu

Rokotteiden sivuvaikutusten riski on pieni verrattuna rokotuksen antamaan hyötyyn

9

Rokotteet ovat maailmanlaajuisesti ravinnon ja puhtaan veden ohella tärkein terveyttä edistävä asia.
Kuvat Fotolia

Osa rokotuksista kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, osa otetaan esimerkiksi matkan vuoksi. Osan rokotuksista saamme vain kerran ja osa toistetaan säännöllisin väliajoin. Yhteistä kaikille rokotuksille on se, että ne suojelevat meitä.

Rokotteet ovat maailmanlaajuisesti ravinnon ja puhtaan veden ohella tärkein terveyttä edistävä asia. Niistä liikkuu paljon huhuja, mutta yksi on varmaa: suomalaiseen rokotusohjelmaan kuuluvat, kaikille tarkoitetut rokotteet ovat turvallisia. Myös kausi-influenssarokotteiden turvallisuudesta tehdyt tutkimukset muun muassa Pohjoismaissa ovat osoittaneet, että nekin ovat turvallisia. Suomessa rokotteiden turvallisuutta tarkkailee Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Rokotukset perustuvat elimistön puolustusjärjestelmän muistiin. Taudinaiheuttamiskyvyltään tehottomia bakteereja tai viruksia pistetään kehoon, jolloin ne ­rakentavat puolustusjärjestelmän tautia vastaan.

Suomalaisten rokotusohjelma, johon kuuluu 11 maksutonta rokotusta sekä tytöille HPV-rokote, on hävittänyt maastamme vakavia sairauksia kuten polion, kurkkumädän ja jäykkäkouristuksen. Lisääntynyt liikkuvuus voi kuitenkin tuoda taudinaiheuttajia meillekin, ja silloin rokottamattomuus voi olla hengenvaarallista.

Rokotteissa voi toki olla sivuvaikutuksia, joista yleisin on kuume. Sekin on oikeastaan vain kehon reaktio rokotukseen.

Lähteet: Duodecim, Terveyskirjasto, Terveyden ja ­hyvinvoinnin laitos

Juttua muokattu 21.5. kello 12:57: Aiemmin jutussa puhuttiin pakollisista rokotuksista. Ne on vaihdettu kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluviksi rokotteiksi.

Julkaistu: 6.4.2018