Mondo

Pikaopas: Sevilla tarjoilee andalusialaista kaupunkikulttuuria parhaimmillaan

Pikaopas: Sevilla tarjoilee andalusialaista kaupunkikulttuuria parhaimmillaan
Flamencon tahtiin elävä Sevilla yllättää arabialaisilla aarteillaan, laadukkailla ravintoloillaan ja upeilla kaupunkinäkymillään.
Julkaistu: 30.10.2022

Parhaat näköalapaikat

Sevillan hengen aistii parhaiten jalkautumalla sen kaduille, vehreisiin puistoihin ja eläväisille aukioille. Toisen perspektiivin kaupunkiin saa näköalapaikoilta. Yksi niistä on maailman suurimpiin puu­rakennuksiin lukeutuvassa Metropol Parasolissa (Pl. de la Encarnación), joka tunnetaan ulkonäkönsä takia nimellä Setas de Sevilla eli Sevillan sienet. Pääsy­maksu näköalapaikalle (5– 10 euroa) on hintansa väärti, sillä näkymä on upea. Talon rakentamiseen käytettiin suomalaista puuta, ja siellä toimii myös arkeologinen museo.

Parhaat panoraamanäkymät avautuvat Sevillan katedraalin noin sata metriä korkeasta La Giralda -tornista (Av. de la Constitución). Se rakennettiin moskeijan minareetiksi mutta muutettiin myöhemmin katolisen kirkon kello­torniksi. Neliskanttinen torni tehtiin aikoinaan niin leveäksi, että ylös pääsi nousemaan hevosella.

Myös kattoterasseja on joka makuun. 1700-luvun palatsiin rakennetussa Vincci La Rábida -hotellissa (C. Castelar 24) on sevillalaista henkeä ja näkymä muun muassa kated­raalille. Varaa pöytä parhaan maiseman varmistamiseksi.

Seikkailu maurien jäljillä

Al-Andalusin kausi eli muslimi­vallan aika jätti jälkensä Sevillaan. Tunnetuin nähtävyys on Real Alcázar -palatsi (Patio de Banderas), jossa näkyvät maurien rakennustaidot ja mudéjar-­arkkitehtuuri.

Maurien jäljille pääsee myös Jardines de la Buhairan puutarhassa (Av. de la Buhaira). Se oli virkistys­puutarha, jonne istutettiin oliivipuita, viiniköynnöksiä ja hedelmä­puita. Ränsistynyt puutarha kunnostettiin vuosi­tuhannen vaihteessa, ja nyt täällä voi jälleen ihailla geometrisiä istutuksia, palmuja, appelsiinipuita ja suihkulähteitä.

Muslimien kylpyläkulttuurista voi nauttia AIRE-hammamissa (C. Aire 15). Entisessä palatsissa toimiva paikka tarjoaa arabialaisen kylpyläkokemuksen hierontoineen ja hemmottelu­hoitoineen. Vieraat saavat nauttia kattoterassista uima-­altaineen. Lähellä sijaitsee ravintola San Marco Santa Cruz (C. Mesón del Moro 6). 1100-luvun arabialaiseen kylpylään tehty paikka tarjoaa italialaista ja välimerellistä ruokaa arabialaisten holvikaarten alla.

Flamencon salat

Sevilla on flamencon kehto, ja Museo del Baile Flamenco (C. Manuel Rojas Marcos 3) on hyvä paikka aloittaa siihen tutustuminen. Esillä on muun muassa asuja ja instrumentteja, ja tiloissa järjestetään tanssi­esityksiä sekä konsertteja. Museon kautta voi myös varata paikan tanssin alkeistunnille, ja kitaristeille on soitto­työpajoja.

Pakollinen osa matkaa on piipahdus flamenco­illassa. Yksi arvostetuimmista paikoista on Baraka Sala Flamenca (C. Pureza 107). Se tarjoaa intensiivisen ­kokemuksen, jota seuratessa voi nautiskella lasil­lisen viiniä.

