Eeva

Riitta Nykänen: Rakkautta ja ravinteitaRiitta Nykänen: Rakkautta ja ravinteita

"Kasvitkin stressaavat, jos niiden olosuhteita laiminlyödään."
Teksti Riitta Nykänen

Kevään valo saa ajatukset kääntymään kohti kesän vihreyttä ja vehreyttä. Omalla kohdallani se tarkoittaa muun muassa sitä, että jokavuotinen vimma seurata kasvun ihmettä on taas käynnistymässä. Selailen puutarhalehtiä ja siemenluetteloita ja käyn tutkimassa jo hyvissä ajoin läheisen puutarhan taimitarhaa.

Työn alla on löytää uusia viherkasveja kotiin ja saada vihdoin vesilasissa talvehtinut kliivian siemen istutettua.

Vuosia sitten, kun aikaa viherpuuhasteluille oli hieman enemmän kuin nykyisin, halusin joka kevät kokeilla jotakin uutta kukka- tai yrttilajiketta. Kylvin, kastelin, ravitsin ja kiikutin ruukkuja auringonvalon mukana ikkunalta toiselle.

Jännityksellä odotin, milloin ensimmäiset hauraat versot ponnahtavat mullasta ja koska yöt olisivat sen verran lämpimiä, että uskallan siirtää kasvit parvekkeelle.

Lasitettu parvekkeeni kukoisti täydessä loistossa jo toukokuussa ja mielessäni julistin kaunein parveke -kilpailun, jonka arvelin helposti voittavani.

Nyt kasvatusalustat ja ruukkuarmeija lojuvat kesämökin varastossa odottamassa parempia aikoja. Uskon kuitenkin, että pienoiskasvihuoneelle löytyy vielä käyttöä ja saatan hyvinkin innostua kasvattamaan siemenistä taas oman yrttitarhan.

Kasvien hoitaminen on terapeuttista ja rentouttavaa. Ja ainakin minulle pienikin puuhastelu kukkien kanssa saa aikaan suurta mielihyvää.

Ihailen ihmisiä, jotka keräilevät kasapäin orkideoja tai näkevät suurta vaivaa etsiessään uusia pelargonilajeja.

Sympatiani saavat myös he, jotka kertovat juttelevansa kukilleen ja kehottavat niitä kukoistamaan entisestään. Sanailen itsekin ”rouva Kliivialle” ja yritän innostaa sitä kukkimaan.

Lehtiään tiputtelevaa rahapuuta kehotan malttamaan vielä muutaman viikon, ennen kuin paremmat päivät terassilla koittavat.

Tunnollisesti yritän perehtyä myös kasvienhoito-oppaisiin. Huolestuneena luin kasvienkin stressaantuvan, jos niiden olosuhteita laiminlyödään. Kuten hyvin tiedämme, huolenpito ja rakkaus saavat kenet tahansa kukoistamaan.

Kaunista kevättä!

P.S. Tilaa tästä linkistä kahdesti kuussa ilmestyvä Eevan uutiskirje, jossa on runsaasti asiaa ja iloa aikuiselle naiselle.

Julkaistu: 30.3.2018