Apu

Pirkko Mannolan nuoruuden kauhunhetki: ”Jäädyin, kun minun piti haukkua Tauno Paloa huonoksi isäksi”

Pirkko Mannolan nuoruuden kauhunhetki: ”Jäädyin, kun minun piti haukkua Tauno Paloa huonoksi isäksi”
Misseys vei Pirkko Mannolan melkoiseen pyöritykseen.
Julkaistu: 19.7.2018

Pirkko Mannola valittiin Miss Suomeksi helmikuussa vuonna 1958. Siitä hetkestä hänen elämänsä muuttui täydellisesti.

– Asioita alkoi tapahtua, ja minä vain menin mukana, Pirkko muistelee.

Pirkko oli laulanut koulun juhlissa, ja eräs toimittaja halusi tehdä jutun siitä, miten Miss Suomi selviäisi levy-yhtiön koelaulusta.

– Siitä seurasi se, että missivuoden lopussa ilmestyi ensimmäinen levyni. Kun minusta oli tullut levylaulaja, minut pyydettiin mukaan Iskelmäketju-musiikkifilmiin Lasse Liemolan vastanäyttelijäksi.

Suomen Filmiteollisuuden johtaja T. J. Särkkä näki joitakin otoksia tuosta elokuvasta, ennen kuin se oli edes ehtinyt teattereihin.

– Hän soitti minulle Ouluun kesken mannekiinikiertueen ja pyysi koekuvauksiin Helsinkiin. Muutaman päivän kuluttua olin kameroiden edessä tekemässä ensimmäistä elokuvaani Yks’ tavallinen Virtanen. Siitä alkoi elokuvaurani Suomessa.

Heti alkuun Mannola pääsi näyttelemään Siiri Angerkosken, Leni Katajakosken, Martti Katajiston ja Hannes Häyrisen kaltaisten kokeneiden näyttelijöiden kanssa.

– Aluksi minun oli vaikea ymmärtää, että olin todella samassa elokuvassa heidän kanssaan. Vain pari vuotta aikaisemmin olin ihaillut heitä valkokankaalta.

Seuraavassa filmissä Nina ja Erik (1960) Pirkko näytteli itsensä Tauno Palon kanssa.

– Elokuvassa oli kohtaus, jossa minun piti raivota Tauno Palolle ja haukkua hänet huonoksi isäksi. Kun edessäni oli Suomen suurin elokuvatähti, jäädyin täysin.

Kohtauksesta ei tullut mitään, vaikka Tauno Palo yritti parhaansa mukaan kannustaa ja auttaa Pirkkoa.

– Lopulta ohjaaja Aarne Tarkas pyysi Taunon sivummalle ja asettui itse kameran viereen ja sanoi: ”Nyt, Pirkko, anna palaa täysillä!” Arskalle raivoaminen onnistui paljon helpommin, ja niin sekin kohtaus saatiin kuvattua, Pirkko muistelee huvittuneena uransa alkuvaiheen haasteita.

Pirkko Mannolan koko haastattelu Avussa 30/2018.

Kommentoi »