Apu

Pietarsaari: 7 syytä käydä tässä kauniissa rannikkokohteessa

Pietarsaari: 7 syytä käydä tässä kauniissa rannikkokohteessa
Ruotsinkielisen rannikon kaunis matkailukohde Pietarsaari on meren ja laivanrakennuksen, mutta myös puistojen, puutarhojen ja museoiden kaupunki.
Julkaistu: 29.7.2019

1. Meri

Pietarsaari oli pitkään johtava laivanvalmistajakaupunki, ja Malmin laivanvarustajasuvun purjeet hulmusivat ja höyrykoneet hönkivät kaikilla valtamerillä.

Meri tulee kaupungissa vierailijaa vastaan kaikkialla. Sen rantamaisemat tarjoa­vat lukuisia vapaa-ajan kohteita muun muassa Fäbodan rantakallioilla ja sen puhtailla hiekkarannoilla ja luodoilla. Kaupungissa on useita uimarantoja, joista suosituin sijaitsee Vanhan Sataman tuntumassa.

Päiväristeilyllä Mässkärin saarelle voi ihailla upeita merimaisemia. Saarella ei ole majakkaa, mutta luotsien ja merivartijoiden talot ovat tallella. Luontoon ja kulttuuriperintöön voi tutustua luontopolulla, ja ruokailu onnistuu luontoasemalla.

2. Kirpparit ja putiikit

Kun kaupunki on perustettu niinkin kauan sitten kuin vuonna 1652, on helppo ymmärtää, että ajan saatossa koteihin kertyy runsaasti mielenkiintoista tavaraa. Kirpputoreilla, antikvariaateissa ja divareissa riittää valikoimaa. Monen samankokoisen kaupungin rinnalla Pietarsaaren kirppareilla on tavallista monipuolisempi valikoima käyttöesineitä, huonekaluja, työkaluja sekä monenlaista muuta kodin tai kesämökin somistamiseen soveltuvaa. Lomavaatetuksen täydentäminenkin onnistuu kirppareilla – tyylikkyyden kärsimättä.

Kirpparin voi tavoittaa monessakin kadunkulmassa, mutta jos etsittyä esinettä ei löydy, kannattaa piipahtaa iltatorilla, siellä voi tehdä löytöjä torstaisin elokuun alkuun asti. Kirpparilta voi myös vuokrata myyntipaikan, jos tilpehööriä on lomareissulla kertynyt liikaa.

Pietarsaaresta löytyy myös monipuolisia putiikkeja, joissa on runsas valikoima käsityöläisten taidonnäytteitä.

3. Museot

Pietarsaaren suurin työnantaja oli pitkään tupakkatehdas. Tehtaan tilat remontoitiin virasto- ja yrityskäyttöön, minkä jälkeen Tupakkamakasiiniksi kutsuttu rakennus sai uuden käyttötarkoituksen taidenäyttelyiden ja kulttuuritapahtumien pitopaikkana sekä nuorisotilana. Välillä suljettuna ollut Tupakkamuseo avattiin uudelleen keväällä.

Tupakkamuseo toimii nyt kaupungin omistamissa tupakkatehtaan tiloissa.

Huomattavin Pietarsaaren museoista on nykyiseltä nimeltään Malmin museo, aikaisemmin se tunnettiin kaupunginmuseona. Se toimii Malmin suvun talossa. Esillä on näyttävä kokoelma merenkulkuun ja laivanrakennukseen liittyvää esineistöä, ja piharakennuksessa on mielenkiintoinen pula-ajan kauppapuoti.

Aikanaan Vöyrissä toimineen kaupan jäämistö päätyi lahjoituksena Pietarsaaren kaupunginmuseolle, ja se museoi kaupan kaluston ja myymättä jääneet tuotteet pula-ajan kuosiin. Avaamattomiksi jääneissä pakkauksissa hyvin monenlaiset korviketuotteet muistuttavat ajasta, jolloin turhamaisuus väisti säästäväisyyttä.

4. Puutarhakaupunki

Pietarsaaren keskustassa sijaitseva Koulupuisto häikäisee värikkyydellään. Erityisen suosittu vierailukohde on Aspegrenin puutarha. Rovasti Gabriel Aspegrenin 1700-luvulla rakennuttama pappila puutarhoineen on läpi vuoden kaupungin keidas, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia.

