Apu

Renny Harlinilla on takanaan rakkauden kesä: "En ollut ymmärtänyt, millaista energiaa Suomen luonto antaa"

Renny Harlinilla on takanaan rakkauden kesä: "En ollut ymmärtänyt, millaista energiaa Suomen luonto antaa"
Renny Harlinin vuosi on ollut muutosten aikaa. Hän muutti Kiinasta Bulgariaan. Poika Luukas tuli isänsä rinnalle elokuva-alalle. Suomesta hankittiin kesämökki. Elämään tuli uusi rakkaus, Johanna Kokkila. Ensimmäistä kertaa elämässään Renny sanoo asettavansa ihmissuhteet työn edelle.
Julkaistu: 6.12.2020

Vehreässä laaksossa, Balkanvuorten välissä sijaitsee Sofia, Bulgarian pääkaupunki. Sofiassa sijaitsee koti, jonka liian pienessä nojatuolissa toisiinsa nojaa liian lähekkäin litistyneinä kaksi suomalaista.

Videoyhteys Suomeen on auki. ilmassa on ruudun täyttämää hymyä, niin suuria tunteita, että nojatuolissa meinaa välillä itku päästä.

Siinä he ovat, elokuvaohjaaja Renny Harlin, 61, ja Porista kotoisin oleva projektikehityspäällikkö ja kasvatustieteiden maisteri Johanna Kokkila, 26. Heidän taustallaan on yhteinen kesä Suomessa työkavereina, sitten yhteinen matka syksyksi uuden elokuvan tuotantoon Bulgariassa. Se polku johti elämän kauneimpaan asiaan – rakkauteen.

Ystävyyden syventyminen rakkaudeksi tuli puun takaa.

– Vaikka olimme kesällä jutelleet paljon ja viettäneet paljon aikaa yhdessä, rakkaus hiipi täällä luoksemme. Meillä oli vain niin hauskaa, että emme halunneet tehdä muuta kuin hengailla yhdessä, Renny kertoo.

Pian molempien piti tunnustaa, että rakkaus oli syttynyt.

– Unelmien täyttymys meille molemmille, Renny kertoo.

– Kotimme on Sofiassa ja tykkäämme asua täällä tosi paljon. Voi olla, että viihdymme täällä monta vuotta, mutta todennäköisesti matkamme jatkuu jossakin kohtaa Kiinaan ja Yhdysvaltoihin, Renny sanoo Johanna kainalossaan.

Pikavauhtia edennyt rakkaus alkoi viime keväänä Luokkakokous 3 -elokuvan kuvauksissa työsuhteena. Renny oli saapunut vuosien jälkeen vihdoin Suomeen käsikirjoittamaan ja kuvaamaan elokuvaa. Takanaan hänellä oli melko tuore ero kiinalaisesta naisystävästä Kay Huangista.

Renny ei etsinyt elämäänsä mitään eikä ketään, mutta toukokuussa pidetyssä koekuvaustilanteessa esiintynyt Johanna oli päättänyt näyttää heti osaamisensa.

– Olen ammatiltani luokanopettaja ja rakastan lapsia sekä työtäni, mutta minulla oli jo pitkään ollut sellainen olo, että kaipasin mahdollisuutta käyttää luovuuttani enemmän työssäni, Johanna kertoo.

Johanna kiinnostui kuullessaan, että rooliin haettiin kielitaitoista ja atleettista näyttelijää.

– Kokemukseni esiintyjänä oli perua jo lapsuuden koulu- ja harrastusnäytelmistä ja muodostelmaluistelu-urasta. Kansainvälisen ohjaajan kanssa työskentely oli tietenkin ainutlaatuinen tilaisuus oppia alaa.

Renny pyysi Johannaa töihin Sofiaan

Tapaamisessa kuvausten keskellä kipinöi heti.

– Johanna löi heti minut ällikällä loistavalla ja luontevalla esiintymisellään, Renny kehuu.

Luokkakokous 3 -elokuvan parissa vietetty yhteinen kesä teki parivaljakosta kaverit.

– Meistä tuli hyvät ystävät, ja kun kuvaukset loppuivat, Renny muutti Sofiaan.

Pian Renny heitti ehdotuksen: tule töihin tänne Sofiaan! Lukuisat projektit kaipasivat ahkeraa työntekijää ohjaajan firmassa.

