Prinsessa Madeleinen & Chris O’Neillin onni: tytär!
Puheenaiheet
Prinsessa Madeleinen & Chris O’Neillin onni: tytär!
Prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillin lapsi syntyi valtameren takana, luksussairaalassa Manhattanilla. Kuningatar Silvian kalenterissa oli pitkä pätkä vapaata Venäjän olympialaisissa vierailun jälkeen. Tyttärentytär syntyi sen verran laskettua aikaa ennen, että isoäiti ehtii paikalle parin päivän viiveellä. Myös kuningas Kaarle Kustaa matkasi New Yorkiin heti uutisten tultua.
Julkaistu 24.2.2014
Apu

Ruotsin prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill saivat tyttären viime torstaina.

Äidillä ja isällä oli kiire: häitä vietettiin kesäkuun 8. päivänä, vauva syntyy helmikuun 20. päivä, illansuussa New Yorkin aikaa – Ruotsissa ollaan jo seuraavassa ammussa kello 4.41.

Näin käy, kun kuningasperheen nuorimmainen prinsessa joutuu odottelemaan kolmikymppiseksi ennen kuin voi avioitua soveliaassa järjestyksessä, kruununprinsessan jälkeen.

Tulijalla, tyttärellä ei ollut varsinaista hoppua. Synnytys kestää koko pitkän torstain. Kotiin uusi pienperhe lähtee sunnuntain iltana.

Edelleenkin täytyy tehdä vertailuja kruununprinsessaan: hänen esikoisensa kiirehti maailmaan vauhdilla. Äiti oli sairaalassa yhteensä 12 tuntia, viisi ennen synnytystä ja seitsemän sen jälkeen.

Mutta isät ovat yhtä sekaisin onnesta ja väsyneitä synnytykseen osallistumisestaan. Hurlumhei ja tunnelma ovat tietenkin erilaiset: kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel saivat lapsensa Tukholmassa, kotinurkilla. Vauvaa ja monarkian jatkajaa oli ensin odotettu vuoden verran turhaan, kansa ja media riemuitsevat yhtä vilpittömästi kuin kuninkaallinen perhe.

Ilo ja helpotus sekoittuvat toisiinsa.

Prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillin lapsi syntyy valtameren takana, luksussairaalassa Manhattanilla. Kuningatar Silvian kalenterissa oli pitkä pätkä vapaata Venäjän olympialaisissa vierailun jälkeen. Tyttärentytär syntyy sen verran laskettua aikaa ennen, että isoäiti ehtii paikalla parin päivän viiveellä. Myös kuningas Kaarle Kustaa matkaa New Yorkiin heti uutisten tultua.

He pääsevät tutustumaan vauvaan sunnuntaina iltapäivällä, viettävät sairaalassa kolme tuntia.

Chris O’Neill pitää lehdistökonferenssin, kun tyttärellä on ikää lähes vuorokausi. Kesti pitkään sitä ennenkin ennen kuin vauvan mitat julkistettiin: 50 senttiä, 3150 grammaa.

Tuore isä on parrakas, kalvakka ja onnellinen. Hän selostaa pyydetyt asiat, mutta ei höperrä onnesta kuten prinssi Daniel jokseenkin tarkalleen kaksi vuotta sitten.

Selviää, että kaikki sujui hyvin, äiti ja tytär voivat mainiosti.

– Prinsessa hoiti pitkän synnytyksen erittäin hyvin, hän on hyvin vahva nainen. Vauva näyttää äidiltään, ja se on kaikki mitä toivoin. Kymmenen varvasta ja kymmenen sormea ja erittäin voimakas parkaisu. Tummanruskea tukka ja tummanruskeat silmät, O’Neill tiedottaa.

Hän oli mukana alusta loppuun asti ja sai leikata napanuoran. Hän käärii hihansa ja esittelee käsivartensa sisäpintaan, kyynärpään alle musteella painettua tyttären jalanjälkeä – merkattu mies. Pikkuinen lattajalka ja viisi varpaan pallerokuviota. Amerikassa monet vanhemmat painavat vastasyntyneen jalanjäljen paperille muistoksi – kopiota jaelleen myöhemmin kiitoskorttina onnittelijoille.

Isä kertoo, että hänen kamerassaan ja kännyssään on muistin täydeltä kuvia vauvasta.

– Upea päivä ja upea yö täynnä tunteita. Olen ylitsevuotavan onnellinen, tytär on lumonnut minut, Chris O’Neill sanoo.

Tapahtui noin yhdeksän kuukautta aiemmin: onnelliset häät Tukholmassa.

Tulokkaalla on USA:n ja Ruotsin kaksoiskansalaisuus, nimikin on tiedossa. Mutta sen julkistaa isoisä Ruotsiin palattuaan, hallitukselle ja kaikelle kansalle saman tien. Nimiehdotuksia sinkoilee, hoviasiantuntijat eivät pääse veikkauksissaan sopuun – sen verran Victorian ja Danielin valitsema Estelle-nimi järkytti tietäväisiä.

