Pikaopas: Tallinna
Matkailu
Pikaopas: Tallinna
Löydä kaupungin persoonallisimmat taidemuseot, yövy vanhassa merikontissa, sukella virtuaalitodellisuuteen ja seikkaile tehdasalueella, josta povataan seuraavaa kaupunkikulttuurin keskusta.
21.2.2021
 |
Mondo

Herkuttele leivoksilla

Virolaiset rakastavat kakkuja ja leivoksia. Tallinnan-matkan kruunaakin vierailu konditorios­­sa tai leipomossa. Viime aikojen puhutuimpiin tulokkaisiin kuuluu ”sokerienkeli” eli Suhkru­ingel (Peetri 12). Moni virolainen tilaa hääkakkunsa juuri täältä. Leipomo tunnetaan myös värikkäistä éclair-leivoksistaan eli pitkulaisista tuulihatuista.

Entisen Põhjalan kumisaapastehtaan tiloihin avatun Karjase Sai -leipomon (Marati 5) hapanjuureen leivottu leipä on ollut kaupungin puheenaihe. Nauti ostosten lomassa kuppi samassa tilassa toimivan kahvipaahtimo Kokomon kahvia.

Vanhaankaupunkiin avautunut Pikkpoiss-kahvila-­leipomo (Aia 10 a) tarjoilee leipien, kakkujen ja leivonnaisten lisäksi aamiaista, esimerkiksi munalla ja pekonilla höystettyä tattari­puuroa. Kalamajan uuden, sympaattisen MEM-kortteli­kahvilan (Vana-Kalamaja 21-1) manteli­croissanteja kehutaan maasta taivaaseen, ja aamiaista saa koko päivän.

Ylläty taiteesta

Kumun ja Fotografiskan kaltaisten suurten taidekeskusten lisäksi Tallinnasta löytyy lukuisia pieniä taide­museoita ja -gallerioita.

Yksi vaikuttavimmista on kuvataiteilija Flo Kasearun kotimuseo (Pebre 8), joka sijaitsee vuonna 1911 rakennetussa puutalossa. Se pakko­lunastettiin neuvosto­vuosina Kasearun isovanhemmilta mutta palautettiin suvulle myöhemmin. Museoon pääsee vain ajan­varauksella, mutta vierailu kannattaa: Kasearun yllättävät ja koskettavat teokset levittäytyvät asuinhuoneiden lisäksi ullakolle, kellariin ja pihalle. Pyynnöstä voi saunoa pihan museosaunassa.

Yllätyksiä tarjoaa myös galleria Metropol (Vana-Kalamaja 46). Viron pienin näyttelytila on kuuden neliömetrin kokoinen. Kokeellisista näyttelyistään tunnettua galleriaa pyörittää samassa talossa asuva taiteilija­kollektiivi.

Foto­grafiskaa vastapäätä löytyy tuntemattomampi helmi, virolaiseen dokumentaariseen valokuvaan keskittynyt Juhan Kuusi Dokfoto Keskus (Telliskivi 60 a-5). Se tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaa ottavista näyttelyistään, jotka pureutuvat esimerkiksi vähemmistöjen kohtaamaan syrjintään ja sukupuolten epätasa-arvoon.

Löydä jännä majapaikka

Jos etsit edullista yösijaa ja suunnittelet viettäväsi enemmän aikaa kaupungilla kuin hotellilla, kokeile kapseli- tai konttimajoitusta.

Baltian ensimmäisessä kapseli­hotellissa Capsule Hostels Tallinnissa (Pärnu mnt 106) tuntuu kuin yöpyisi avaruusaluksessa – tai ainakin kapselihotellien kotimaassa Japanissa. Tilavassa, ilmastoidussa kapselissa on wifi-­yhteys, äly­televisio, kuulokkeet ja korvatulpat. Yö maksaa 29 euroa.

Eläväiseltä Telliskiven alueelta ei tarvitse enää poistua edes nukkumaan. Entiselle veturivarikolle perustetussa Hektor-kontti­hotellissa (Telliskivi 62) yövytään aikoinaan rahti­aluksilla seilanneissa meri­konteissa. Ne ovat sisältä kodikkaita: jokaisessa on ikkuna, parisänky, oma vessa ja suihku sekä nojatuoli ja työpiste. Kahden hengen huoneen saa 60 eurolla.

Itsenäisyyttä ja helppoutta arvostavalle matkustajalle sopii itsepalveluhotelli Citybox Tallinn sataman vieressä (Laeva 1). Sisäänkirjautuminen hoidetaan automaateilla. Huoneista avautuu näkymä joko merelle tai vanhaan­kaupunkiin. Hinnat alkaen 30 euroa yö.

Koe uutuusravintolat

Koronavirus on koetellut Viron ravintolakenttää, mutta siitä huolimatta kaupunkiin on noussut viime aikoina uusia ravintoloita ja baareja. Trendikkäällä ­Noblessnerin alueella toimiva Kampai (Peetri 12) tarjoilee autenttisia japanilaisia makuja, kuten ramen-keittoja ja sushia.

Maistuisiko jälkiruuaksi lasi samppanjaa ja pala pavlovaa? Olohuonemainen Mull (Pikk 47) on mallin ja mallitoimiston omistajan Beatrice Fenicen viehkeä samppanjalounge. Vai oletko enemmän täyteläisen punaviinin ystävä? Perulaisen Tony Berechen Pan y Vinossa (Pikk 34) voit siemailla esimerkiksi Etelä-­Amerikan vanhimman viinitilan viinejä takkatulen lämmössä.

Seikkaile kulttuuritehtaassa

Entinen Põhjalan kumisaapastehdas (Marati 5) Koplin kaupunginosassa on heräilemässä vuosikymmenien unestaan. Tyhjillään olleisiin rakennuksiin on ilmestynyt taiteilijoiden työhuoneita sekä baari, puutarha, leipomo-­kahvila ja kahvi­paahtimo. Suuri osa tiloista on vielä tyhjillään ja kaipaa remonttia. Rapistuneissa tehdas­halleissa vaeltaessaan voikin kuvitella olevansa henkilö­hahmo dystopiaelokuvassa. Paikan veikataan kuitenkin kehittyvän muutamassa vuodessa Telliskiven kaltaiseksi luovaksi keskukseksi. Vielä ehdit samoilla täällä ennen kuin suuri yleisö löytää paikalle.

3 × virtuaalielämys

Keksintökeskus Proto

Noblessnerissa sijaitseva museo ja virtuaali-todellisuuskeskus (Peetri 10) esittelee 1800- ja 1900-lukujen vaihteen keksintöjä, joista iso osa jäi mielikuvituksen tasolle. VR-teknologia tekee nyt esimerkiksi polkupyörällä lentämisestä mahdollista.

VR-keskus Baasjaam

Virtuaalilasit päässä todellinen maailma unohtuu. Vanhankaupungin (Kaarli puiestee 8) Baasjaamissa voit vaikka puolustautua zombien hyökkäykseltä tai kokeilla eri ammatteja työsimulaattorilla.

Virtuaalipelikeskus PlayVR

Virtuaalipelikeskus PlayVR:ssä (Liivalaia 40) on iso valikoima yksin, kaksin tai ryhmässä pelattavia pelejä pakohuonepeleistä toiminta- ja taistelu­peleihin. Paikka sopii niin lapsille kuin aikuisillekin.

Põhjalan teollisuus­alueella on nyt uutta elämää. Kuva: Põhjala tehas.
Kommentoi »