Hengenmies sovelsi innokkaasti uusia viljelyoppeja, ja hän toi seudulle ennestään tuntemattomat omenan ja perunan.

Puutarha ei keskity vain hyötykasveihin. Kukkien värit ja muotopuutarhan koukerot hallitsevat viiden hehtaarin aluetta. Paikalle on perustettu pieni yrttitarha, jossa kasvaa Raamatussa mainittuja kasveja. Oma paikkansa on myös lääkekasveilla, joita ennen viljeltiin kotiapteekin tarpeisiin.

Aspegrenin puutarhaan on vapaa pääsy, mutta öisin se on suljettu.

5. Skatan puutalot

Alkujaan köyhien asuinalueena tunnettu Skata puutaloineen elää ja kehittyy vilkkaasti kaupungin keskustan tuntumassa. 60-luvun kerrostalobuumissa Skata sai jäädä sijoilleen, sillä alueen asukkaat eivät halunneet luopua kiinteistöistään. Oli laadittava uusi kaava, joten Skatan tulevaisuus oli turvattu.

Puutalokortteleista löytyy hienosti entisöityjä taloja näyttävine kukkaispihoineen ja entisajoista muistuttavine yksityiskohtineen. Monissa ikkunoissa on yhä katupeilit ja ikkunoilla kukkivat pelargonit.

Muistona merenkävijöistä monilla ikkunalaudoilla seisovat posliinikoirat, jotka isännän kotona ollessa katsoivat talon sisäosiin ja hänen ollessaan merellä ikkunasta ulospäin.

Skatan eli Pohjoisnummen ruutukaavaan sovitetut puiset asuintalot ovat pääosin yksikerroksisia. Kadut ovat kapeita, ja tontteja ympäröivät puuaidat vaikuttavat katukuvaan. Vuonna 1993 Skatalle myönnettiin kansallisesti kiinnostavan kulttuuriympäristön asema.

Lisätietoa Skatasta löytyy Skata-applikaatiosta. Se on vapaasti ladattavissa Pietarsaaren kaupungin matkailutoimiston kotisivuilta.

6. Nanoq

Arktinen museo Nanoq Fäbodassa on erikoistunut pohjoisten alueiden elämään. Lukuisia matkoja arktisille alueille tehnyt Pentti Kronqvist perusti museon 1991. Harrastuksesta alkunsa saanut museo on nykyään huomattava, kansainvälisesti tunnettu keskus, joka sisältää runsaan esinekokoelman ja laajan elokuva- ja valokuva-arkiston.

Osa museosta koostuu rakennuksista kuten aitoon tapaan rakennetusta turvemajasta, eskimokirkosta ja kotoisasta savusaunasta.

Nanoqin päärakennuksen esikuvana on pohjoisgrönlantilainen turvemaja. Esikuviensa tavoin Nanoqin rakennukset sulautuvat ympäröivään luontoon. Ainut ero on, että museo on nykyaikaisesti sisustettu ja varusteltu.

Museon vitriineissä ja seinillä on pyyntiaseita, työvälineitä, soittimia, jääkarhunnahkaisia vaatteita, kanootteja ja monia muita Grönlannista, Pohjois-Skandinaviasta ja Kanadasta peräisin olevia esineitä 1600-luvulta nykypäivään. Retkikuntien varusteisiin, valokuviin ja Kronqvistin retkillään käyttämään kalustoon liittyy kiehtovia kertomuksia.

7. Tapahtumat

Kulttuurihenkisessä kaupungissa riittää ohjelmaa ympäri vuoden. Merkittävimmät tapahtumat ovat talvella Runeberg-viikko ja kesällä Jaakon Päivät. Jälkimmäinen järjestetään tänä vuonna järjestetään 21.–28. heinäkuuta. Silloin kaupungissa tapahtuu monenlaista urheilusta rock-konsertteihin. Samalla valitaan Laiska-Jaakko, erityisen ansiokkaasti kotikaupungin hyväksi toiminut kaupunkilainen.

1 kommentti