Apu

Pneumokokkirokotus jakaa kantoja – vyöruusurokote kannattaa ottaa keski-iässä

Pneumokokkirokotus jakaa kantoja – vyöruusurokote kannattaa ottaa keski-iässä
Listasimme uudet tiedot kuudesta yleisestä rokotteesta.
Julkaistu: 4.10.2018

1. Influenssa

Rokotusohjelma laajenee. Lapset puolivuotiaista kuusivuotiaisiin rokotetaan maksutta, haluttaessa nenäsumutteella. Perussairaita ja yli 65-vuotiaita uhkaavat etenkin vakavat jälkitaudit ja perustaudin paheneminen. Laumasuojaa lisätään yhä rokottamalla maksutta riskiryhmät ja heidän lähipiirinsä.

Uuden tartuntatautilain perusteella rokotetaan myös ne terveys- ja sosiaalialan työntekijät, jotka julkisissa työtiloissaan voisivat altistaa riskiryhmäläisiä vakaville tartunnoille. Kyse ei ole pakosta, mutta toteutus hakee osin muotoaan.

2. HPV- eli papilloomavirus

Rokotteen ja autoimmuunitautien välillä ei THL:n rekisteritutkimuksessa ollut yhteyttä. Tutkimus vertasi Suomessa vuosina 2013–16 rokotettuja ja rokottamattomia tyttöjä. Seuranta jatkuu esimerkiksi harvinaisten sairauksien varalta. Rokotusohjelma suojaa tyttöjä kohdunkaulan syöpää aiheuttavilta 16- ja 18-virustyypeiltä.

Poikien rokotusten kannattavuutta selvittelevä tutkimus valmistuu THL:ssä loppuvuodesta. HPV aiheuttaa syöpiä myös miesten sukuelimiin, peräaukkoon sekä enenevästi pään ja kaulan alueelle. Suomalaistutkimuksessa laumasuoja syntyi useimpia syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä vastaan jo, kun tytöistä 45 prosenttia ja ­pojista viidennes rokotettiin.

3. Jäykkäkouristus

Alle 65-vuotiaat tarvitsevat tehosterokotteen 20 vuoden välein, ja yli 65-vuotiailla tehosteväli on 10 vuotta. Samalla saadaan kurkkumätäsuoja. THL suosittelee tehosteita tasavuosin 25-, 45- ja 65-vuotiaana. 25-vuotiaana otettava yhdistelmärokote suojaa myös hinkuyskältä, joka voi vaarantaa rokottamattoman pikkuvauvan. Myös armeijan tehosterokotukset ovat vähentäneet hinkuyskää.

4. Puutiaisaivotulehdus

Rokotuksen saa maksutta rajatuilla riskialueilla, kuten Ahvenanmaalla tai esimerkiksi Kemin ­eteläosassa, joissa punkkien aiheuttamaa aivotulehdusta on runsaasti. THL suosittaa rokotusta muillakin puutiaisaivotulehduksen suuren riskin alueilla niille asukkaille tai mökkeilijöille, jotka liikkuvat paljon luonnossa punkkiaikaan. Muutoin rokotetteta ei suositella. Rokote ei suojaa punkin puremilta eikä borrelioosilta.

5. Pneumokokki

Rokotusvalintoja on kritisoitu. Maksuttoman rokotteen saavat alle viisivuotiaat ja kantasolusiirtopotilaat. Rokotusta suositellaan myös riskiryhmille, kuten kroonisesti sairaille ikäihmisille. Pneumokokit aiheuttavat muun muassa korvatulehdusta, aivokalvontulehdusta ja keuhkokuumetta, joka on yleinen kuolinsyy etenkin ikääntyneillä pitkäaikaissairailla.

Kesällä joukko lääkäreitä kannatti Ilta-Sanomien mukaan yli 65-vuotiaiden maksuttomia rokotuksia sekä laajemmin pneumokokeilta suojaavaa rokotetta rokotusohjelmaan. Oikeuskansleri tutkii rokotevalinnan riippumattomuutta. Myös THL ja Kansallinen rokotussuositustyöryhmä arvioivat paraikaa, miten laaja verovaroin kustannettu rokotus kannattaa. Nykyisin esimerkiksi Pohjois-Karjalan Siun sote -kuntayhtymä maksaa rokotuksia riskiryhmien ohella 65–74-vuotiaille.

6. Vyöruusu

Maksullista rokotetta suositellaan yli 50-vuotiaille. Vyöruusu syntyy, kun vesirokon jälkeen kehoon jäävä virus aktivoituu vastustuskyvyn heiketessä etenkin iän myötä. Jälkitautina esiintyy hankalaa hermosärkyä.

Nykyinen elävää heikennettyä virusta sisältävä rokote estää noin kaksi kolmesta infektiosta. Se ei sovi, jos potilaan puolustuskyky on vajaa, kuten eivät muutkaan elävät rokotteet. Yhdysvalloissa ja Saksassa on saatavilla myös laajakäyttöisempi ja tehokkaampi rokote, mutta sen myyntiin tulosta meillä ei toistaiseksi ole tietoa.

Asiantuntija: ylilääkäri Hanna Nohynek, THL.

5 kommenttia