Image

Rakkaus uskoo kohtaloon, Riku Korhosen kolumni


Riku Korhonen ei tahtonut tunaroida rakkaudessa, mutta niin siinä kävi, ja syynä oli kohtalo.
Kuvat Reetta Niemensivu

Riku Korhonen ei tahtonut tunaroida rakkaudessa, mutta niin siinä kävi, ja syynä oli kohtalo.

Luulisi, että satavuotiaana voi turvallisesti luottaa romanttiseen kohtaloon.

Yhdysvaltalaiset Edith Hill, 96, ja Eddie Harrison, 95, nousivat syyskuussa söpöilyjulkkiksiksi. He tapasivat jonottaessaan lottokuponkeja, jakoivat voittamansa 2500 dollaria, rakastuivat ja menivät naimisiin. Perinnön takia osa omaisista vastusti liittoa, ja oikeuslaitos joutui arvioimaan sen mitätöimistä.

Roturistiriitojen kesän jälkeen vanhusrakastavaisten tarina puhutteli yleisöä, koska Harrison on valkoinen, Hill tummaihoinen, ja heidän lempensä symboloi mikrotason eheytymistä.

”Tunnistamme sydämet, emme väriä”, Harrison sanoi tv-haastattelussa ja voitti amerikkalaisten myötätunnon.

Vaikka Yhdysvalloissa avioituvuus on laskenut yli kolme vuosikymmentä, romanttinen kohtalousko on talouskriisin aikana vahvistunut. Lähes kolme neljästä amerikkalaisesta sanoo uskovansa yhden ainutlaatuisen sielunkumppanin olemassaoloon.

Parisuhteiden dynamiikkaa penkovat sosiaalipsykologit varoittavat, että usko romanttiseen kohtaloon saattaa aiheuttaa pitkässä liitossa kommunikaatiovaikeuksia ja kärjistää erimielisyyksiä. Silti usko lienee monelle suomalaiselle tuttu, jopa tärkeä.

Moderni länsi on erinomainen paikka sisustaa, lähettää pikaviestejä, tilata Etsystä yksilöllisiä t-paitoja, matkailla ja potea metafyysistä sijaiskokemusta. Määräaikaisuuksien, vuokratyön ja organisaatiouudistusten aikakaudella tilallamme voisi aina olla joku muu.

Kun katson viime vuoden veroilmoituksesta pariakymmentä työnantajaani, on vaikea kokea sosiaalista korvaamattomuutta, edes täyttä läsnäoloa. Puolison nimiä on yksi, ainakin vielä.

Kohtaloon uskova uskoo maailman mullistusten takana vaikuttavaan salattuun rakenteeseen, joka suo hänelle välttämättömyyden arvokkuuden ja pelastaa valinnanvapauden rajattomuudesta. Ihminen katsoo tulevan rakastettunsa silmiin, ja arkinen lottojono ylevöityy osaksi taivaankappaleiden matemaattista kiertoa.

Täysromanttinen kohtalo vaatii taustakseen sodan kaaoksen tai miljoonakaupungin vilinän, jossa kohtaaminen on epätodennäköistä. Juuri nämä kaksi osuivat vierekkäin ruuhkametroon, kun virranjakelu petti.

Kehitys on ollut vuosisatainen. Romanttisesta rakkaudesta on tullut pseudohengellinen turvakoti, johon kansakunnan elämässä, politiikassa ja arjen työssä kaltoin kohdellut mytologiset ja uskonnolliset käsitteet – kuten kohtalo – ovat vetäytyneet keräämään voimia ja kasvattamaan outoja, usein tiedostamattomia kukintoja. Silti ne vaikuttavat puheisiimme ja tekoihimme.

Etäällä romanttisen kohtalouskon taustalla voi nähdä homeeriset kohtalopohdinnat tai tomistisen ajatuksen erityisestä kaitselmuksesta, jolla Jumala johdatti ihmistä suosiollisiin käänteisiin.

Tunnistan itsessäni tahtomattanikin kohtalouskon häiveitä. Muistelemme joskus vaimon kanssa kevätpäivää, jolloin törmäsimme yllättäen Budapestin kadulla ja menimme kahvilaan juttelemaan, hyvänpäiväntuttuina vasta.

Olisin ollut kirjamessuilla, elleivät vasta ostamani maihinnousukengät olisi kalvaneet jalkojani rakoille. Lähtiessämme tarjoilija toi lattialle pudottamani lompakon. Yöllä taksikuski palautti kadottamani laukun, rahat, puhelimen ja passin.

Sinä päivänä kosmos lähetti selviä merkkejä huolekkaasta ohjauksestaan. Saisipa sysätä myöhemmät kusipäisyytensäkin fatumin harteille. ■

1 Romanttisen kohtalouskon vaikutuksia ovat tutkineet David Lee Dalton artikkelissa Connecting Romantic Beliefs With Marital Communication and Conflict Resolution ja Eli J. Finkel ja kumppanit artikkelissa Vengefully Ever After: Destiny Beliefs, State Attachment Anziety, and Forgiveness.

2 Filosofi Leszek Kolakowski pohtii mytologisten ajattelutapojen ristiriitaista rinnakkaiseloa järkeisuskon maailmassa: The Presence of Myth ja Modernity on Endless Trial.

3 Vanhoissa kiinalaisissa tarinoissa kuussa asuva avioliiton jumala sitoo tulevien puolisoiden nilkkaan näkymättömän punaisen nauhan, joka yhdistää heidät vääjäämättömästi halki.

Julkaistu: 8.11.2014