"Rohkea sijoittaminen keskikastin startupeihin voisi pelastaa Suomen"
Puheenaiheet
"Rohkea sijoittaminen keskikastin startupeihin voisi pelastaa Suomen"
Avaaja | Rohkea sijoittaminen keski-kastin startup-firmoihin voisi pelastaa suomen, VÄITTÄÄ pääomasijoittaja Timo Ahopelto.
30.5.2014
 |
Image

Mistä saataisiin enemmän isoja ideoita, pääomasijoittaja Lifeline Venturesin Timo Ahopelto kysyy ja peräänkuuluttaa rohkeampaa ajattelua kaikilta: yrittäjiltä, sijoittajilta ja poliitikoilta.

Ahopellon ja Petteri Koposen Lifeline Ventures on vastikään perustanut uuden rahaston, jonka sijoitustähtäin on perinteistä paljon pidempi. Alkuvaiheen kasvuyrityksiin sijoittava rahasto voi olla yrityksen matkassa kymmenestä kolmeenkymmeneen vuotta. Se ei ehkä kuulosta mullistavalta, mutta se saattaa olla keino pelastaa Suomi.

Ahopellon mielestä sijoittajien pitäisi olla ennakkoluulottomampia: sijoittaa rohkeammin, aikaisemmassa vaiheessa ja enemmän. Siten saadaan aikaan isoin vaikutus kansantalouteen. Kun yrittäjiä huudetaan apuun, enkelisijoittajat ovat siinä samassa veneessä – tai ainakin kiikaroivat venettä rannalta.

Teknistä osaamista Suomessa on aina ollut, mutta yrittäjäosaaminen on vasta muotoutumassa. Sijoittajaosaamista on vähemmän, sillä Ahopellon mukaan vain yrittäjätaustainen henkilö pystyy toimimaan aikaisen vaiheen sijoittajana.

”Meidän filosofia on se, että jos on olemassa kova tiimi, sille on järjestettävä riittävät resurssit: riittävästi rahaa riittävän aikaisessa vaiheessa. Tässä vaiheessa monet riskisijoittajat sortuvat. Ne eivät uskalla antaa aikaa parhaille tiimeille. Jos parhaisiin tiimeihin voidaan sijoittaa yhtä paljon kuin niiden piilaaksolaiset kilpailijat saavat, on mahdollisuus, että niistä tulee maailman ykkösfirmoja. Me uskotaan, että jatkossa Suomeen voisi syntyä isoja firmoja. Me nähdään tulevaisuudessa kymmenen uutta Supercelliä mutta ei uutta Nokiaa.”

Ahopelto moittii suomalaisyrittäjiä kunnianhimottomiksi. Pitäisi puskea itseään pidemmälle, ajatella isommin. Mutta kukaan ei voi valloittaa maailmaa yksin. Ahopellon mielestä tiimin rakentaminen on kaikki kaikessa. Kompromisseja ei voi tehdä.

”Huono tiimi ei saa hyvästäkään ideasta aikaan mitään. Jos haluat olla ykkönen, sinulla on oltava maailman parhaat tyypit tekemässä sitä.”

Enkelisijoittajan työ on tunnistaa nuo tiimit. Ahopellon mielestä klisee, jonka mukaan kaikki hyvät firmat löytävät rahaa, pitää paikkansa. Raha ei ole ongelma. Sen jakautuminen on. Huippuyritykset, joiden tuotto-odotukset ovat massiiviset, saavat ulkomaiset sijoittajat liikkeelle. Pahimmassa raossa ovat keskitason kasvuyritykset, joita kansainväliset sijoittajat löytävät yllin kyllin kotimarkkinoiltaankin. Mutta juuri näistä yrityksistä valtion pitäisi olla kiinnostuneempi.

”Kansainväliset riskisijoittajat ovat viimein löytäneet poimimaan rusinat pullasta, mikä on suomalaisille firmoille hyvä asia. Kovimmille firmoille löytyy rahaa niin paljon kuin tarvitaan. Se keskikasti on tärkeää työpaikkojen luomiselle ja taloudelle.”

Valtion tulisi paikata yksityisen markkinan puutteita luomalla parempia edellytyksiä ja puitteita riskirahan houkuttelemiseen, Ahopelto sanoo. Tarvitaan ennakkoluulottomia ajatuksia, joilla luodaan rahaa markkinoille.

”En usko että poliitikot osaavat käsitellä kasvuyrittäjyyttä. Mutta se muuttuu. Nyt on meneillään kuherruskuukausi valtiovallan ja startup-skenen välillä.”

Seuraavaksi kuherruskuukaudesta pitäisi vain saada aikaan pitkä ja onnellinen avioliitto. ■

Timo ahopelto on pääomasijoitusyhtiö lifeline venturesin toinen perustaja. yhtiö on rahoittanut mm. Supercelliä ja Protogeoa.

Kommentoi »