– Otin työn vastaan, muutin tänne ja työn lomassa tutustuimme paremmin. Sitten rakastuimme, ja tässä sitä nyt ollaan, Johanna nauraa ujosti.

– Johannan koulutus, energia ja mielikuvitus sopivat tuotantoihin täydellisesti. Lisäksi hän puhuu useita eri kieliä, Renny suitsuttaa.

"Yksi merkittävä ero aikaisempiin suhteisiini on se, että voin puhua suomea Johannan kanssa. Valtavan suuri osa elämästäni ja ihmissuhteistani on kulunut englantia puhuen."
Renny Harlin

Maailmalla pitkään eläneelle ja töitä tehneelle Harlinille myös Johannan suomen kieli oli plussaa.

– Yksi merkittävä ero aikaisempiin suhteisiini on se, että voin puhua suomea Johannan kanssa. En edes tiedä, kuinka valtavan suuri osa elämästäni ja ihmissuhteistani on kulunut englantia puhuen.

Suomen ja englannin kielen ilmaisun ero on iso, joten ”tuntuu hienolta voida käyttää niitä oikeita sanoja”.

– Silloin käytössä on se koko perimä, joka on syntynyt lapsuudessamme. On aivan eri asia käyttää sanaa ”rakkaus” kuin tyhjänpäiväistä jenkkityylistä sanaa ”love”. Yhteinen kieli on antanut tähän uskomattoman ulottuvuuden, joka tekee tästä rakkaudesta suhteessa syvemmän, kuin minulla on varmaan koskaan ollut, Renny pohtii.

Yhteiset arvot, rakkaus elokuviin ja tapa katsoa maailmaa ovat hitsanneet kaksikon nopeasti ja tiiviisti yhteen. Koko lapsuutensa ja nuoruutensa muodostelmataitoluistelua kilpatasolla harrastanut Johanna on aikuisiällä kisannut menestyksekkäästi vaativassa bikini fitness -lajissa. Urheilullinen pariskunta treenaa joka aamu kuntosalilla.

Molemmat nauttivat treenaamisesta, ulkoilusta ja aktiivisesta elämästä – kuten läheisillä vuorilla vaeltelusta.

– Moni ei ymmärrä sitä, että jokainen auringonnousu ja yhdessä kokattu ruoka on yhteinen ilon sekä energian lähde. En ole tavannut sellaista ihmistä aikaisemmin. Elämä on hauskaa, kun voi iloita tavallisista arkisista asioista, Renny miettii.

Johannaa Renny kehuu huippukokiksi.

– Hän pystyy tekemään ihan mitä tahansa, mutta myös uskomattomia jälkiruokia. Koska hän on ammattiurheilija, kaikki mitä saan, on terveellistä.

"Ihmisillä on varmasti mielipiteitä suhteestamme ja ikäerostamme"

Julkisuuden henkilö, ihmissuhteet ja rakkaus, siinä on takuuvarma yhdistelmä, joka saa ihmisten tuntosarvet ulos.

Miten ja miksi näin kävi taas Rennylle, Suomen kansainvälisesti tunnetuimmalle elokuvaohjaajalle, joka muistetaan Amerikan-vuosistaan ja monista julkisuudessa olleista liitoistaan?

"Ei sielunkumppaneita iän perusteella valita."
Johanna Kokkila

Koko elämänsä julkisuudessa elänyt Renny ymmärtää, että ihmisiä kiinnostaa edelleen hänen yksityiselämänsä. Johannalle astuminen parrasvaloihin maailmankuulun ohjaajan rinnalla taas on uusi asia.

– Tämä on minulle uusi tilanne, ja ihmisillä on varmasti mielipiteitä suhteestamme ja myös ikäerostamme. Mutta se on osa tätä, ja tärkeintä minulle on se, että meidän molempien lähipiiri tukee suhdettamme. Emme ole kuulleet mitään negatiivista siitä, että olemme toisemme löytäneet. Ei sielunkumppaneita iän perusteella valita, Johanna summaa.

Johanna myöntää elämänsä heittäneen kuperkeikan legendaarisen ohjaajan astuttua siihen.

