Presidentti Niinistö Tokiossa: "Iso-Britannian ero EU:sta olisi kielteinen asia"
Henkilöt
Presidentti Niinistö Tokiossa: "Iso-Britannian ero EU:sta olisi kielteinen asia"
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki kantansa selväksi Japanissa: EU:n on yhteisvoimin suojattava rajansa laittomalta maahantulolta ja estettävä rikollisten ihmissalakuljettajien toiminta. Iso-Britannian mahdollista eroa EU:sta hän piti hyvin vahingollisena myös Suomen kannalta.
Julkaistu 9.3.2016
Apu

Presidentti Sauli Niinistön virallisen Japanin-vierailun toinen päivä käynnistyi maan pääkaupungissa Tokiossa bisnesseminaarissa. Sen avajaissanoissa hän esitti osanottonsa tasan viisi vuotta sitten Japania kohdanneen maanjäristyksen kokeneille ja esitti ihailunsa maan viranomaisille ja vapaaehtoisille jälleenrakennustyöstä.

Hän kiitti myös Suomen ja Japanin hyviä poliittisia, taloudellisia ja kulttuurisia suhteita, joilla on jo pitkät perinteet - diplomaattisuhteet solmittiin jo vuonna 1919, kulttuurivaihtosopimus 1978 ja tiede- ja teknologiayhteistyösopimus 1997. Finnair aloitti suorat lennot Helsingistä Tokioon vuonna 1983.

- Kun toimin valtiovarainministerinä 1990-luvulla oli Suomi taloudellisesti pahassa jamassa. Japanilaiset pankkiirit luottivat silloin meihin. Hyvät suhteet perustuvat juuri luottamukseen.

Bisnesseminaarista presidentti siirtyi kiireen vilkkaa Japan National Press Clubille, jossa hän tunnin verran vastasi japanilaisen median kysymyksiin. Aihepiiri koski yksinomaan Eurooppaa ravistelevaa pakolaiskriisiä sekä Suomen ja Venäjän suhteita sekä Iso-Britannian kesäkuussa järjestettävää kansanäänestystä pysyäkö vai erota EU:sta.

- Ero olisi hyvin kielteinen signaali koko Euroopalle ja koskisi taloudellisesti myös Suomea, kuului vastaus brittien kansanäänestyksestä koskevaan kysymykseen.

Niinistö toisti kotimaassa turhaa ylitulkintaa aiheuttaneen lausuntonsa pakolaistilanteesta: - Yli miljoona pakolaista tuli viime vuonna Eurooppaan, Suomeen yli 30 000, mikä on EU-maiden asukasmäärään nähden neljänneksi suurin määrä. Euroopan on kyettävä huolehtimaan ulkorajoistaan tarkemmin ja tarjottava suojaa eniten sitä tarvitseville pakolaisille. Meidän on kyettävä yhteisiin ratkaisuihin, kyettävä lopettamaan rikollinen bisnes Välimerellä.  Kaikkien EU-maiden on otettava tästä vastuu aivan kuten EU on osoittanut solidaarisuutta tukiessaan taloudellisesti uusia jäsenmaita.

Presidentiltä kysyttiin suoraan myös itärajamme yli tulevista pakolaisista, ja yhtä suoraan hän kysymykseen vastasi: - Suomen ja Venäjän välisen rajan yli on tullut viime marraskuusta lähtien noin 2 000 pakolaista, joista suurin Afganistanista, mutta myös Intiasta, Pakistanista ja Bangladeshista. Kaikki eivät pakene sotaa, vaan etsivät aivan ymmärrettävästi parempia olosuhteita. Niitä Suomi ei voi heille tarjota, joten ongelma on maahan pyrkivien lukumäärää suurempi. Toivon sopimusta Venäjän kanssa trafiikin lopettamisesta, Venäjähän ollut tähän asti hyvin tarkka rajan yli tulijoista.

Hän viittasi tässä kohdin Suomen korkeaan työttömyyteen: - Pakolaisten integroimisessa tärkeintä on työ, ja meillä on jo entuudestaan yhdeksän prosentin työttömyys. Integroimisessa on myös tärkeää saada pakolaisten lapset kouluun.

Viimeiseksi Niinistölle heitettiin yllättäen kysymys Karjalan palauttamisesta ja viitattiin Japanin ja Venäjän välisiin aluekiistoihin.

- Suomessa asia ei ole mitenkään esillä edes minkään poliittisen puolueen ohjelmassa. Asutimme sotien jälkeen yli 400 000 siirtokarjalaista, mikä onnistui hyvin. He olivat ja ovat suomalaisia. Japanin ja Venäjän välisten suhteiden kannalta toivon, että pääministerinne Abe ja Venäjän presidentti Putin tapaisivat, mutta asia ei ole minun vallassani.

Kriisien koettelemasta Euroopasta ja maailmasta vielä loikka bisnesseminaariin, jossa Niinistö kiteytti kauniisti ajatuksensa ilmastomuutoksesta Tove Janssonin muumeihin ja japanilaisten muumi-rakkauteen: - Maahanne on nyt suunnitteilla Muumipuisto, ja juuri muumeissa kiteytyy yhteen harmonia luonnon kanssa.

Kommentoi »