Mondo

Pikaopas: Helsinki

Herkuttele kiinnostavassa ravintolakeskittymässä, lähde metrolla staycationille, tee saunareissu Jätkäsaareen ja juhli Sörnäisten bilekorttelissa. Mondo etsi Helsingin hauskat uutuuspaikat.
Kuvat Sanna Kaesmae, Tuomas Uusheimo

Syö Torikortteleissa

Senaatintorin laidalla sijaitsevasta Torikortteleiden alueesta on tullut yksi Helsingin kiinnostavimmista ravintolakeskittymistä. Sen uutuuspaikkoihin lukeutuu joulukuussa 2018 avattu Gohan (Sofiankatu 3), jonka nimi on Japania ja tarkoittaa riisiä tai ateriaa. Myös ruoka on saanut vaikutteita Japanista, ja esimerkiksi lounaalla tarjolla on bento box -tyylinen annos, jonka jokainen ainesosa on tarjottimella omassa kupissaan. Sakelistalta löytyy kymmenen vaihtoehtoa.

Toinen uutuuspaikka on Kiseleffin talon Sofia Future Farmin (Sofiankatu 4) yhteyteen avattu ravintolakokonaisuus, johon kuuluvat fine dining -paikka Sofia Gastro, viinibaari Sofia Wine ja rento lounasravintola Sofia Bistro.

Jo ennestään Torikortteleista löytyvät hehkutettu pizzeria Via Tribunali, vuoden ravintolaksi valittu Chapter, Michelin-tähdellä palkittu Olo, kehuttuja brunsseja tarjoava El Fant -kahvila, tunnelmallinen Trillby & Chadwick -salabaari sekä italialaisia piadina-leipiä tarjoava Piadineria Saporita.

Koe kulttuurirakennukset

Jos viimeisimmästä Helsingin-visiitistä on jo aikaa, pakollisia kohteita ovat paljon julkisuudessa olleet Oodi ja Amos Rex.

Keskustakirjasto Oodissa (Töölönlahdenkatu 4) voi käydä myös elokuvissa, sillä siellä toimii Kansallisen audiovisuaalisen instituutin elokuvateatteri Kino Regina. Ohjelmistossa on sekä leffaklassikoita että kulttiteoksia, eikä lippuja ole pilattu hinnalla (7,50 euroa).

Amos Rexissä (Mannerheimintie 22-24) on 19.6.–8.9.2019 esillä Ars Fennica -taidepalkinnon ehdokasnäyttely.

Juhli Sörnäisissä

Kaupungin yöelämän kiinnostavimpia keskittymiä on Kaikukadun ja Lintulahdenkadun väliin jäävä kortteli Sörnäisissä, jonne perustettiin vuoden 2018 aikana kolme uutta illanviettopaikkaa.

Tanner (Hämeentie 11) on ruokaravintolan ja baarin yhdistelmä, jonka tiloissa toimii levykauppa. Arkisin tarjolla on aamupalaa aamukahdeksasta lähtien, ja viikonloppuisin dj:t viihdyttävät kahteen asti yöllä.

Talon yläkerrassa toimivassa Väinö Kalliossa järjestetään kaikkea jazzkeikoista stand up -iltoihin. Siitä on muodostunut myös suosittu brunssipaikka.

Kolmas viime vuoden uutuuspaikka on Post Bar -klubi (Kaikukatu 2), jonka rosoisen minimalistisen sisustuksen on suunnitellut monien Helsingin tyylikkäimpien ravintolatilojen takana oleva Joanna Laajisto.

Jos näistä kolmesta ei löydy sopivaa, korttelissa toimivat ennestään myös suositut illanviettopaikat Siltanen, Kuudes Linja, Kaiku ja aamujatkojen paikkana toimiva Stidilä.

Yövy luonnonrauhassa

Haluatko yöpyä Helsingissä luonnon ympäröimänä? Tai etsitkö kivaa staycation-kohdetta metrolinjan varrelta? Kävelymatkan päässä Koivusaaren metroasemalta sijaitsee Hotel Hanasaari (Hanasaarenranta 5), jossa käy etenkin viikonloppuisin pääkaupunkiseudun pariskuntia minilomilla. Suurimmasta osasta huoneita on kaunis merinäköala. Entinen kongressihotelli on remontoitu tyylillä ja sen käytävillä voi ihailla kuvataidetta ja designia. Samassa rakennuksessa on myös kulttuuri­keskus Hanaholmen, jossa on vaihtuvia taidenäyttelyitä. Lisäksi Hanasaaressa on pieni mutta kaunis allasosasto sekä tasokas ravintola Johannes.

Toinen samanhenkinen yöpaikka on Hotel Rantapuisto Vuosaaressa (Furuborginkatu 3), noin 25 minuutin kävelymatkan päässä Rastilan metroasemalta. Entisessä koulutuskeskuksessa toimiva hotelli sijaitsee meren rannalla, komean mäntymetsän ympäröimänä. Arkkitehtuuri on saanut inspiraatiota tanskalaisesta Louisiana-taidemuseosta: on lasiseinäisiä käytäviä, jotka vievät huonesiipiin. Illallisen voi nauttia hotellin ravintolassa, jonka isoista ikkunoista avautuva maisema on erityisen hieno.

Saunareissu Jätkäsaareen

Moni pitää Jätkäsaaren uutta asuinaluetta hieman hengettömänä, mutta sieltäkin löytyy vierailun arvoisia paikkoja, kun tietää mistä etsiä. Yksi alueen kiinnostavista uutuuksista on loppuvuonna avattu Uusi Sauna (Välimerenkatu 10). Sen perustaja Kimmo Helistö pyörittää myös perinteistä Arlan saunaa Kalliossa. Jätkäsaaren modernissa uudisrakennuksessa on isot puilla lämpiävät saunat miehille ja naisille (saunamaksu 16 euroa). Uimaan ei harmi kyllä pääse, mutta atriumpihalta löytyy tunnelmallinen vilvoittelualue ja aulasta baari-ravintola, jossa voi nauttia vaikkapa lasillisen viiniä ja herkullisen siikaleivän (13 e).

3 × uusi kahvila

Kahvila Päijänne

Ravintolapäivästä alkunsa saaneessa paikassa Vallilassa on trendikkään askeettinen sisustus ja isot ikkunat kadulle. Seinällä roikkuu polkupyörä. Kahvin ja leivonnaisten lisäksi paikasta saa pikkusuolaista ja alkoholijuomia.

Päijänteentie 1

Kuuma Garden

Huippusuosittu Kuuma sulki Punavuoren kahvilansa ja palvelee jatkossa Galleria Esplanadin toisessa kerroksessa, josta löytyy joukko muotimerkkien putiikkeja.

Pohjoisesplanadi 33

Teurastamon Päiväkahvibaari

Tunnelmallisessa tiilirakennuksessa toimiva kahvila on sisustettu kirppishenkisillä huonekaluilla. Kuppi suodatinkahvia maksaa vain 1,50 euroa.

Työpajankatu 2

Jätkäsaaren Uuden Saunan yhteydessä on myös kiva baari-ravintola.

Julkaistu: 2.6.2019
Kommentoi »