Presidentti Niinistö ja pääministeri Abe: "Dialogi Venäjän kanssa on molemmille maille tärkeää"
Henkilöt
Presidentti Niinistö ja pääministeri Abe: "Dialogi Venäjän kanssa on molemmille maille tärkeää"
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kolmipäiväinen virallinen vierailu Japanissa päättyi hyviin ja lämpimiin tunnelmiin. Molemmilla mailla on samoja kansainvälisiä intressejä, mutta myös huolenaiheita.

Presidentin viimeinen vierailupäivä alkoi keisari Akihiton palatsista ja päättyi illalla pääministeri Shinzo Aben kanssa pidettyyn palaveriin ja juhlaillalliseen.

Ennen pääministerin tapaamista Sauli Niinistö ehti keskustella Japanin puolustusministeri Gen Nakatanin kanssa. Ajoitus ei olisi voinut olla tärkeämpi, sillä japanilaisia kuten muutakin maailmaa hätkäyttivät jälleen uutiset Pohjois-Koreasta: maa oli ampunut tänä aamuna kaksi lyhyen kantomatkan ohjusta Japaninmereen.

Tokion kevään viileässä illassa, pääministeri Aben kansliassa Japanin parlamentin kupeessa odotettiin presidentti Niinistöä kunniakomppanian voimin. Paikalla oli runsaslukuinen japanilaismedia, Apu oli ainoana suomalaislehtenä mukana tilaisuudessa. Juhlallisessa seremoniassa soitettiin molempien maiden kansallislaulut, jonka jälkeen Abe ja Niinistö tarkistivat ripein askelin kunniakomppanian.

Päämiesten välisen hyvän yhteistyön laadusta ja samanlaisista arvoista ei ollut epäilystä, niin sujuvasti tilaisuus eteni kohti kokousta. Hyvän tunnelman saattoi aistia kättelyistä ja ilmeistä, tapaamisessa ei ollut päälleliimattua ystävyyttä eikä pingotettuja hymyjä.

Tapaamisen jälkeen annettu julkilausuma osoittaa, miten monia yhteisiä intressejä Japanilla ja Suomella on. Päämiehet korostivat muun muassa taloudellisia sitoumuksia, strategista kumppanuutta, ydinasekiellon ja rauhan puoltamista, arktisen alueen yhteistyötä. Ja yhtenä tärkeimpänä mainittiin naisten tasa-arvo.

Venäjä ei äkkiseltään ole Suomea ja Japania yhdistävä tekijä, mutta sitä se on. Japani ei ole solminut Venäjän (entisen Neuvostoliiton kanssa) rauhansopimusta toisen maailmansodan jälkeen, koska erimielisyyttä Kuriilien saarten eteläryhmän hallinnasta ei ole saatu ratkaistua.

- Dialogi Venäjän kanssa on molemmille maille tärkeää. Ja Ukrainassa on noudatettava Minskin rauhansopimusta ja kunnioitettava maan alueellista koskemattomuutta, Niinistö ja Abe korostivat.

Venäjääkin suurempi huoli Japanilla on Pohjois-Koreasta, jonka tekemät ydinasekokeet ja tämänaamuisen lyhyen kantomatkan ohjusiskun molemmat maat tuomitsevat jyrkästi.

Japani, jossa naisten ja miesten välinen tasa-arvo on kansainvälisesti jopa huonommalla tasolla kuin muutamissa kehitysmaissa, on sitoutunut samaan mihin Suomi ja presidentti Niinistö: YK:n He For She -kampanjaan, jolla kannustetaan miehiä ja poikia tasa-arvon kunnioittamiseen. Kampanjan näkyvinä kasvoina ovat näyttelijät Emma Watson ja Kiefer Sutherland.

- Tapasimme presidentti Niinistön kanssa viime vuoden loppupuolella New Yorkissa, jossa sitouduimme kampanjaan, Abe mainitsi.

Presidentti Niinistön virallinen vierailu huipentui juhlaillalliseen. Huomenna hän lentää puolisonsa Jenni Haukion ja seurueensa kanssa takaisin kotimaahan. Apu kertoo lisää vierailusta ensi viikolla ilmestyvässä lehdessä.

Teksti Liisa Talvitie

Kommentoi »