Apu

Renny Harlin, 61, esittelee uuden Johanna-rakkaansa, 26: "Ensimmäistä kertaa elämässäni on jotakin tärkeämpää kuin työ"

Renny Harlin, 61, esittelee uuden Johanna-rakkaansa, 26: "Ensimmäistä kertaa elämässäni on jotakin tärkeämpää kuin työ"
Renny Harlinin vuosi on ollut muutosten aikaa. Hän muutti Kiinasta Bulgariaan, ja pian elämään tuli uusi rakkaus, Johanna Kokkila. Ensimmäistä kertaa elämässään Renny sanoo asettavansa ihmissuhteet työn edelle.
Julkaistu: 11.11.2020

Vehreässä laaksossa, Balkanvuorten välissä sijaitsee Sofia, Bulgarian pääkaupunki. Sofiassa sijaitsee koti, jonka liian pienessä nojatuolissa toisiinsa nojaa liian lähekkäin litistyneinä kaksi suomalaista.

Videoyhteys Suomeen on auki. ilmassa on ruudun täyttämää hymyä, niin suuria tunteita, että nojatuolissa meinaa välillä itku päästä.

Siinä he ovat, elokuvaohjaaja Renny Harlin, 61, ja Porista kotoisin oleva projektikehityspäällikkö ja kasvatustieteiden maisteri Johanna Kokkila, 26. Heidän taustallaan on yhteinen kesä Suomessa työkavereina, sitten yhteinen matka syksyksi uuden elokuvan tuotantoon Bulgariassa. Se polku johti elämän kauneimpaan asiaan – rakkauteen.

– Kotimme on Sofiassa ja tykkäämme asua täällä tosi paljon. Voi olla, että viihdymme täällä monta vuotta, mutta todennäköisesti matkamme jatkuu jossakin kohtaa Kiinaan ja Yhdysvaltoihin, Renny sanoo Johanna kainalossaan.

Ystävyyden syventyminen rakkaudeksi tuli puun takaa.

– Vaikka olimme kesällä jutelleet paljon ja viettäneet paljon aikaa yhdessä, rakkaus hiipi täällä luoksemme. Meillä oli vain niin hauskaa, että emme halunneet tehdä muuta kuin hengailla yhdessä, Renny kertoo.

Pian molempien piti tunnustaa, että rakkaus oli syttynyt.

– Unelmien täyttymys meille molemmille, Renny kertoo.

Pikavauhtia edennyt rakkaus alkoi viime keväänä Luokkakokous 3 -elokuvan kuvauksissa työsuhteena. Renny oli saapunut vuosien jälkeen vihdoin Suomeen käsikirjoittamaan ja kuvaamaan elokuvaa. Takanaan hänellä oli melko tuore ero kiinalaisesta naisystävästä Kay Huangista.

Renny ei etsinyt elämäänsä mitään eikä ketään, mutta toukokuussa pidetyssä koekuvaustilanteessa esiintynyt Johanna oli päättänyt näyttää heti osaamisensa.

– Olen ammatiltani luokanopettaja ja rakastan lapsia sekä työtäni, mutta minulla oli jo pitkään ollut sellainen olo, että kaipasin mahdollisuutta käyttää luovuuttani enemmän työssäni, Johanna kertoo.

Johanna kiinnostui kuullessaan, että rooliin haettiin kielitaitoista ja atleettista näyttelijää.

– Kokemukseni esiintyjänä oli perua jo lapsuuden koulu- ja harrastusnäytelmistä ja muodostelmaluistelu-urasta. Kansainvälisen ohjaajan kanssa työskentely oli tietenkin ainutlaatuinen tilaisuus oppia alaa.

Renny pyysi Johannaa töihin Sofiaan

Tapaamisessa kuvausten keskellä kipinöi heti.

– Johanna löi heti minut ällikällä loistavalla ja luontevalla esiintymisellään, Renny kehuu.

Luokkakokous 3 -elokuvan parissa vietetty yhteinen kesä teki parivaljakosta kaverit.

– Meistä tuli hyvät ystävät, ja kun kuvaukset loppuivat, Renny muutti Sofiaan.

Pian Renny heitti ehdotuksen: tule töihin tänne Sofiaan! Lukuisat projektit kaipasivat ahkeraa työntekijää ohjaajan firmassa.

– Otin työn vastaan, muutin tänne ja työn lomassa tutustuimme paremmin. Sitten rakastuimme, ja tässä sitä nyt ollaan, Johanna nauraa ujosti.

– Johannan koulutus, energia ja mielikuvitus sopivat tuotantoihin täydellisesti. Lisäksi hän puhuu useita eri kieliä, Renny suitsuttaa.

"Yksi merkittävä ero aikaisempiin suhteisiini on se, että voin puhua suomea Johannan kanssa. Valtavan suuri osa elämästäni ja ihmissuhteistani on kulunut englantia puhuen."
Renny Harlin

Maailmalla pitkään eläneelle ja töitä tehneelle Harlinille myös Johannan suomen kieli oli plussaa.