Alice Renate Lilian Maria Eva, tai Patricia, Florence Bianca Alexandra, Desirée tai Alouise – lista on pitkä. Onneksi nimiä tullee neljä. Sen verran isä paljastaa, että nimet ovat sellaisia, että hän osaa sen lausua. Tarkoittaa: kansainvälisiä, onnistuvat englanninkieliseltäkin.

Kaarle Kustaa kertoo nimenjulkistamisen yhteydessä myös sen, saako tyttärentytär prinsessan arvonimen. Ilmeisesti saa ja herttuattaren arvon lisäksi: muutama herttuakunta on vapaana.

Maaliskuun 2. päivänä kuninkaanlinnan kirkossa järjestetään Te Deum, kiitosjumalanpalvelus. Siihen mennessä pitäisi kuningatar Silviankin palata Ruotsiin. Mutta juhlansankari saapunee toiseen kotiinsa vasta touko-kesäkuussa ristiäisiin. Ne on pidettävä Ruotsissa, jos aikoo pysytellä kruununperimysjärjestyksessä mukana – sija on tällä hetkellä viides.

Asiantuntijat selostavat, että perillinen voi syntyä missä vain, mutta ruotsin kieli täytyy oppia täydellisesti. Serkkutyttö Estelle täytti kaksi vuotta 23. helmikuuta. Juhlien jälkeen täti Victoria matkustanee New Yorkiin tutustuakseen siskontyttäreensä. Prinssi Carl Philipillä ja Sofia Hellqvistillä on sama suunta.

Prinsessa Madeleine näyttää säteilevältä ja levänneeltä, kun hän palaa kotiin vauva turvakorissa ja nuutunut aviopuoliso vierellään. Saattajana on myös Ruotsista lennätetty turvamies.

Madeleine kokee olevansa New Yorkissa rauhassa, tunnistamaton vilinässä. Hän voi säännöstellä perheensä julkisia esiintymisiä toisella tavalla kuin Victoria omassa asemassaan ja kotona Ruotsissa. Paparazzeista Madeleinekin on pääsemättömissä. Asunnossa on tilaa 300 neliötä, talossa tasokkaat turvajärjestelyt, mutta erityisasema katkeaa heti ulko-ovesta astuessa,

Estelle asustaa Hagan linnassa. Tilaa on tuhat neliötä, puistoaluetta kahdeksan hehtaaria. Siellä on rauha ja toisaalta Estellen asemaan kuuluu myös julkisuus. Sitä Victoria ja Daniel ovat säännöstelleet sopivaksi katsomassaan mitassa: perillisen kuuluu tottua julkisuuteen, hyväksyä se, pitääkin siitä siinä määrin kuin se on mahdollista.

Toistaiseksi Estelle näyttää nauttivan kameratulesta ja ihmisten ystävällisestä huomiosta. Hän osaa vastata julkisuuteen jo kahdella kielellä: syyskuusta lähtien Estellellä on ollut kolmantena lastenhoitajana australialainen Katie Millington, 22. Tämä on sekä kieltenopettaja että lastenhoitaja koulutukseltaan.

Estellen arkeen kuuluu kolmisen tuntia englanninopintoja päivässä. Puhe kuulemma sujuu ja kielen ymmärryskin. Serkkutyttö saa kaksikielisyyden kotoa ilman eritysjärjestelyjäkin.

Estelle mennee ihan tavalliseen tukholmalaiskouluun. USA:n serkku päätyy yksityiskouluun joko Manhattanille tai sisäoppilaitokseen Sveitsiin – kuten isänsä.

Manhattanilaisen sairaalan luksusosastolla synnyttäjällä on oma hovimestari, italialaiset vuodevaatteet, marmorikylpyhuone. Synnyttäminen maksaa kaikille – tällä kertaa lasku lienee ollut kymmeniä tuhansia dollareita.

Estelle syntyi tukholmalaisessa Karoliinisessa sairaalassa, hinnaksi tuli normaali 80 kruunun poliklinikkamaksu.

Mutta kummankin tytön syntymää juhlittiin 21 tykinpamautuksella.

Vielä vihonviimeinen vertailu: Estelle pisti sentin ja 130 gramman verran serkkuaan paremmaksi syntymämitoissaan. Aika täsmätyötä silti.

Teksti Raila Kinnunen

Kuvat Kungahuset.se

LISÄTTY TIETO KE 26.2.14: Prinsessa Madeleinen ja hänen yhdysvaltalaisen puolisonsa Christopher O´Neillin tyttären nimi on kerrottu julkisuuteen. Tytön nimi on Leonore Lilian Maria. Samalla ilmoitettiin myös, että tyttö on Ruotsin prinsessa ja Gotlannin herttuatar.

Pääkuvan kuvateksti: Matkalla kotiin Manhattanilla: prinsessa Madeleine, Chris O’Neill ja pieni kolmen vuorokauden ikäinen tyttövauva.

Kommentoi »