– Olihan se erikoista, että olin opettajana Suomessa, kun tällainen työtarjous tuli. Olen miettinyt paljon sitä, miten uskalsin vain lähteä. Toisaalta, ehkä kaikki menee niin kuin on tarkoitettu. Rohkenin luottaa Rennyyn, ja tuntui turvalliselta muuttaa ulkomaille.

Renny hurmasi Johannan sydämellään.

– Hän otti kesän kuvauksissa kaikki ihmiset avosylin vastaan ja piti jokaisesta huolta. Se meitä taitaa yhdistääkin, kuten myös positiivinen energia. Kovin moni ei meidän perässämme pysykään, Johanna nauraa.

"Olen aina sanonut, että minulle työ tulee ensin, mutta nyt laitan tämän suhteen ja Johannan etusijalle milloin tahansa."
Renny Harlin

Renny kuuntelee vieressä. Vakavoituu, sitten herkistyy.

– Rakkaus on elämän tärkein asia. Minulla on oma historiani ja olen aina sanonut, että minulle työ tulee aina ensin. Olen sen myös tuonut rehellisesti esille ihmissuhteissa. Että jos tulee valinnan paikka, työ tulee ykkösenä. Minua ei ole olemassa ilman työtä. Olen ajatellut ja kokenut koko elämäni näin.

Nyt Renny sanoo tunteneensa muutoksen sisällään.

– Olen ensimmäistä kertaa ymmärtänyt, että elämässä on jotakin tärkeämpää kuin työ. Laitan tämän suhteen ja Johannan etusijalle milloin tahansa. Jos joku sanoisi nyt, että pääset kuvaamaan hienoa elokuvaa minne päin maailmaa vain, mutta Johanna ei pääse mukaan, kieltäytyisin.

Yhteinen taloprojekti

Vaikka Renny ei kansainvälisen uransa vuoksi pysty asumaan Suomessa kokoaikaisesti, pariskunta on hankkinut yhteisen taloprojektin Haminan edustalla sijaitsevasta Tammion saaresta.

– Suvullamme on ollut siellä kesäpaikka vuosisadan ajan. Olen aina unelmoinut löytäväni Tammiosta oman tilan, mutta niitä tulee todella harvoin myyntiin.

"Kevät ja kesä Suomessa olivat uskomatonta aikaa. En ole aikuisiälläni viettänyt noin pitkää aikaa kotimaassani."
Renny Harlin

Tammiossa on historiankirjojen mukaan ollut asutusta jo 1500-luvulla. Saaren kalastajakylässä voi kokea saaristolaishenkeä ja kävellä sireenikujilla.

– Syksyllä tuli sopiva paikka myyntiin, ja tunnen tämän kyseisen talon siitä lähtien, kun osasin kävellä. Kaupat hoidettiin etänä, mutta saavumme Suomeen parin viikon sisällä ja alamme suunnitella remonttia.

Pariskunta haluaa luoda Tammioon ympärivuotisen paikan, jonne voi vetäytyä lataamaan akkuja kesät talvet.

– Kevät ja kesä Suomessa olivat uskomatonta aikaa. En ole aikuisiälläni viettänyt noin pitkää aikaa kotimaassani, joten en ollut ymmärtänyt millaista energiaa Suomen luonto antaa. Tulemme varmasti viettämään Tammiossa paljon aikaa kesäisin. Suomi on rakas paikka, siellä on meidän molempien juuret.

Bulgaria on uusi Kiina?

Renny ja Johanna asuvat Sofian puistomaisella asuinalueella kodissa, joka on hankittu tulevia hankkeita varten.

– Minulla on edelleen toimisto Kiinassa, mutta siirsimme elokuun alussa yrityksemme toiminnot tänne Bulgariaan koronan vuoksi. Nyt tilanne on Kiinassa parempi, mutta tämä on pidemmän tähtäimen operaatio.

Myös Rennyn kanadalainen liikekumppani on siirtynyt Kiinasta Sofiaan. Bulgaria on tällä hetkellä elokuvateollisuudessa kuumaa kamaa, sillä siellä on isot studiot ja maa tarjoaa tuotannoille verohelpotuksia. Bulgaria on myös halpa verrattuna moneen muuhun maahan. Kansainvälisiä tuotantoja on käynnissä Sofiassa tälläkin hetkellä useita.

– Täällä pystyy tekemään niin elokuvia, televisiotuotantoja kuin podcasteja. Lisäksi on tärkeää, että tilanne on koronan suhteen ollut aika hyvä eli ihmiset, etenkin näyttelijät, ovat kokeneet paikan turvalliseksi, Renny sanoo.

