Apu

Raimo Helminen luotsaa Nuoria Leijonia MM-kisoihin, mutta olisiko hän parempi apuvalmentaja?

Raimo Helminen luotsaa Nuoria Leijonia MM-kisoihin, mutta olisiko hän parempi apuvalmentaja?
Raimo ”Raipe” Helminen on kiekkoikoni, jonka tuntevat satunnaisemmatkin seuraajat. Helmisestä valmentajana on vähemmän tietoa. Moni kulmakarva kohosi, kun Nuoria Leijonia kohti tapaninpäivänä alkavia MM-kisoja luotsaavan Helmisen ilmoitettiin olevan TPS:n ensi kauden pääkäskijä.
Julkaistu: 3.12.2019
Seurasidonnaisuus on jo pitkään ollut jääkiekossa historiaa tai muutaman poikkeusyksilön asia, mutta Ilves-ikoni Raimo Helmistä ei silti ensimmäiseksi yhdistäisi Turun Palloseuraan. Tepsin kanssa Helmisen kuitenkin hiljattain ilmoitettiin tehneen vuoden (2020–21) mittaisen valmentajasopimuksen.
Myös TPS on hyvin erilaisessa tilanteessa kuin Helmisen, 55, pelivuosina. Kriisistä kriisiin seilaava seura on tullut viime vuosina tunnetuksi lähinnä loputtomista valtataisteluistaan, tempoilevasta toiminnasta ja sekavasta viestinnästä.
Tällä kaudella joukkueesta lähti ensin urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki ja sitten päävalmentaja Kalle Kaskinen – kun Niittymäki oli ensin eronnut juuri siksi, ettei saanut käyttää päätösvaltaansa ja antaa Kaskiselle potkuja tappiokierteen vuoksi.
Raipe, mitä sää ny tommoseen paikkaan meet?
– Noooo, ei se ny niin paha oo… Yhtään ei noussut karvat pystyyn, kun kysyttiin. Toinen kerta toden sanoo; ensimmäisellä ei tuntunut, että olisin vielä valmis, Helminen viittaa vuoteen 2015, jolloin TPS:n tuolloinen päävalmentaja Ari-Pekka Selin kysyi häntä mukaan tiimiinsä.
– Nuorten MM-kisat ovat tällä hetkellä tärkein juttu ja päällimmäisenä mielessä. Keskityn niihin täysillä enkä aio kommentoida TPS-sopimustani enempää, ainakaan ennen kuin MM-kisat ovat ohi.

"Jos minulla on klaani, se on aika iso"

Jos TPS:n tilanne on laisensa, pieni arvoitus on myös Raimo Helminen liigajoukkueen päävalmentajana. Ensimmäinen yritys oli kaiken tavoin mahdoton ja päättyi siihen, kun toinen liigan kriisipesäke eli kasvattajaseura Ilves antoi nolosti ikonilleen potkut kaudella 2012–13.
Helmisen kiekkotietämystä tuskin kukaan kehtaa kiistää, mutta paradoksaalisesti se voi olla myös tietynlainen haitta. Entiset huippupelaajat eivät välttämättä kykene hahmottamaan kokonaisuuksia ja ymmärrä, että kaikki pelaajat eivät näe tai osaa toteuttaa kentällä asioita samalla tavoin kuin he. Hieman häijy lentävä lause kuuluukin, että valmentajiksi ryhtyvät ne, jotka eivät itse osaa pelata.
Helmisen persoona on moniulotteisempi kuin hänen julkinen kuvansa, mutta sitäkin on pyöritelty, sopisiko itsestään melua pitämätön ja ääritunnollinen tamperelainen sittenkin paremmin valmennustiimin osaksi kuin pääkäskijäksi.
Apuvalmentajana hän on vuodesta 2009 lähtien toiminut Ilveksessä, 20-vuotiaiden maajoukkueessa sekä KHL:ssa Barys Astanassa, Riian Dynamossa ja Jokereissa.
HC TPS:n hallituksessa istuvan Erkka Westerlundin on arveltu vaikuttaneen vahvasti Helmisen valintaan. TPS:n uudeksi urheilujohtajaksi taas valittiin Rauli Urama, joka on tehnyt valtaosan työurastaan Jääkiekkoliiton leivissä.
– Ne, jotka huutelevat klaaneista ja 'Erkan valmentajista', eivät ole varsinaisesti ajan tasalla. Olen kouluttanut melkein kaikkia suomalaisvalmentajia ja tehnyt töitäkin useimpien kanssa. Eli jos minulla jokin klaani on, se on aika iso, Westerlund kommentoi usein esiin nostettua "takapirun" rooliaan.
Helmisen tilannetta Westerlund luonnehtii diplomaattisesti kehitysvaiheeksi.
– Raipe haluaa haastaa itseään seuraavalle tasolle, ja siihen on nyt paikka sekä Nuorissa Leijonissa että TPS:ssä. Ja vaikka päävalmentajalla on suuri merkitys, valmennus on yhä enemmän tiimityötä. Se, miten tiimi toimii kokonaisuudessaan, ratkaisee paljon.

Nuoret Leijonat MM-jäille

Nuorten Leijonien eli alle 20-vuotiaiden maajoukkueen MM-kisat alkavat tapaninpäivänä. Raimo Helminen ja muu valmennusjohto karsii joukkueen pitkästä listasta ehdokkaita. Lopullinen MM-ryhmä nimetään alustavasti joulupäivänä.
– Loukkaantumisia voi tulla ja kaikenlaista sattua. Valinnat eivät ole helppoja, koska nuorten kisoihin lopulliseen ryhmään voi valita vain 23 pelaajaa, Helminen kertaa.
Nuorten Leijonien avainpelaajiin kuuluvat ennakkoon maalivahti Justus Annunen (Kärpät), Rädyn hyökkääjäveljekset Aatu ja Aku (Kärpät), puolustaja Anttoni Honka (JYP) ja hyökkääjä Rasmus Kupari (Los Angeles Kings). Suomen avausvastaus A-lohkossa on Ruotsi.
Alle 20-vuotiaiden MM-kisat Tsekin Trinecissä ja Ostravassa 26.12.-6.1. Kisoja voi seurata Ylen TV2-kanavalta.
Kommentoi »