Rokote suojaa puutiaisaivo­tulehdukselta
Terveys ja hyvinvointi
Rokote suojaa puutiaisaivo­tulehdukselta
Punkkikausi alkaa, oletko valmis?
Kuvat
Julkaistu 4.6.2015
Apu

Punkkikausi on täydessä vauhdissa. Jo usean vuoden ajan punkkien levittämää puutiaisaivotulehdusta on diagnosoitu myös Ahvenmaan ulkopuolella. 

Tapauksia on löytynyt entistä enemmän Turun saaristossa, länsirannikolla, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa sekä Kuopion ja Varkauden seudulla. Myös pääkaupunkiseudun alueella tapauksia on havaittu enemmän kuin koskaan aikaisemmin. 

TBE-viruksen (Tick-Borne Encephalitis) aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan voi suojautua ottamalla TBE-rokotteen. Rokottautuminen ei suojaa borrelioosilta, joka on myös punkkien puremasta välittyvä tauti.

Puutiaisaivokuumetapausten määrä on kasvussa. Vuosittain siihen on sairastunut noin 20 suomalaista, mutta vuonna 2014 todettuja tautitapauksia oli 47.

Puutiaisaivotulehdus aiheuttaa pahimmillaan pysyviä neurologisia vaurioita, kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä, keskittymisvaikeuksia tai halvauksia. 

TBE-rokotetta suositellaan niille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi riskialueilla. Jos kesäreissu suuntautuu Itävaltaan, Viroon ja muihin Baltian maihin, kannattaa rokotus hankkia. Se antaa jopa kolmen vuoden suojan puutiaisaivokuumeelta. 

Suomessa rokottautumista suositellaan kolme vuotta täyttäneille. TBE-rokote tarjotaan 

ahvenanmaalaisille osana kansallista rokoteohjelmaa. THL on suositellut alueiden laajentamista.

teksti Riitta Heimonen

kuva 123 rf

Kommentoi »