Provokaattori
Kulttuuri
Provokaattori
Nykytaiteilija Anna Odell tutkii rakenteita näyttelemällä.
6.11.2014
 |
Image

Nykytaiteilija Anna Odell tutkii rakenteita näyttelemällä. 

Ruotsalaisen Luokkajuhla-elokuvan sanotaan kertovan koulukiusaamisesta, ja sen ohjaaja, taiteilija Anna Odell, 41, itse sanoo halunneensa tarkastella koulukiusaamisen rakenteita. Mitä rakenteita tarkalleen?

”Ennen kaikkea on ihmeellistä, ettei opettajia ja ryhmänjohtajia työpaikoilla kouluteta käsittelemään ryhmiä”, Odell kertoo Helsingin-lehdistöpäivänsä alkajaisiksi lounasravintolan nurkassa. Hänellä on knallihattu päässään ja elokuvastakin tuttu vahva, tuijottava katse. Se vangitsee yhtä tehokkaasti kuin valkokankaalla.

Luokkajuhlassa ei kuitenkaan kuvata koulukiusaamista vaan epämukavaa tilannetta 20 vuotta myöhemmin, kun kiusaajat ja kiusattu tapaavat luokkakokouksessa. Luokkakokouksissa lapsuuden hierarkiat astuvat uudelleen voimaan – riippumatta ihmisten nykyisestä sosiaalisesta asemasta. Elokuvan ensimmäinen osa, itse luokkakokous on fiktiota. Toisessa osassa on dramatisoitu todellisia tapaamisia vanhojen luokkatovereidensa kanssa. Luokkatovereiden yleisin puolustus on, että mehän olimme vain lapsia. Ovatko he Odellin mielestä samoja henkilöitä, jotka 20 vuotta sitten haukkuivat ja potkivat häntä?

”He olivat tapaamisissa hyvin samanlaisia kuin kouluaikoina, mutta se ei tarkoita, että he olisivat sitä kaikissa yhteyksissä”, Odell sanoo. Ruotsissa elokuva sai loistavat arvostelut, mutta keskustelu sen moraalisesta oikeutuksesta ja motiiveista selvästi kalvaa taiteilijaa.

”Yksi näistä kriittisistä artikkeleistä puhui silmä silmästä -periaatteesta. Jos se kirjoittaja tietäisi, mitä kiusaaminen on, hän ei ikinä vertaisi sitä, mitä minä olen tehnyt, siihen, mitä on kiusata yhdeksän vuotta.”

Elokuva ei ole Odellin ensimmäinen provokatiivinen rakennetutkimus. Lopputyönään Tukholman taidekorkeakouluun hän teki vuonna 2009 installaation, jossa tutki psykiatrisen hoidon valtarakenteita. Hän itse sairastui teini-ikäisenä skitsofreniaan ja kantaa traumoja pakkohoidossa käytetyistä keinoista. Taideprojektissaan hän esitti psykoottista itsemurhakandidaattia sillankaiteella ja päätyi poliisikyydillä psykiatriseen sairaalaan. Tapauksesta nousi kiihkeä keskustelu, ja Odell tuomittiin myöhemmin oikeudessa sakkoihin.

Kommentoi »