Apu

Poliisia ulkomailla pakoilevan Janne "Nacci" Tranbergin tarina julkaistiin kirjana – kustannuspäätöstä paheksutaan

Poliisia ulkomailla pakoilevan Janne "Nacci" Tranbergin tarina julkaistiin kirjana – kustannuspäätöstä paheksutaan
Cannonball-liivijengin ex-johtajana tunnetun Janne "Nacci" Tranbergin elämästä kertova kirja ilmestyy tänään. Keskusrikospoliisin kaipaama Tranberg on piileskellyt tuntemattomassa paikassa jo puolitoista vuotta.
Julkaistu: 8.5.2019

Docendon CrimeTime julkaisee tänään Cannonball-liivijengin ex-johtajana tunnetun Janne Tranbergin elämästä kertovan kirjan Wanted Janne "Nacci" Tranberg – Suomen etsityimmän rikollisen tarina. Keskusrikospoliisin kaipaama Tranberg on piileskellyt tuntemattomassa paikassa jo puolitoista vuotta.

Euroopan poliisivirasto Europol avustaa EU-maiden lainvalvontaviranomaisia vakavan kansainvälisen rikollisuuden ja terrorismin torjunnassa. Se ylläpitää eri maiden etsintäkuulutetuista Most wanted – sivustoa, jota Suomessa hallinnoi KRP:n Viestiliikennekeskus.

Helmikuun alussa Europolin listalle nostettiin uusi suomalaisnimi, kun Keskusrikospoliisi pyysi havaintoja entisestä Cannonball-jengivaikuttaja Janne ”Nacci” Tranbergista, 44. Miestä vaaditaan takaisin Suomeen suorittamaan vankeustuomiotaan. Tranberg pakeni maasta puolitoista vuotta sitten ja oleskelee tällä hetkellä tuntemattomassa paikassa.

– Kukin jäsenmaa voi syöttää kerrallaan Europe´s Most wanted -sivustolle vain kaksi etsintäkuulutettua. Tranberg oli hetken aikaa sivustolla kuulutettuna, mutta poistettiin toisen kiireellisen jutun vuoksi, kertoo Keskusrikospoliisin rikoskomisario Ritva Santtila.

Listalle laitetaan yleensä henkilö, joka on epäiltynä tai tuomittu vakavista rikoksista. Etsintäkuulutettujen tulee olla kansainvälisesti etsintäkuulutettuja – siis Schengenin tietojärjestelmässä sekä Interpolin järjestelmässä.

– Sivuston kautta olemme saaneet hyviä vihjeitä henkilöiden olinpaikoista, joiden perusteella olemme voineet suunnata tiedustelua paremmin kohdemaahan. Läheskään aina ei sekään ole valitettavasti auttanut henkilön olinpaikan selvittämisessä.

Poliisi ei halua kommentoida näkökantaansa siihen, että Tranberg julkaisee salaisesta olinpaikastaan kirjan. Etenkin, kun kirjan loppupuolella hän kertoo mm. yksityiskohtaisesti paostaan ja siitä, miten olla ja elää pakomatkalla niin, ettei jää kiinni.

Sen verran poliisi kuitenkin sanoo, että listalle päätyminen saattaa hetkellisesti vaikeuttaa etsintäkuulutetun elämää.

Valitako hevoset vai moottoripyörät?

Janne ”Nacci” Tranberg (ent. Hampunen) eli normaalin helsinkiläisen lähiölapsuuden. Mies sanoo kirjassaan, ettei syy rikoksiin löydy taustasta vaan peilistä.

Tranberg kävi ala-asteen Vantaalla, yläasteen Vihdissä. Hän lopetti ammattikoulun kesken, työpaikka löytyi eläinten parista. Tranberg alkoi oppisopimuksella hoitaa hevosia, mutta 1990-luvun laman myötä työt loppuivat. Tie vei armeijaan, ja sen jälkeen piti päättää elämän suunta.

Moottoripyöräjengiläiset olivat pistäneet silmään ensimmäisen kerran Helsingissä tatuointimessuilla, jossa pyöri mm. Helvetin Enkeleitä Suomen ulkopuolelta sekä jengiä myös Cannonballista.

”Vapaa elämäntyyli näytti 20-vuotiaan silmin kiinnostavalta ja rajulta… Ajatus kerhoon liittymisestä oli silloin vielä kaukainen. Se kiinnosti minua jo pelkästään maineen takia. Siellä tehtiin, mitä haluttiin eikä tuomittu ketään, vaikka olisit syyllistynyt rikoksiin… Olin ylipäänsä kiinnostunut kaikesta uudesta. En myöskään ollut kovin auktoriteetteja kunnioittavaa sorttia, joten senkin puolesta kerhoajatus tuntui hyvältä. Siinä elämäntyylissä oli oma glamourinsa”, Tranberg kirjoittaa kirjassaan.