Korona on vaikuttanut vakavasti elokuvateollisuuteen. Useassa maassa teatterit ovat edelleen kokonaan kiinni ja isoja kansainvälisiä julkaisuja siirretään yhä uudestaan eteenpäin – tai jaetaan suoraan striimauspalveluille. Virus vaikuttaa myös kuvausaikatauluihin ja budjetteihin.

– Toivoin, että pääsisimme kuvaamaan tämän vuoden puolella uutta Guardians of the Swords -elokuvaani, mutta se ei ole mahdollista. Korona on hidastanut asioita, ja se täytyy vain hyväksyä. Tällä hetkellä teemme esituotantoa.

Työryhmä testataan joka viikko koronan varalta, ja kuume mitataan päivittäin studion porteilla. Kuvauspaikat on suljettu ulkopuolisilta, ja näyttelijät joutuvat olemaan hotellissa omissa kerroksissaan.

– Kaikki on tosi tarkkaa, mutta näin on pakko olla. On huolestuttavaa, mihin maailma on menossa ja milloin tilanne saadaan hallintaan. Voi olla, että joudumme odottamaan rokotteen valmistumiseen asti.

"Se oli yksi parhaita ideoitani kautta aikojen"

Renny on aikuisen Luukaksen, 23, isä. Luukas on ollut hänelle hyvin läheinen jo kapaloista lähtien, ja he ovat viettäneet aikaa yhdessä aina, kun se on ollut mahdollista.

– Olen saanut näyttää Luukakselle Suomea ja maailmaa jo nuoresta lähtien ja tukenut häntä urheiluharrastuksissaan. Todellisuus on ollut silti se, että olen ollut viikonloppuisä, ja se ei tietenkään ole lapselle ihanteellista.

Tämän vuoden helmikuussa tapahtui yllätys.

– Luukas oli Coloradossa yliopistossa opiskelemassa kemiaa helmikuussa, kun ehdotin kesätöitä elokuvassani. Se oli yksi parhaita ideoitani kautta aikojen.

Tuloksena oli isä–poika-kesä, jonka aikana Luukas lunasti isänsä mukaan paikkansa kuvausryhmän jäsenenä kovalla työllään ja hienolla asenteellaan.

– Kun eteeni tuli Bulgariaan muutto, kävimme läpi vakavan keskustelun Luukaksen tulevaisuudesta. Hän myönsi, että kokemus oli muuttanut koko hänen suunnitelmansa, ja hän pyysi hyväksyntääni opintojensa päättämiseksi ja elokuva-alalle siirtymiseen.

Renny kertoo tuolloin nähneensä innon ja energian Luukaksen olemuksessa vahvemmin kuin koskaan ennen ja antoi hänelle kannustuksensa. Nyt Luukas tekee jo toista amerikkalaista elokuvaansa Bulgariassa kolmantena apulaisohjaajana, ja tie on auki tuottajaksi tai ohjaajaksi.

"Unelmoin omasta perheestä, mutta tällä hetkellä olen tyytyväinen koiranpentuun."
Johanna Kokkila

– En voisi olla hänestä ylpeämpi. Mitään hän ei ole saanut, koska on ohjaajan poika, vaan on ansainnut paikkansa itse, Renny sanoo.

Suurten muutosten vuosi on nostanut uudelleen esiin unelmia. Perheen perustamisen aika ei ole vielä, mutta ehkä tulevaisuudessa.

– Lapsuudenperheessäni on viisi tyttöä, ja olen tottunut siihen, että ympärilläni on paljon ihmisiä. Unelmoin omasta perheestä, mutta tällä hetkellä olen tyytyväinen koiranpentuun, Johanna sanoo.

– Olen lapsi- ja perherakas, mutta jossakin kohtaa luovutin jo toiveeni perheidyllistä. Joskus taas näyttää siltä, että ehkä unelmani vielä toteutuu. Tällä hetkellä olemme onnellisia yhdessä ja nautimme kiireisestä, työntäyteisestä elämästämme, Renny hymyilee.

Haastattelu julkaistu Avussa 47/2020.

Juttu julkaistu 11.11.2020 – päivitetty 6.12.2020

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
15 kommenttia