
Naiset | 1990-luvun loppu on taas täällä. Tai ainakin reisitaskuhousut, tietää Milla Muurimäki.
Vuosi sitten Balmain marssitti näytöslavalleen armeijallisen malleja nahkaisissa reisitaskuhousuissa. Siitä lähtien oli selvää, että armeijahousuja nähtäisiin viimeistään seuraavalla sesongilla muidenkin muotitalojen mallistoissa.
Sotahousuista tuli protestivaate 1960-luvulla, kun pitkätukkaiset hipit pukeutuivat reisitaskuhousuihin vastustaessaan Vietnamin sotaa. Supersuosioon housut pääsivät vasta 1990-luvun gangsta rapin mukana. Ice-T:n, Ice Cuben ja Snoop Doggyn löysänä roikkuvat mustat reisitaskuhousut yhdistettyinä lyhythihaisiin paitapuseroihin ja kellertäviin Timberlandin saappaisiin tekivät housuista hitin, jonka jälkeen niitä valmistivat lähes kaikki muotitalot. Naisille reisitaskuhousut esitteli näyttävimmin tyttöbändi All Saints. Roikkuvat housut puettiin piukkaakin piukempien narutoppien pariksi, ja mitä enemmän vatsanseutua oli paljaana, sen parempi. Gap ja Dockers tarjosivat aikuisille helppoa ja käytännöllistä reisitaskua, ilman teinimäistä aggressioangstia. Kun Ralph Lauren tajusi valmistaa kyseiset housut silkistä vuonna 1998, löi reisitaskuhousu läpi myös muotipiireissä.
2000-luvun farkkuaallossa housujen suosio notkahti niin, että Suomessa niistä tuli pidemmäksi aikaa vain kiitospaidan alaosa. Farkkuihin verrattuna reisitaskuhousut ovat haastavat, sillä löysä ja leveä housu tekee myös kantajastaan helposti löysän ja leveän näköisen. Reisitaskuhousut vaativat tyköistuvan yläosan ja ronskit buutsit tai naisilla korkeat korot näyttääkseen muodikkailta.
Marc Jacobsin vuoden 2015 kevätmuodin inspiraationa ovat olleet Vietnamin sodan vastustajan, laulaja Grace Slickin, asut 1960-luvulta. Jacobsin koreahenkinen kevätmallisto olikin sitten pelkkää taskua: reisien lisäksi jättitaskuja oli myös rinnoilla ja lanteilla. Nähtäväksi jää, tuleeko vuoden 2015 reisitaskuhousuista protestivaate vai massoihin iskevä muotivillitys. ■