Tasavertaista taustaa alkoi jo olla. Tranberg joutui ensimmäisen kerran vankilaan 22-vuotiaana ajettuaan autolla nakkikioskiriidan päätteeksi annoksiaan jonottavien riitakumppaniensa päälle. Tuomio tuli viidestä tapon yrityksestä.

200 jäsentä

Cannonball MC on suomalainen vuonna 1991 perustettu moottoripyöräkerho, jonka Keskusrikospoliisi on määritellyt järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Kerhon jäseniä on tuomittu vuosien varrella muun muassa lukuisista väkivalta-, huume- ja talousrikoksista.

Pari vuotta sitten kerho toimi lähes kymmenellä paikkakunnalla. Kesällä 2017 uutisoitiin kerhon johtajuusongelmista sekä sisäisistä erimielisyydestä, mutta kerho kokosi rivinsä uudelleen. Keskusrikospoliisin mukaan kerhossa on tällä hetkellä noin 200 jäsentä.

Vuonna 2016 toimittaja-tuottaja Arman Alizad pääsi Arman Pohjantähden alla -sarjassaan tutustumaan Cannonballin toimintaan. Ohjelma aiheutti laajaa paheksuntaa, sillä Alizad esitti jengiläiset lähes ihailevassa valossa.

Tranberg kuului kerhoon 18 vuotta.

Kerhosta tuli kaikkia asioita tärkeämpi

Parinkymmenen vuoden aikana Janne Tranberg on istunut pitkiä aikoja vankiloissa ja tuomittu noin 50 erillisessä rikosjutussa, jotka kattavat lähes kaiken mahdollisen aina huume- ja väkivaltarikoksista talousrikoksiin. Vain murhasta häntä ei ole koskaan epäilty.

Kirjassaan Tranberg kertoo tekemistään mm. vankilaelämästä, huume- ja muista päihdesekoiluista sekä elämästään Cannonballin jäsenenä. Siitä, miten rahaa hankittiin rikoksilla, kokaiinia ja amfetamiinia kiskottiin kaksin käsin, ja kavereita kuoli viereltä. Elämä oli huumehöyryistä ja väkivaltaista.

Aikaa myöten kerhosta, sen ”veljistä” ja päihteistä tuli kaikkia muita asioita tärkeämpiä: parisuhteet kaatuivat, perhe-elämä horjui, avioliitto päättyi. Tranberg sai tyttären, joka kaiken kovuuden keskellä näyttää miehestä pehmeämmän puolen.

Heinäkuussa 2017 Tranberg nousi otsikoihin saatuaan potkut Cannonballista kerhon sisällä pitkään kyteneiden riitojen ja epäluottamuksen seurauksena. Tällä hetkellä miestä vastaan on nostettu syytteet 24 törkeästä veropetoksesta ja yhdestä törkeästä petoksesta. Oikeudenkäynnin on määrä alkaa syksyllä 2019. Sen lisäksi miehellä on suorittamatta vuoden ja kymmenen kuukauden vankeustuomio törkeästä velallisen epärehellisyydestä sekä rekisterimerkintärikoksesta.

Tranberg lähti pakomatkalle vuodenvaihteessa 2017–2018: ”Kukaan täysjärkinen ei mee linnaan vapaaehtoisesti. Mulla oli kirjan tekoo ja muuta hommaa mielessä. Nostin taas kytkintä, heitin kamat kassiin ja lähdin. ”

Pakopaikastaan Tranberg päivittää ahkerasti instagram-tiliään: janne.nacci sekä blogiaan: jannenacci.com

Kustantaja: Silmiä ei voi sulkea

Tranbergin kirja kuuluu Crime Timen tosielämän rikollisuutta kuvaavaan True Crime -sarjaan, joka on kustantajalla lajissaan toinen Cannonballista kertova kirja. Vuonna 2016 Crime Time julkaisi rikostoimittaja Jarkko Sipilän toimittaman kirjan Marko Lönnqvist – Elämäni gangsterina. Marko Lönnqvist oli MC Cannonballin jäsen kahdeksan vuotta ja poliisi nimesi hänet yhdeksi maan vaarallisimmista rikollisista.

