Apu

Ranskalaisen elokuvan helmiä: Jean Renoirin mestariteokset Retki maalle & Yöperhonen – Yle Teema & Fem

Yle Teema & Fem esittää torstaina 12.9. kaksi Jean Renoirin klassikkoelokuvaa. Retki maalle kello 21:00 ja Yöperhonen 21:40. Elokuvat ovat nähtävillä myös Yle Areenassa.
Kuvat Yle

Ranskalaisen elokuvan ja koskettavien rakkaustarinoiden ystäville on luvassa juhlahetki, kun Yle Teema & Fem esittää perätysten kaksi Jean Renoirin mestariteosta.

Yöperhonen kertoo prostituoituun rakastuvasta toimisto­työläisestä ja sitä ennen nähtävä 40-minuuttinen, Guy de Maupassantin novelliin perustuva Retki maalle kauppiaan tyttären kesäisestä yhden päivän romanssista.

Retki maalle on rehevää huumoria ja täyteläistä luonnontunnetta huokuva elokuvanovelli rakkaudesta, jonka kukoistus on lyhyt kuin sudenkorennon elämä. Kepeän leikkisästi alkava leffa syvenee huomaamatta viiltävän haikeaksi runo­elmaksi rakastumisen huumasta, viattomuuden menetyksestä ja nuoruuden katoavuudesta.

Pariisin öisillä kaduilla ja ahtaissa asunnoissa tapahtuva Yöperhonen kertoo tummasävyisen kolmiodraaman sokeasta rakkaudesta ja tunteiden hyväksikäytöstä. Aikansa suuriin luonnenäyttelijöihin lukeutunut Michel Simon esittää siinä vaimonsa ja työtovereittensa halveksimaa toimistorottaa ja amatööritaiteilijaa, joka rakastuu parittajansa hyväksi­käyttämään prostituoituun.

Yle Teema & Fem torstaina 12.9.2019

21:00 Retki maalle (Partie de campagne, 1936/1946/39 min) ★★★★★

21:40 Yöperhonen (La chienne, 1931/92 min) ★★★★★

Julkaistu: 12.9.2019
Kommentoi »