Apu

Poliisi antautuu

Poliisi antautuu
Pääkirjoitus. Poliisiylijohtaja tuomitsee jämäkästi seksin virka-autossa, mutta puukotus poliittisessa tilaisuudessa kuuluu osastoon "kaikenlaista sattuu".
Julkaistu: 5.2.2013

Viime viikolla Jyväskylässä äärioikeistolaiset rähinöitsijät puukottivat kirjastossa miestä, joka yritti estää heidän pääsynsä äärioikeistoa käsitelleeseen tilaisuuteen.

Isku oli pääministeri Jyrki Kataisen sanoja lainaten hyökkäys sananvapautta ja kokoontumisvapautta vastaan.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron kommentit tapauksen jälkeen olivat mielenkiintoisia. Hän sanoi MTV3:n haastattelussa: "Julkinen demokraattinen yhteiskunta tarkoittaa sitä, että tilanteita sattuu. Tilanne on muuttunut Suomessa, tämä ei ole mikään lintukoto. Kaikenlaista sattuu."

Poliisiylijohtaja totesi, että turvallisuusasiat ovat tilaisuuden järjestäjien kontolla. Näin siitä huolimatta, että hyökkäyksellä oli uhkailtu verkossa ja tästä oli ilmoitettu poliisille.

Joitain viikkoja sitten Paatero ehdotti blogissa vapaaehtoisia poliisin avuksi. Samassa blogissa hän kertoi, että uudistuksista huolimatta poliisin palvelut ovat parantuneet.

Miksi ihmeessä poliisiylijohtaja haluaa siis nostaa kädet ylös nykymaailman edessä? Päinvastoin kuin Paatero väittää, poliittinen väkivalta ei kuulu demokraattiseen yhteiskuntaan. Juuri poliisin pitää puuttua siihen tiukasti.

Sisäministeriön tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten luottamus poliisiin on laskussa. Puheillaan poliisiylijohtaja nopeuttaa luottamuksen laskua.

Joidenkin asioiden edessä Paaterolta kuitenkin löytyy jämäkkyyttä. Syksyllä hän tuomitsi virka-autossa seksiä harrastaneen suojelupoliisin tapauksen "pöyristyttävänä". Poliisiylijohtaja totesi tiukasti: "Eihän tällaisia saisi tapahtua."

Pöyristyttävää.

Eikö väkivalta ansaitse samanlaista tuomiota?

Kommentoi »