Piilaakson tuntematon suomalaistähti
Puheenaiheet
Piilaakson tuntematon suomalaistähti
Kuinka moni tietää, että suomalainen Kristian Segerstråle johtaa pelialan ykkösfirma EA:n vallankumousta?
Julkaistu 20.6.2012
Apu

Kristian Segerstråle on noussut muutamassa kuukaudessa Piilaakson vaikutusvaltaisimmaksi suomalaiseksi. Vain Linus Torvaldsilla on enemmän valtaa, mutta Torvalds ei tee bisnestä, vaan vallankumouksellista käyttöjärjestelmää.

Segerstrålen tehtävä on ainutlaatuinen. Hän toimii arkkitehtina maailman ykköspelifirman Electronic Artsin eli EA:n bisneksen vallankumouksessa.

– Kahdessa vuodessa vanha liiketoiminta murskataan, ja tilalle rakennetaan täysin uusi toimintamalli, Segerstråle kertoo Avulle EA:n pääkonttorissa Piilaaksossa.

EA on yli kolmen miljardin euron liikevaihtoa tekevä pelijätti, jonka pelejä ovat muun muassa urheilupelit NHL, NBA ja FIFA sekä muista peleistä Sims, Need for speed ja Battlefield. Koko peliteollisuuden liikevaihto maailmassa on vajaat 50 miljardia euroa.

Peliteollisuus ohitti liikevaihdolla mitattuna levyteollisuuden jo vuonna 2006 ja aikakauslehdistön kaksi vuotta myöhemmin. Vain sanomalehti- ja elokuvabisnes ovat vielä suurempia. Ennusteiden mukaan peliteollisuus saavuttaa sanomalehdet vuonna 2015.

Kristian Segerstråle esiteltiin Avun sivuilla jo vuonna 2010, jolloin hän toimi lontoolaisen Playfish-pelifirman toimitusjohtajana. Playfish myytiin syksyllä 2009 EA:lle reilulla 300 miljoonalla eurolla.

Segerstråle perusti Playfishin kolmen kaverinsa kanssa, ja nelikko rikastui huomattavasti EA-kaupan ansiosta. Segerstråle oli vaurastunut jo aiemmin Macrospace-pelifirmalla, jonka hän perusti yhdessä entisten työkavereidensa kanssa ja joka yritysfuusion jälkeen listautui USA:n Nasdaq-teknologipörssiin Glu Mobile -nimellä.

EA-kaupan ehtoihin kuului, että Segerstrålen tuli työskennellä Playfishin johdossa kahden vuoden ajan. Viime syksynä hän olisi ollut vapaa uusiin haasteisiin. Tällöin EA:n hallitus ja toimitusjohtaja halusivat keskustella suomalaisen kanssa.

– Hallitus ja toimitusjohtaja ehdottivat, että laitetaan minun oma urani hetkeksi syrjään ja puhutaan vain yhtiöstä. He kysyivät, mitä EA:n tulisi tehdä, Segerstråle muistelee viime syksyn keskusteluja.

EA:n liikevaihdosta suurin osa tulee yhä perinteisestä liiketoiminnasta eli pelien myynnistä kaupoissa. Vajaat miljardi euroa yhtiö tienaa digitaalisista palveluista eli pelien ja niihin liittyvien palveluiden myynnistä internetissä.

Segerstråle ilmoitti yhtiön johdolle, että EA:n tulee muuttua internetfirmaksi kahden vuoden kuluessa. Musiikin ja elokuvien myynti on Yhdysvalloissa jo siirtynyt kaupoista internetiin, ja pelien myynti seuraa perässä.

– Keskustelu jatkui. He halusivat tietää, miten minä tekisin muutoksen käytännössä. Osoittautui, että yhtiön johto oli valmis olemaan todella aggressiivinen. He olivat valmiita lähtemään pää edellä seikkailuun.

11 vuoden ajan Segestråle oli kasvattanut start up -yrityksiä suuriksi firmoiksi. Nyt häntä pyydettiin johtamaan 9 000 työntekijän pörssiyhtiötä kuin start up -yritystä.

– Totta puhuen annoin silloin tälle hankkeelle vieläkin pienemmän todennäköisyyden onnistua kuin omille start upeilleni aikoinaan, Segerståle paljastaa.

– Mutta muutamassa kuukaudessa tilanne on muuttunut. "Onnistuukohan tämä" -tunteen tilalle on tullut: "Tämä on aika hauskaa!"

Näin suuren muutoksen arkkitehdin rooli tulee vastaan vain kerran elämässä. Riskit ovat tietysti suuret, mutta mahdolliset voitot vielä hurjempia. Peliteollisuudessa on menossa raju uusjako. Playfishin kaltaiset uudet pelifirmat ovat kasvaneet hetkessä suuriin mittasuhteisiin. Playfish tekee Facebookissa ja muissa sosiaalisissa nettiyhteisöissä pelattavia pelejä.

Pelialan vanhat ja suuret pelurit ostavat osan uusista firmoista, kuten Playfishille kävi. Osa uusista firmoista taas pyrkii haastamaan vanhojen jättiläisten hegemonian. EA on suurista toimijoista ensimmäinen, joka on rajusti lähtenyt rakentamaan kokonaan uutta tapaa tehdä bisnestä.

Yhtiö on ostanut Playfishin lisäksi useita muita netin kautta rahansa ansaitsevia pelifirmoja.

– Rajuilla muutoksilla voimme olla maailman ykkönen tai kakkonen myös tulevaisuudessa, Segerstråle uskoo.

Segerstråle aloitti uudessa tehtävässään varatoimitusjohtajan tittelillä tammikuussa. Mies muutti Piilaaksoon perheensä kanssa helmikuun lopussa. Hän on yksi- ja kolmevuotiaiden poikien ylpeä isä. Segerstråle ja hänen slovakialainen vaimonsa tutustuivat opiskeluaikoina Cambridgen yliopistossa. Perhe asuu Menlo Parkissa, lyhyen ajomatkan päässä EA:n pääkonttorilta.

Sekä Segerstråle että hänen vaimonsa harrastavat pienkoneilla lentämistä, ja kodin ja työpaikan läheisyydessä on sopivasti lentokenttä. Lisäksi Segerstråle soittaa koskettimia Piilaakson Coverflow-bilebändissä, jonka muut jäsenet ovat Facebookin ylempää johtoa ja Piilaakson sijoittajia.

Lontoon teknologiapiireissä Segerstråle tunsi kaikki ja kaikki tunsivat hänet. Piilaaksossa sosiaalinen suomalainen on nopeasti tutustunut paikallisiin piireihin. Bänditouhu auttaa, ja lasten varttuessa myös koulu on tärkeä tapa tutustua ihmisiin.

Piilaaksossa ei asu käytännössä muuta kuin teknologiaväkeä. Kauppojen ja ravintoloiden työntekijät tulevat Piilaakson ulkopuolelta töihin alueelle.

– Piilaaksossa näin rajun muutoksen tekeminen yhtiön sisällä on paljon helpompaa kuin Lontoossa. Täällä on niin korkea energiataso ja paljon osaamista.

– Henkilökohtaisella tasolla kilpailu on kovaa ja näyttämisen halu kova. Tuntuu, kuin olisi siirtynyt kolmosdivarista Valioliigaan, Segerstråle sanoo.

Kommentoi »