Casa La Teatro (Plaza del Altozano) taas on kaupungin kenties pienin flamencosali. Istumapaikkoja on parikymmentä, joten musiikki tulee lähelle. Paikka järjestää myös halukkaille flamencokursseja.

Tapaksia Sevillan tyyliin

Viinilasillinen tai caña eli olutlasillinen sekä herkullinen tapas kuuluvat Sevillan arkeen ja juhlaan. Tapaspaikkoja on joka kulman takana, mutta parhaan hinta-­laatusuhteen löytämiseksi kannattaa nähdä hieman vaivaa.

Vuonna 1670 perustettu El Rinconcillo (C. Gerona 40) on kaupungin vanhin tapasbaari ja todellinen klassikko. Perinteiseen andalusialaiseen tyyliin sisustetussa ravintolassa tarjotaan alueelle tyypillisiä ruokia, kuten kikherne­-pinaattimuhennosta (espinacas con garbanzos) ja leivitettyä, runsaassa rasvassa paistettua pavías de bacalao -turskaa. Viinilistalla on laatujuomia eri puolilta Espanjaa.

Trianan kaupungin­osan Alfarería 21 (C. Alfarería 21) on kaupungin suosikki­ravintoloita sekä ruokansa että talon kauniin arkki­tehtuurin vuoksi. Listalla on andalusialaisia herkkuja modernilla otteella. Jätä tilaa jälki­ruualle, sillä tarjolla on esi­­merkiksi torrijas-pääsiäisjälkiruokaa ympäri vuoden.

Eslava (C. Eslava 3) on säilyttänyt suosionsa jo 30 vuotta. Se tarjoaa viimeisteltyjä, tarkkaan mietittyjä tapaksia. Kasvis­struudeli ja kylmä salmorejo-­keitto vievät kevyen nälän. Lihan ystävä testaa rosmariinihunajassa marinoituja possunkyljyksiä. Pöytä­varaus tarvitaan, mutta aikaiselle lounaalle tai illalliselle voi saada ulko­pöydän viime hetkellä.

Päiväretki kansallispuistoon

Vain 40 minuutin ajomatkan päässä Sevillasta sijaitsee Espanjan suurin kansallispuisto Parque Nacional de Doñana. Se tunnetaan marskimaista eli suurista kosteikoista. Puistossa järjestetään safareita, joilla voi nähdä vaikkapa harvinaisen iberianilveksen tai flamingoja. Atlantin puoleisella laidalla on neitseellisiä rantoja, kuten hienohiekkainen Playa del Pico del Loro, joka kutsuu viettämään rentoa ranta­päivää. Doñanan retkellä kannattaa piipahtaa El Rocíon kylässä, jonka punertavaa hiekkaa pöllyävät kadut henkivät villin lännen tunnelmaa. Kylässä on myös Ermita del Rocío -kappeli, jossa vierailevat vuosittain tuhannet pyhiinvaeltajat ympäri Espanjaa.

Espanjan suurim­massa kansallis­puistossa voi nähdä vaikkapa harmaa­haikaran.

3 × kiehtova alue

Triana

Puente de Triana -silta vie keskustasta Guadalquivir-joen yli Trianan kaupunginosaan, jota pidetään Sevillan sieluna. Värikäs Triana on flamencon keskus. Lukuisine ravintoloineen ja kauppahalleineen se on yksi kaupungin eläväisimmistä paikoista.

Santa Cruz

Pittoreski alue oli varhaiskeskiajalla juutalaiskaupunginosa. Täällä ovat monet tärkeät nähtävyydet, kuten Real Alcázarin palatsi. Alueelta voi piipahtaa myös läheisellä, vuoden 1929 maailmannäyttelyä varten rakennetulla Plaza de España -aukiolla.

Macarena

Sevillan trendikaupungin­osaan astellaan komeasta Puerta de Macarenan portista. Täältä löytyy muun muassa Basilica de la Macarenan kaltaisia kirkkoaarteita sekä tunnelmallisia tapasbaareja.

Kommentoi »