
Herkuttele leivoksilla
Virolaiset rakastavat kakkuja ja leivoksia. Tallinnan-matkan kruunaakin vierailu konditoriossa tai leipomossa. Viime aikojen puhutuimpiin tulokkaisiin kuuluu ”sokerienkeli” eli Suhkruingel (Peetri 12). Moni virolainen tilaa hääkakkunsa juuri täältä. Leipomo tunnetaan myös värikkäistä éclair-leivoksistaan eli pitkulaisista tuulihatuista.
Entisen Põhjalan kumisaapastehtaan tiloihin avatun Karjase Sai -leipomon (Marati 5) hapanjuureen leivottu leipä on ollut kaupungin puheenaihe. Nauti ostosten lomassa kuppi samassa tilassa toimivan kahvipaahtimo Kokomon kahvia.
Vanhaankaupunkiin avautunut Pikkpoiss-kahvila-leipomo (Aia 10 a) tarjoilee leipien, kakkujen ja leivonnaisten lisäksi aamiaista, esimerkiksi munalla ja pekonilla höystettyä tattaripuuroa. Kalamajan uuden, sympaattisen MEM-korttelikahvilan (Vana-Kalamaja 21-1) mantelicroissanteja kehutaan maasta taivaaseen, ja aamiaista saa koko päivän.
Ylläty taiteesta
Kumun ja Fotografiskan kaltaisten suurten taidekeskusten lisäksi Tallinnasta löytyy lukuisia pieniä taidemuseoita ja -gallerioita.
Yksi vaikuttavimmista on kuvataiteilija Flo Kasearun kotimuseo (Pebre 8), joka sijaitsee vuonna 1911 rakennetussa puutalossa. Se pakkolunastettiin neuvostovuosina Kasearun isovanhemmilta mutta palautettiin suvulle myöhemmin. Museoon pääsee vain ajanvarauksella, mutta vierailu kannattaa: Kasearun yllättävät ja koskettavat teokset levittäytyvät asuinhuoneiden lisäksi ullakolle, kellariin ja pihalle. Pyynnöstä voi saunoa pihan museosaunassa.
Yllätyksiä tarjoaa myös galleria Metropol (Vana-Kalamaja 46). Viron pienin näyttelytila on kuuden neliömetrin kokoinen. Kokeellisista näyttelyistään tunnettua galleriaa pyörittää samassa talossa asuva taiteilijakollektiivi.
Fotografiskaa vastapäätä löytyy tuntemattomampi helmi, virolaiseen dokumentaariseen valokuvaan keskittynyt Juhan Kuusi Dokfoto Keskus (Telliskivi 60 a-5). Se tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaa ottavista näyttelyistään, jotka pureutuvat esimerkiksi vähemmistöjen kohtaamaan syrjintään ja sukupuolten epätasa-arvoon.
Löydä jännä majapaikka
Jos etsit edullista yösijaa ja suunnittelet viettäväsi enemmän aikaa kaupungilla kuin hotellilla, kokeile kapseli- tai konttimajoitusta.
Baltian ensimmäisessä kapselihotellissa Capsule Hostels Tallinnissa (Pärnu mnt 106) tuntuu kuin yöpyisi avaruusaluksessa – tai ainakin kapselihotellien kotimaassa Japanissa. Tilavassa, ilmastoidussa kapselissa on wifi-yhteys, älytelevisio, kuulokkeet ja korvatulpat. Yö maksaa 29 euroa.
Eläväiseltä Telliskiven alueelta ei tarvitse enää poistua edes nukkumaan. Entiselle veturivarikolle perustetussa Hektor-konttihotellissa (Telliskivi 62) yövytään aikoinaan rahtialuksilla seilanneissa merikonteissa. Ne ovat sisältä kodikkaita: jokaisessa on ikkuna, parisänky, oma vessa ja suihku sekä nojatuoli ja työpiste. Kahden hengen huoneen saa 60 eurolla.
Itsenäisyyttä ja helppoutta arvostavalle matkustajalle sopii itsepalveluhotelli Citybox Tallinn sataman vieressä (Laeva 1). Sisäänkirjautuminen hoidetaan automaateilla. Huoneista avautuu näkymä joko merelle tai vanhaankaupunkiin. Hinnat alkaen 30 euroa yö.
Koe uutuusravintolat
Koronavirus on koetellut Viron ravintolakenttää, mutta siitä huolimatta kaupunkiin on noussut viime aikoina uusia ravintoloita ja baareja. Trendikkäällä Noblessnerin alueella toimiva Kampai (Peetri 12) tarjoilee autenttisia japanilaisia makuja, kuten ramen-keittoja ja sushia.
Maistuisiko jälkiruuaksi lasi samppanjaa ja pala pavlovaa? Olohuonemainen Mull (Pikk 47) on mallin ja mallitoimiston omistajan Beatrice Fenicen viehkeä samppanjalounge. Vai oletko enemmän täyteläisen punaviinin ystävä? Perulaisen Tony Berechen Pan y Vinossa (Pikk 34) voit siemailla esimerkiksi Etelä-Amerikan vanhimman viinitilan viinejä takkatulen lämmössä.
Seikkaile kulttuuritehtaassa
Entinen Põhjalan kumisaapastehdas (Marati 5) Koplin kaupunginosassa on heräilemässä vuosikymmenien unestaan. Tyhjillään olleisiin rakennuksiin on ilmestynyt taiteilijoiden työhuoneita sekä baari, puutarha, leipomo-kahvila ja kahvipaahtimo. Suuri osa tiloista on vielä tyhjillään ja kaipaa remonttia. Rapistuneissa tehdashalleissa vaeltaessaan voikin kuvitella olevansa henkilöhahmo dystopiaelokuvassa. Paikan veikataan kuitenkin kehittyvän muutamassa vuodessa Telliskiven kaltaiseksi luovaksi keskukseksi. Vielä ehdit samoilla täällä ennen kuin suuri yleisö löytää paikalle.
3 × virtuaalielämys
Keksintökeskus Proto
Noblessnerissa sijaitseva museo ja virtuaali-todellisuuskeskus (Peetri 10) esittelee 1800- ja 1900-lukujen vaihteen keksintöjä, joista iso osa jäi mielikuvituksen tasolle. VR-teknologia tekee nyt esimerkiksi polkupyörällä lentämisestä mahdollista.
VR-keskus Baasjaam
Virtuaalilasit päässä todellinen maailma unohtuu. Vanhankaupungin (Kaarli puiestee 8) Baasjaamissa voit vaikka puolustautua zombien hyökkäykseltä tai kokeilla eri ammatteja työsimulaattorilla.
Virtuaalipelikeskus PlayVR
Virtuaalipelikeskus PlayVR:ssä (Liivalaia 40) on iso valikoima yksin, kaksin tai ryhmässä pelattavia pelejä pakohuonepeleistä toiminta- ja taistelupeleihin. Paikka sopii niin lapsille kuin aikuisillekin.