Apu

Raitistunut ja hoikistunut Ilkka Vainio lähtee isänsä 80-vuotisjuhlakiertueelleRaitistunut ja hoikistunut Ilkka Vainio lähtee isänsä 80-vuotisjuhlakiertueelle

Ilkka, Ile Vainion vauhti on entisestään parantunut. Mies jätti viinan kymmenen kuukautta sitten ja on laihtunut yli kaksikymmentä kiloa. Nyt hän on lähdössä isänsä Juha Vainion muistoksi järjestetylle kiertueelle yhdessä Janus Hanskin kanssa.
Teksti Liisa Talvitie
Kuvat Toni Härkönen

Ilkka, Ile Vainion toimistossa Helsingin Viikissä riittää vauhtia, mutta vaaralliset käänteet ovat jääneet taakse. Ile Vainio sanoo, ettei hän halua lähteä hautaan ennenaikaisesti.

- Muutin vajaa vuosi elämäntapojani radikaalisti. Jätin brandyn ja rasvaiset ruuat ja rupesin kuntoilemaan. Nyt mietin tarkkaan, mitä suuhuni pistän.

Yli kaksikymmentä kiloa hoikistunut mies puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja juo viinan sijasta vettä. Myös hänen isänsä Juha, Junnu Vainio raitistui vuosia ennen aikaista poismenoaan, mutta synnynnäinen sydänvika koitui hänen kohtalokseen.

Kuntoa Ile Vainio tänä keväänä tarvitseekin, sillä miehellä on edessään iso juhlakiertue. Sen hän on järjestänyt isänsä, Juha Vainion muistoksi. Rakastettu lauluntekijä olisi täyttänyt ensi toukokuussa 80 vuotta.

- Isäni Juha menehtyi vain 52-vuotiaana vuonna 1990 Sveitsissä oltuaan raittiina jo vuosia. Hän ehti tehdä meille kaikille lähes 2000 loistavaa laulua, ja minäkin tein hänen kanssaan yhteistyötä parikymmentä vuotta. Muistokiertueella esitämme Juhan monia klassikoita. Yllätyksiäkään emme unohda, Ile Vainio lupaa.

Mukana kiertueella on Ile Vainion läheinen työtoveri ja oikea käsi Janus Hanski, ja vierailevina artisteina muun muassa Heikki Salo, Jani Jalkanen, Anna Hanski, Mikko Alatalo, Kari Vepsä ja Arja Havakka. Laulajia on säestämässä Viihteen Kenttämiehet -orkesteri.

Kiertue alkaa Kokkolasta ja etenee sieltä eri konserttisaleihin ympäri maata.

Tuotteliaan lauluntekijän Junnun poika Ile muistaa isäänsä joka päivä. Aikaa hänen ranteessaan mittaa Junnun kello.

- Juha sai tämän 50-vuotislahjakseen urheiluselostaja Raimo Häyriseltä. Minä sain kellon käteeni, kun lensin Sveitsiin Juhan kuoltua. Hän lähti taivaaseen aivan liian varhain, Ile Vainio sanoo.

Mutta retki jatkuu.

Julkaistu: 14.3.2018