Apu

Ritva Oksanen syövästään: "Tajusin järkytykseltäni tilanteen vaarallisuuden itse vasta myöhemmin"

Ritva Oksanen syövästään: "Tajusin järkytykseltäni tilanteen vaarallisuuden itse vasta myöhemmin"
Koettu syöpä yhdistää Ritva Oksasta ja Eija-Riitta Korholaa. Paksusuolensyövän sairastanut Oksanen tiesi, miten auttaa sairastunutta.
Kuvat Raisa Kyllikki Ranta

Näyttelijä Ritva Oksanen on sairastanut syövän. Siksi hän ystävänsä, ex-poliitikko Eija-Riitta Korholan sairastuessa ymmärsi ilman sanojakin, millaista yksinäisyyttä sairastunut joutuu kokemaan. Oksanen tiesi, ettei avunpyyntöjä kannata jäädä odottelemaan, vaan rinnalla voi kulkea oma-aloitteisesti.

– Taivaanisä lähetti minut paikalle aina silloin, kun Eija-Riitta tarvitsi minua, hän sanoo.

Kun Oksanen sai tietää omasta paksusuolensyövästään vuonna 2001, hän seisoi diakonissalaitoksen tiiliseinää vasten ja itki. Hän katkaisi itkunsa siksi aikaa, että sai soitettua neljälle tyttärelleen.

– Sanoin, että ei ole mitään hätää: pääsen nopeasti leikkaukseen. Tajusin järkytykseltäni tilanteen vaarallisuuden itse vasta myöhemmin. Eräs hoitaja sanoi, että Ritva, emme olleet ollenkaan varmoja, jäätkö sä henkiin.

"Tärkeintä on ajatella, että täältä noustaan"

Kovat koettelemukset vaikuttavat yhä sekä Oksasen toimintaan että hänen tapaansa ajatella.

– Liikenteessä olen hirveän huolellinen, katson taivaallekin. Vaikka olin 1990-luvulla kaikkiaan kahdeksassa autokolarissa ja tuntui, että päälleni vaan ajetaan, en suostu pelkäämään. Uskon, että meitä autetaan ja meistä pidetään huolta, Oksanen kertoi Avulle vuonna 2015.

– Ei ole olemassa ongelmia, on vain ratkaisuja. Elämäni on meinannut loppua niin monta kertaa, että en suostu tuhlaamaan aikaani murehtimiseen ja sitku-ajatteluun. Vaikeuksien keskellä tärkeintä on ajatella, että täältä noustaan.

Lue Eija-Riitta Korholan ja Ritva Oksasen laaja yhteishaastattelu Avusta 2/2019!

Julkaistu: 10.1.2019
Kommentoi »