Prahan uudet löydöt: Karlínin ja Vinohradyn kaupunginosissa on aitoa paikallistunnelmaa
Matkailu
Prahan uudet löydöt: Karlínin ja Vinohradyn kaupunginosissa on aitoa paikallistunnelmaa
Jos Prahan vanhan keskustan ihmispaljous väsyttää, suuntaa näille paikallisten suosimille alueille tekemään vintagelöytöjä, nautiskelemaan pienpanimo-oluita ja herkuttelemaan moderneilla versioilla perinneruuista.
Julkaistu 13.11.2022
Mondo

Kasarmien uusi elämä

Karlínin kaupunginosassa sijaitseva Kasárna Karlín (Prvního pluku 20/2) on entinen kasarmi­alue, jonka kansalaisjärjestö muutti kulttuuri­kompleksiksi. Sisä­pihalla on kahvila, leikki­puisto, nuotiopaikka ja ulko­ilma­elokuva­teatteri. Kauniisti rapistuneissa rakennuksissa toimii gallerioita, työtiloja ja tanssi­koulu.

Kaunista shoppailua

Eettisiin ja ekologisiin tuotteisiin erikoistunut lifestylekauppa Nila toimii sekä Karlínissa (Šaldova 5) että Vinohradyssa (Korunní 91). Eleettömästi sisustetuissa liikkeissä myydään muun muassa vintage­vaatteita ja luonnon­kosmetiikkaa. Designin ystävän kannattaa pistäytyä upeasti entisöidyssä Vinohradský Pavilon -kauppa­hallissa (Vino­hradská 1200/50), jossa on sisustus­liikkeitä, kukkakauppa ja kaunis kahvila.

Metsän antimia

Yksi Prahan ravintolahelmistä löytyy vehreän Vinohradyn sydämestä. Gastropub Výčep (Korunní 1304/92) tekee perinneruokia modernilla otteella. Salia koristavat lasipurkkeihin säilötyt vihannekset sekä kuivatut yrtti­kimput, ja ruokalistalla loistavat riista ja metsän antimet. Maista vaikkapa savustettua häränkieltä tai pikkelöityjä metsäsieniä. Muista jättää tilaa větrník-­leivonnaiselle. Herkuttelua voi jatkaa naapurissa, Kus Koláče -leipomon tiskillä.

Gastropub Výčepissä kokataan moderneja versioita tšekkiläisistä perinneruuista.

Tuoppi tai lasillinen

Dva Kohouti -pien­panimo Karlínissa (Sokolovská 81/55) tunnetaan lagereista. Iltapäivisin se muuttuu rennoksi baariksi, jossa vaihdetaan kuulumisia olutsammioiden katveessa. Jono on ulos asti ja tiski notkuu tuoppien painosta. Muutamalla eurolla voi maistaa esimerkiksi paikan päällä pantua mustikkasouria. Jos olut ei maistu, muutaman korttelin päässä on alkuviinibaari Veltlin (Křižíkova 488/115).

Katse kaukaisuuteen

Vinohradyn laitamilla sijaitsee Riegovy Sadyn puisto, josta avautuu upea näköala Prahan linnaan ja vanhaankaupunkiin. Lämpiminä päivinä puiston olutterassit ovat täynnä, ja onnekas voi löytää Zmrzlinář-­jäätelöbaarin myyntivaunun. Maisemia voi ihailla myös Žižkovin tv-tornista (Mahlerovy sady 1, pääsymaksu 10 euroa). Retrofuturistinen hökötys on valittu maailman toiseksi rumimmaksi rakennukseksi.

Kommentoi »