Apu

Pöllö keskellä Turkua herätti huomiota – Asiantuntija kertoo, miksi syytä huoleen ei ole, pöllön epäilyttävästä käytöksestä huolimatta

Pöllö keskellä Turkua herätti huomiota – Asiantuntija kertoo, miksi syytä huoleen ei ole, pöllön epäilyttävästä käytöksestä huolimatta
Pöllön näkeminen kaupungissa ei ole aivan tavallista, mutta päivällä lintu voi hyvin lepäillä liikkumatta pitkäänkin.
Julkaistu: 9.11.2021

Turkulainen ohikulkija huolestui, kun pöllö oli istunut puussa liikkumattomana tuntikausia. Hän hälytti pelastuslaitoksen Puutarhakadun ja Sairashuoneenkadun kulmaan tarkistamaan, oliko linnulla jokin hätä. Puomitikasautolla paikalle saapuneet pelastajat eivät päässeet lähellekään lintua, kun se jo lennähti tiehensä. Tapauksesta kertoi Turun Sanomat.

– Pöllöt lepäävät päivällä, ne ovat yöaktiivisia eläimiä, muistuttaa petolintuharrastaja Seppo Pekkala Turun lintutieteellisestä yhdistyksestä Avulle.

Pöllö saattoi siis olla aivan asiallisilla asioillaan viettämässä normipäivää, kunnes sitä häirittiin.

Mikä pöllö on kaupunkilainen?

Ei tosin ole erityisen tavallista nähdä pöllö keskellä päivää kaupungissa. Uutisen mukaan pöllön lajista ei ollut tietoa. Suomalaisista pöllölajeista lehtopöllö on kaupunkilainen laji. Mutta se kyllä piileskelee päivät näkymättömissä.

– Tietysti lintu on voinut olla sairas, ja sen vuoksi näkyvillä. Mutta jos se lähti lentoon, tuskin se aivan kuolemassa oli, Pekkala pohtii.

Pöllö olisi voinut olla myös huuhkaja, sillä niitä on nähty kaupungeissa. Huuhkajat kuitenkin varmistavat selustansa: Ne eivät istu puussa, vaan mielellään erilaisissa syvennyksissä.

– Vuosikymmeniä sitten näin Turun tuomiokirkon ikkunasyvennyksessä istuvan huuhkajan. Öisin se ilmeisesti söi kirkossa vielä tuolloin asuneita naakkoja, sillä niiden untuvia löytyi maasta, Seppo Pekkala kertoo.

Turun pöllö olisi voinut olla myös hiiripöllö. Tämä pohjoinen laji voi ruoan loppuessa lähteä vaeltamaan ja päätyä ihmistenkin ilmoille.

– Hiiripöllö tosin olisi todennäköisesti valinnut istumapaikakseen sähkötolpan puun sijasta.

Omakotitaloalueilla saattaisi vielä törmätä pieneen varpuspöllöön, mutta kaupungin keskustassa epätodennäköisemmin.

Onko pöllö viisas?

Pöllöillä on tarinoissa viisaan eläimen maine. Onko pöllö oikeasti älykäs?

– Kyllä pöllöt sillä tavalla ovat älykkäitä, että pöllölajit ovat menestyneet hyvin. Mutta mielestäni korpit ja varikset ovat älykkäitä veijareita. Ne ovat esimerkiksi pystyneet kehittämään uusia ruoanhankintatapoja, Pekkala sanoo.

Pöllön viisas maine saattaakin perustua sen tapaan istua paikallaan hiljaa ikään kuin asioita pohdiskellen, vaikka luultavasti mielessä on vain seuraava ateria. Mukavan meditaation saattaa sitten vielä keskeyttää häiriköivä varis, harakka tai pelastuslaitos.

Artikkelin kuvituskuvassa on kahden kuukauden ikäinen huuhkaja (Bubo bubo), joka ei liity Turun tapaukseen vaan on kuvattu Liberecin eläintarhassa Tšekissä.

Kommentoi »