Apu

Rikoskirjailija Jo Nesbø: ”Tyttäreni ei lue kirjojani”

Rikoskirjailija Jo Nesbø: ”Tyttäreni ei lue kirjojani”
Kirjailija Jo Nesbø tietää jo, mitä hänen suositulle hahmolleen Harry Holelle tapahtuu. – Ei hän ainakaan vanhuuteen kuole, kirjailija sanoo.

Norjalaiskirjailija Jo Nesbø, 59, kertoo, etteivät hänen 20-vuotias tyttärensä tai edesmennyt äitinsä ole lukeneet hänen kirjojaan.

– Äitini oli kirjastonhoitaja. Minun piti lähettää jokainen teokseni hänen hyllyynsä, mutta hän ei lukenut niitä. Tyttärenikään ei ole lukenut kirjojani. Voin siis kirjoittaa vapaasti ajattelematta, pahastuvatko he, Nesbø kertoi Helsingissä.

Isän kertomat tarinat tyttärelle kelpasivat.

– Olin tyttäreni jukeboksi, kun hän kaipasi viihdykettä. Hän antoi tarinan pohjaksi muutaman elementin, kuten tyttösankarin ja dinosauruksen. Niistä syntyivät lastenkirjani.

Harry Hole -kirjassa Veitsi (Johnny Kniga) lukijaa hämätään taas monenlaisilla juonikuluilla.

– Rakastan tarinankertojia, jotka pystyvät pitämään kuulijan otteessaan, mutta sitä varten pitää olla hyvin valmistautunut. Teen paljon taustatyötä. Sain idean Veitsen tappamisteemaan lukiessani tutkimuksen toisen maailmansodan sotilaista.

– Suomalainen kustantajani lähetti kutsunsa mukana puukon. En ollut varma, voiko sellaisesta kieltäytyä, Suomessa marraskuussa pikaisesti vieraillut Jo Nesbø vitsaili.

Veitsessä mässäillään taas Holen alkoholismilla. Nesbø kieltää omakohtaisen kokemuksen.

– Itsetuhoisuus on kiehtovaa. Kyllä kaikki pystyvät eläytymään siihen, miltä tuntuu haluta päästää irti, luopua kontrollista. Harry etsii tyhjyyttä, jonka humala tuo, ikuista unta. Olen soittanut bändeissä ja nähnyt päihdeogelmaa läheltä, mutta eniten luotan tässä mielikuvitukseeni.

Kelpo esikoiskirja

Dekkari. Isosta-Britanniasta tulee erinomaisia psykologisen trillerin kirjoittajia, ja esikoiskirjailija Harriet Tyce tulee joukon jatkoksi kirjallaan Veriappelsiini (Otava).

Menestyskirjailija Clare Mackintoshin ja Erin Kellyn teosten tapaan tässä romaanissa on vahva ihmissuhdetarina. Kertomus lontoolaisen puolustusasianajaja Alisonin elämästä sekä hänen alkoholinkäytöstään, miessuhteistaan ja äitiyden ongelmistaan sekoittuu sekä Alisonin asiakkaan että hänen lähipiirinsä rikostapauksiin.

Tämä avioliittotrilleri on tavattoman hyvin kirjoitettu ja imaisee lukijan mukaansa ensimmäiseltä riviltä.

Saako Alison asiakkaansa vapautettua murhasyytteestä, puhuuko hänen rakastajansa totta ja miksi Alisonin mies käyttäytyy niin kummallisesti? Ja kuka lähettelee uhkaavia tekstiviestejä?

Skotlannissa syntynyt ja Oxfordin yliopistossa lakia opiskellut Harriet Tyce työskenteli itsekin asianajajana kymmenen vuotta ennen lastensa syntymää, ja se näkyy kirjan uskottavana oikeussalitunnelmana.

Sarja alkaa

Dekkari. Ruotsalaiskirjailija Maria Adolfssonin helmikuussa julkaistu ensimmäinen rikosromaani Harha-askel (Tammi) kannattaa hankkia vielä joululukemiseksi, vaikka muodikkaita skandidekkareita tulviikin ovista ja ikkunoista.

Kirjailija rakentaa tuuliselle, kuvitteelliselle Doggerlandin saarelle sijoittuvissa dekkareissaan 49-vuotiaasta komisario Karen Heiken Hornbystä kokonaisen ihmisen työhuolineen ja menneisyyden ongelmineen.

Sarjan toinen osa Myrskyvaroitus (Tammi) julkaistiin marraskuussa, ja siinä Hornby päätyy juhlimaan sukujoulua huonoin seurauksin.

Julkaistu: 2.1.2020
Kommentoi »