Poliittinen koti: Vihreiden kuntapoliitikko Kuura Helanen käy suihkussa pihan puolella
Puheenaiheet
Poliittinen koti: Vihreiden kuntapoliitikko Kuura Helanen käy suihkussa pihan puolella
Janakkalan vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Kuura Helasen vanha hirsitalo on loppuelämän mittainen projekti, jossa voi elää omien arvojensa mukaisesti.
Julkaistu 22.8.2022
Image

3−4 h + k + pihasauna, 85 m², Janakkala.

"Ostimme tämän 1920-luvulla rakennetun talon viime vuoden elokuussa. Vuosien mittaan olimme kiertäneet ympäri Janakkalaa katsomassa erilaisia taloja. Tässä tuli heti vehreään pihaan astuessa vahva tunne, että eiköhän tämä ole se, mitä on etsitty.

Talossa kiehtoi hirsirakenne ja klassiset mittasuhteet. Täällä on oikeastaan kaikki alkuperäinen jäljellä, remonteissa uudet pinnat on tehty vanhojen päälle. Remonttiprojektina tämä on juuri sopivan kokoinen eli loppuiän työmaa. Olen ammatiltani puuseppä ja teen työkseni monipuolisia entisöinti- ja korjaustöitä. Vapaa-ajallakin jaksaa remontoida, erilaisessa moodissa. Täällä on koko ajan joku kohta, jonka pariin voi ryhtyä ja jonka voi jättää kesken, jos se ei sillä hetkellä huvita.

"Tässä talossa voimme asua arvojemme mukaista ekologista elämää."

Talossa on vesivessa mutta ei suihkua. Ajatuksena on jossain vaiheessa laajentaa kuistia ja rakentaa siihen kylpyhuone. Ensimmäinen talvi pärjättiin hyvin pihasaunalla ja kantovedellä, varmasti pärjätään seuraavakin.

Alakerran huoneissa on kaakeliuunit ja keittiössä leivinuuni. Ne riittävät ilmalämpöpumpun tukemina hyvin lämmitykseen. Käyttö vaati alkuun pientä opettelua. Kun lämpömittari näytti 28 astetta, tajusin, että pienempikin pesällinen puita riittää.

Tässä talossa voimme asua arvojemme mukaista ekologista elämää. Neliöitä on kolme­henkiselle perheelle juuri sopivasti, ei yhtään liikaa. Parintuhannen neliön tontista iso osa on nyt pölyttäjäystävällistä niittymaata, ja sellaisena aiomme sen myös pitää.

Politiikkaan sain kosketuksen jo äidinmaidosta, sillä äitini Tarja oli perustamassa vihreää puoluetta. Itse kiinnostuin politiikasta enemmän oman lapsen syntymän jälkeen. Puolueeseen liityin vähän ennen vuoden 2017 kuntavaaleja, joissa pääsin heti läpi.

Äiti kuoli viime kesänä eikä valitettavasti ehtinyt nähdä tätä paikkaa. Hän olisi varmasti tykännyt tästä ja tullut tonkimaan kukkapenkkejä meidän kanssamme. Mutta hän on hengessä mukana."

Poliittinen koti -palstalla kurkistetaan kaupunginvaltuutettujen koteihin.

Soturin kilpi. "Lukioikäisenä asuin puoli vuotta Sambiassa, missä äitini oli töissä. Siellä tutustuin Moses Phiriin, jonka kotona katsoimme futiksen MM-kisoja 1998. Ystävyyden osoituksena hän lahjoitti minulle tämän kilven. Siitä lähtien se on ollut jokaisen kotini seinällä. Sillä on iso tunnearvo."
1 kommentti