– Yksi merkittävä ero aikaisempiin suhteisiini on se, että voin puhua suomea Johannan kanssa. En edes tiedä, kuinka valtavan suuri osa elämästäni ja ihmissuhteistani on kulunut englantia puhuen.

Suomen ja englannin kielen ilmaisun ero on iso, joten ”tuntuu hienolta voida käyttää niitä oikeita sanoja”.

– Silloin käytössä on se koko perimä, joka on syntynyt lapsuudessamme. On aivan eri asia käyttää sanaa ”rakkaus” kuin tyhjänpäiväistä jenkkityylistä sanaa ”love”. Yhteinen kieli on antanut tähän uskomattoman ulottuvuuden, joka tekee tästä rakkaudesta suhteessa syvemmän, kuin minulla on varmaan koskaan ollut, Renny pohtii.

Yhteiset arvot, rakkaus elokuviin ja tapa katsoa maailmaa ovat hitsanneet kaksikon nopeasti ja tiiviisti yhteen. Koko lapsuutensa ja nuoruutensa muodostelmataitoluistelua kilpatasolla harrastanut Johanna on aikuisiällä kisannut menestyksekkäästi vaativassa bikini fitness -lajissa. Urheilullinen pariskunta treenaa joka aamu kuntosalilla.

Molemmat nauttivat treenaamisesta, ulkoilusta ja aktiivisesta elämästä – kuten läheisillä vuorilla vaeltelusta.

– Moni ei ymmärrä sitä, että jokainen auringonnousu ja yhdessä kokattu ruoka on yhteinen ilon sekä energian lähde. En ole tavannut sellaista ihmistä aikaisemmin. Elämä on hauskaa, kun voi iloita tavallisista arkisista asioista, Renny miettii.

Johannaa Renny kehuu huippukokiksi.

– Hän pystyy tekemään ihan mitä tahansa, mutta myös uskomattomia jälkiruokia. Koska hän on ammattiurheilija, kaikki mitä saan, on terveellistä.

"Ihmisillä on varmasti mielipiteitä suhteestamme ja ikäerostamme"

Julkisuuden henkilö, ihmissuhteet ja rakkaus, siinä on takuuvarma yhdistelmä, joka saa ihmisten tuntosarvet ulos.

Miten ja miksi näin kävi taas Rennylle, Suomen kansainvälisesti tunnetuimmalle elokuvaohjaajalle, joka muistetaan Amerikan-vuosistaan ja monista julkisuudessa olleista liitoistaan?

"Ei sielunkumppaneita iän perusteella valita."
Johanna Kokkila

Koko elämänsä julkisuudessa elänyt Renny ymmärtää, että ihmisiä kiinnostaa edelleen hänen yksityiselämänsä. Johannalle astuminen parrasvaloihin maailmankuulun ohjaajan rinnalla taas on uusi asia.

– Tämä on minulle uusi tilanne, ja ihmisillä on varmasti mielipiteitä suhteestamme ja myös ikäerostamme. Mutta se on osa tätä, ja tärkeintä minulle on se, että meidän molempien lähipiiri tukee suhdettamme. Emme ole kuulleet mitään negatiivista siitä, että olemme toisemme löytäneet. Ei sielunkumppaneita iän perusteella valita, Johanna summaa.

Johanna myöntää elämänsä heittäneen kuperkeikan legendaarisen ohjaajan astuttua siihen.

– Olihan se erikoista, että olin opettajana Suomessa, kun tällainen työtarjous tuli. Olen miettinyt paljon sitä, miten uskalsin vain lähteä. Toisaalta, ehkä kaikki menee niin kuin on tarkoitettu. Rohkenin luottaa Rennyyn, ja tuntui turvalliselta muuttaa ulkomaille.

Renny hurmasi Johannan sydämellään.

– Hän otti kesän kuvauksissa kaikki ihmiset avosylin vastaan ja piti jokaisesta huolta. Se meitä taitaa yhdistääkin, kuten myös positiivinen energia. Kovin moni ei meidän perässämme pysykään, Johanna nauraa.

"Olen aina sanonut, että minulle työ tulee ensin, mutta nyt laitan tämän suhteen ja Johannan etusijalle milloin tahansa."
Renny Harlin

Renny kuuntelee vieressä. Vakavoituu, sitten herkistyy.

– Rakkaus on elämän tärkein asia. Minulla on oma historiani ja olen aina sanonut, että minulle työ tulee aina ensin. Olen sen myös tuonut rehellisesti esille ihmissuhteissa. Että jos tulee valinnan paikka, työ tulee ykkösenä. Minua ei ole olemassa ilman työtä. Olen ajatellut ja kokenut koko elämäni näin.

Nyt Renny sanoo tunteneensa muutoksen sisällään.

– Olen ensimmäistä kertaa ymmärtänyt, että elämässä on jotakin tärkeämpää kuin työ. Laitan tämän suhteen ja Johannan etusijalle milloin tahansa. Jos joku sanoisi nyt, että pääset kuvaamaan hienoa elokuvaa minne päin maailmaa vain, mutta Johanna ei pääse mukaan, kieltäytyisin.

Lue pariskunnan koko haastattelu Avusta 47/2020!

13 kommenttia