Apu

Presidenttipari Avun erikoishaastattelussa Minneapolisissa: ”Jenni on minua kysytympi puhuja”


Sauli Niinistö ilahtui New Yorkissa keskusteluista Henry Kissingerin kanssa, ja Jenni Haukio tapasi muun muassa Melania Trumpin ja Laura Bushin.

Presidenttipari istahtaa Avun erikoishaastatteluun kiireisen, mutta antoisan työmatkan jälkeen. Kaksi päivää Minneapolisissa ja tapaamiset amerikansuomalaisten kanssa herkistävät monella tavalla.

– Täällä syntyy väistämättä havainto suomalaisesta väestä; kuinka kauniita muistot, kuvat Suomesta ovat, miten he pitävät Suomea arvossa. Lukemattomien suomalaisten kanssa vaihdettiin sanoja, ja se jätti syvän vaikutuksen, Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo.

Hän jatkaa, että amerikansuomalaisilla on kaunis, mutta ei kaunisteleva kunnioitus suomalaisia kohtaan.

Jenni Haukio sanoo puolisonsa kiteyttäneen hyvin matkan synnyttäneet ajatukset.

– Meillä oli ainutlaatuisia kohtaamisia, jotka huipentuivat Osmo Vänskän johtaman konsertin encorena kuultuun Finlandiaan.

Finlandia, Suomi, on tasavallan ykkösparin työmaa.

– Suomi on mahdollisuus tasa-arvoon, mahdollisuuteen olla rohkeasti oma itsensä, Jenni Haukio sanoo.

Presidentti jatkaa, että Suomi on myös tunnelmakysymys. 

– Se on sekoitus ehkä jotain Jorma Ettoa, Juicea, Vänrikki Stoolin tarinoita. Myös Täällä Pohjantähden alla sopii sarjaan, ja näistä suomalaisuuksista syntyy kuva omintakeisena maana, jossa on hyvä elää.

Suomen itsenäisyyden juhlavuodesta Sauli Niinistö sanoo, että suomalaiset ovat ottaneet syvemmin omakseen sen, jopa syvemmin ja spontaanimmin kuin saattoi odottaa.

Tasa-arvoisesta, demokraattisesta Suomesta he olivat molemmat myös vaihtamassa mielipiteitä New Yorkissa, presidentti yleiskokouksessa ja puoliso muissa tapaamisissa. Presidentti Niinistön kansainvälinen asema on yhä enemmän sellainen, että häntä kuunnellaan monella taholla.

Jenni Haukio tapasi New Yorkissa muun muassa Unicefin varapääjohtaja Justin Forsythin, joka kiitti Haukiota tämän kaksi vuotta sitten aloittamasta kirjailijoiden maailmanlaajuisesta Tiny Stories, Pieniä tarinoita -kampanjasta. Siinä kirjailijat auttavat kirjoituksillaan maailman lapsia.

– Kampanja saa tänä vuonna jatkoa, ja teemana on Pakolaislapsen koti, Jenni Haukio kertoo silminnähden ilahtuneena ideansa vaikutuksista. Sauli Niinistö katsoo puolisoaan ja sanoo, että tämä sai idean kampanjaan edellisen YK:n yleiskokouksen aikana.

– Ja pyysit itse kirjailija Paolo Coelhoa mukaan, kun opit tuntemaan hänet Frankfurtin kirjamessuilla!

Jenni Haukio lähetti myös useita kirjeitä eri maanosien kirjailijoille. Hänen hienovarainen, osittain huomaamaton työnsä presidentin puolisona on myös jotain muuta kuin pelkkä rooli.

– Tässä tehtävässä puolison kannattaa lähteä omista vahvuuksistaan. Olen vilpittömästi kokenut omakseni sen, mitä olen tehnyt.

– Jenni on kysytympi puhuja kuin minä, ja hän jaksaa tehdä puheittensa eteen töitä, Sauli Niinistö kehuu, johon Jenni Haukio: 

– Voin vapaasti valita mihin osallistun tai en. Ja annan aina parastani. New Yorkissa hän keskusteli naisten johtajuudesta ja tyttöjen asemasta Laura Bushin, ex-presidentti George W. Bushin puolison kanssa ja lasten asemasta Melania Trumpin  tarjoamalla lounaalla.

– Laura Bushin emännöimä tapaaminen oli äärimmäisen mielenkiintoinen, samoin Melania Trumpin lounas. Siellä puhuttiin muun muassa Ranskan ja Kanadan presidenttien puolisoiden kanssa. 

Melania Trump vaihtoi mielipiteitä myös Suomesta ja Euroopasta.

Presidentin osalta YK:n yleiskokouksen annista kaksi asiaa nousee tärkeimmiksi: YK:n byrokratian purkaminen ja naisten tasa-arvo, joka on Niinistön sydämenasia. 

– Pääsihteeri Antonio Guterresin esittämä YK-reformi sai laajaa kannatusta, sitä kannatti myös presidentti Trump. Esille nousi voimakkaasti myös naisten asema, HeForShe-kampanja. Maailman haasteisiin on vastattava niin, että naisten asema turvataan. Ne ovat pidemmän aikavälin haasteita, hän sanoo ja viittaa kansainväliseen naisten ja miesten tasa-arvoa ajavaan kampanjaan, jossa hän on itse toiminut aktiivisesti alusta asti.

Maailman kireästä tilanteesta, presidentti Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin pelottavaa keskinäistä uhittelua  Niinistö kuvaa poikkeukselliseksi.

– Hyvinkin poikkeuksellista. Se, että tällaista keskustelua käydään, ei paljon auta asiaa. YK:n turvaneuvosto on yksimielinen Pohjois-Korean sanktioiden kohdalla, myös Kiina ja Venäjä. Tilanne ei ole toivoton.

Hänelle yksi New Yorkin antoisimmista tapaamisista oli USA:n entisen ulkoministerin Henry Kissingerin kohtaaminen.

– Oli kolmas kerta, kun keskustelin hänen kanssaan. Hänen ajattelunsa on hyödyllistä tässä tilanteessa, vielä 94-vuotiaana hän osaa rakentaa, raamittaa oman näkemyksensä. Siitä on apua, kun raamittaa omia ajatuksiaan, vaikka ne olisivat erilaisiakin. Hän on arvostettu, ja hänellä on yhteys maailman merkittäviin johtajiin.

Suomen asemasta kansainvälisessä politiikassa ja omasta merkityksestään presidenttinä Sauli Niinistö sanoo, että hän on jo vuosia puhunut Venäjällä ja Euroopassa tarpeesta ylläpitää keskustelua.

– Olen tehnyt konkreettisia ehdotuksia, ne etenevät pienin askelin. Yksi niistä on lentoturva-asia, Nato ja Venäjä on saatu saman pöydän ääreen. Positiivinen yllätys kesän keskusteluissa on ollut se, että Putin ja Trump ovat mustaa hiiltä levittävien päästöjen suhteen samaa mieltä.

Presidentti Sauli Niinistön kuva Venäjän ja Yhdysvaltojen välisistä suhteista ei ole myöskään niin synkkä kuin niitä monesti arvioidaan.

– Mahdollisuuksia on, hän sanoo rauhoittavasti. 

Teksti Liisa Talvitie, kuva Timo Pyykkö

Julkaistu: 28.9.2017