Eeva

Riitta Nykänen: Löytöjä ja ajan patinaa


"Vanhan tavaran ostamisesta tulee hyvä mieli myös siksi, että se on ekologinen teko."
Teksti Riitta Nykänen

Jos aikaa olisi vähänkään enemmän, tiedän, mihin sen käyttäisin. Haluaisin perehtyä antiikkiesineisiin ja tietää enemmän eri tyylisuuntien historiasta. Vanhojen tavaroiden lumo on vangitsevaa. Koluan mielelläni kirpputoreja, ja antiikkiliikkeen ikkunan äärelle on aina pysähdyttävä. Upeat kristallikruunut, pullukkalipastot, kannut ja astiastot houkuttelevat.

Selailen usein antiikkiliikkeiden nettisivuja ja ihastelen kauniisti muotoiltuja nojatuoleja, huokailen ihastuttavan pöytälampun tai ylellisen rokokoosenkin perään. Tuntuu siltä, että ennen tavarat tehtiin kestämään. Laadun määritelmä oli toinen. Puusta tehdyt huonekalut ovat lähes ikuisia.

Oma sohvakalustoni on peräisin 1930-luvulta. Olen ehtinyt sen jo kahdesti verhoillakin. On ollut aikoja, jolloin olen ollut täysin kyllästynyt koko ryhmään, mutta juuri kun olen aikeissa laittaa sen myyntiin, alan katua. Tammesta ja loimukoivusta valmistettuja huonekaluja ei niin vain kohdalle osu. Ja mihin laittaisin lasivitriiniin kertyneet kristallilasit ja maljakot?

Nyt selailen vanhojen huonekalujen sivustoja sillä silmällä, että löytäisin ovaalinmuotoisen ruokapöydän, joka sopisi sohvakalustooni.

Pidän siitä, että tavaroilla on tarinansa ja niissä näkyy ajan patina. Vanhan tavaran ostamisesta tulee hyvä mieli myös siksi, että se on ekologinen teko.

Kirpputoreilla ei voi välttyä heräteostoksilta. Aina kaikkia ostoksia ei voi perustella tarpellisuudella. Viimeisin löytöni on hieman kolhuinen kipsipatsas, jota voi käyttää myös kynttilänjalkana. Sitä en olisi tarvinnut ollenkaan, mutta patsaan kauneus pysäytti. Nyt se koristaa kesämökin sohvapöytää.

Joskus kohdalle osuu myös onnenpotkuja, kuten muutama viikko sitten vilkaistessani kirpputorilla koruhyllyä. Katseeni osui sormukseen, joka on kuin samaa sarjaa ranneketjuni kanssa. Selvää oli, ettei sitä voinut hyllyyn jättää.

Julkaistu: 14.8.2018