Tranbergin kirjalla oli ensin toinen kustantaja, joka veti sopimuksen äkkiä takaisin. Sen jälkeen Tranberg otti yhteyttä Helsingin Sanomien entiseen rikostoimittaja Harri Nykäseen, ja sitä kautta kirja päätyi CrimeTimelle. Nykänen on CrimeTimen perustajajäsen.

Kirjan julkaisua on etukäteen paheksuttu, koska Tranberg pakoilee poliisia ulkomailla. Crime Timen dekkareista ja tietokirjoista vastaava kustantaja Jouni Tervo kertoo, että kustannuspäätös tehtiin silloin, kun Tranberg oli vielä Suomessa. Kukaan ei osannut odottaa, että mies häipyisi maasta kesken kirjan tekemisen.

– Pakomatka toi projektiin haasteita, koska ei ole helppoa työstää kirjaa vain sähköpostien avulla. Hän pitää yhteyttä omien salattujen yhteyksien kautta varoen visusti sitä, ettei jätä digitaalisia jälkiä, Tervo kertoo.

Kirjaan on suhtauduttu monin tavoin jo etukäteen. On paheksuttu, kritisoitu ajankohtaa, annettu noottia siitä, että etsintäkuulutettu rikollinen saa julkisuutta.

– Rikollisuus, alamaailma, jengit ja huumeet kuuluvat yhteiskuntaan, haluttiin tai ei. Eikä siltä voi sulkea silmiä jättämällä esimerkiksi jotain julkaisematta. Totta kai mietimme, mitä voidaan julkaista ja siksi mukaan pyydettiin yksi maan etevimmistä rikostoimittajista, joka on haastatellut kirjaan Tranbergin läheisten lisäksi myös muun muassa syyttäjän ja poliisin. Se on toimitettu kirja, ei Janne Tranbergin yksinpuhelu, Tervo sanoo.

– Ja mitä kirjasta lukijana, kustantajana ajattelen? Se on karu, surullinen tarina, jota lukiessa ihmettelee, että miksi tuollaiset elämänvalinnat? Nuori mies käyttää puolet elämästään rikoksiin ja nyt pakoilee jossain, viettää hemmetin yksinäistä ja kolkkoa elämää. Helpompaa olisi vain tulla takaisin, sovittaa tekonsa ja jatkaa sen jälkeen elämäänsä, Tervo sanoo.

Jos opetusta etsii…

Kirjan on toimittanut MTV:n uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen, joka on tehnyt rikostoimittajan töitä jo parikymmentä vuotta. Harri Nykänen pyysi Lehtisen mukaan kirjaprojektiin vuonna 2017. Lehtinen mietti hetken. Ammattinsa ansiosta hän tiesi, tunsi ja oli seurannut sekä jengirikollisuutta että järjestäytynyttä rikollisuutta jo pitkään. Joihinkin juttuihin hän oli joskus haastatellut myös Tranbergia.

– Tranberg oli kirjoittanut kirjaa jo ollessaan vielä kerhossa, noin puolet oli valmiina. Kun lähdin mukaan projektiin, ilmoitin muutamalle tutulle poliisille tekeväni Tranbergista kirjan. Ei tullut mitään virhekäsityksiä, kun pyörin miehen kanssa kuppiloissa.

– Tranberg on täysrikollinen kyllä, mutta ei enää jengirikollinen. Näinä päivinä puhtaasti enemmän petosmies, talousrikollinen. Se kaikista kovin väkivaltamenneisyys löytyy uran alkuajoilta.

Myös Pekka Lehtinen käyttää kirjasta samoja sanoja kuin Jouni Tervo: se on surullinen ja karu tarina.

– Tranbergin tarinassa ei ole yhtään mitään semmoista, josta pitäisi ottaa oppia tai jollain tavoin matkia. Jos jotain opetusta hakee, niin opetus olkoon, ettei mihinkään jengiin kannata liittyä ja lähteä sitä kautta pönkittämään yhtään mitään, saati hakemaan elämäänsä jotain glamouria.

Kirjana teos on hyvä. Se nappaa lukijansa mukaan ensimmäiseltä sivulta ja pitää pihdeissään loppuun asti. Teksti kulkee ja tarina vie.

– Ja kyllä tämän tarinan lopputuloskin tiedetään: jossain vaiheessa Tranberg jää kiinni ja joutuu suorittamaan sen rangaistuksen. Onko se sitten sellaista elämää, johon kannattaa pyrkiä, minun mielestäni ei. Mutta Tranbergilla on asiasta toisenlainen käsitys, Pekka Lehtinen sanoo.

3 kommenttia