Apu

Pidä maksasi kunnossa näillä vinkeillä

Pidä maksasi kunnossa näillä vinkeillä
Hepatiitti A tarttuu ruoan, juoman ja huonon hygienian kautta, hepatiitti B veri- ja seksikontakteissa. Rokotuksen voi hankkia molempia vastaan.

A- ja B-virushepatiitit. Hepatiitti A tarttuu ruoan, juoman ja huonon hygienian kautta, hepatiitti B veri- ja seksikontakteissa. Rokotuksen voi hankkia yksittäin tai molempia viruksia vastaan yhdistelmänä, jos matkustaa riskialueille Euroopan ulkopuolelle. B-hepatiitti jää joillekin sairastuneista krooniseksi ja on maksasyöpäriski. Lääkitys hoitaa, muttei paranna sitä.

C-hepatiitti tarttuu veriteitse. Se on Suomessa useimmiten suonensisäisten huumeiden käyttäjien oireeton, mutta valtaosin krooninen sairaus, joka lisää sekä maksakirroosin että -syövän riskiä. Uudet lääkkeet kuitenkin parantavat taudin usein. Hoito voidaan ottaa suun kautta, haittoja on vähän ja hinta aiempaa edullisempi. Tarkan lääkityksen takia päihteiden väärinkäyttöä ei saisi olla.

Idiopaattinen maksan vajaatoiminta. Kymmenesosalla sairastuneista ei löydetä syytä maksan vajaatoimintaan.

Autoimmuunimaksasairaudet. Kehon puolustusmekanismit kääntyvät omaa kehoa vastaan ja tuhoavat sen soluja. Primaarissa biliaarissa kolangiitissa eli PBC:ssä elimistön vasta-aineet vaurioittavat sappiteiden rakenteita. Se on 90-prosenttisesti naisten tauti. Autoimmuunihepatiitissa kolme neljästä sairastuneesta on naisia.

Sklerosoiva kolangiitti eli PSC ahtauttaa ja tulehduttaa sappiteitä. Tulehdukselliset suolistosairaudet lisäävät PSC:n riskiä. PSC on maksansiirron tavallisin syy lisääntyneen sappitiesyövän riskin vuoksi.

Näin hoidat rasvamaksaa

  1. Vähennä ylipainoa maltilla. Noin kymmenen prosentin pudotus voi helpottaa jopa kirroosivaiheessa. Liian nopea ja rankka laihdutus voi vaurioittaa maksaa.
  2. Vähennä ruoan tyydyttyneitä rasvoja ja korvaa niitä pehmeillä rasvoilla. Runsasrasvaiset ateriat lisäävät maksarasvaa.
  3. Karta ylimääräisiä hiilihydraatteja, makeisia ja sokerijuomia. Lisätty fruktoosi eli hedelmäsokeri voi rasvoittaa maksaa.
  4. Lisää liikuntaa. Sekä kestävyys- että voimaharjoittelu vähentävät maksan rasvoittumista, vaikkei paino muuttuisi. Vatsarasvaan tepsii parhaiten intervallitreeni.
  5. Vähennä alkoholinkäyttöä – kohtuukaan ei lupaa pitkää ikää. Maksakirroosissa alkoholi ei sovi lainkaan, eikä muillekaan maksasairaille tiedetä turvallista käyttömäärää. Muutoin miehillä pidetään korkeana riskinä noin kolmea vuorokausiannosta, naisilla noin kahta. Annos on keskiolutpullollinen tai 12 senttilitraa viiniä. Yli 65-vuotiailla riskiraja on korkeintaan kolme kerralla ja korkeintaan seitsemän viikossa, sillä kehon nestepitoisuus vähenee iän myötä.
  6. Lopeta tupakointi. Tupakka pahentaa maksan tilaa, ja sydän- ja verisuonitautiriski kasvaa.
  7. Juo kahvia. Se on maksalle ystävällinen nautintoaine, joka voi parantaa sokeriaineenvaihduntaa. Maksahaittojen kehitys voi hidastua.
  8. Lääkitse, jos elintavat eivät hoida. Hoida kolesteroliarvoja tarvittaessa lääkkein. Diabeteksen hyvä hoito on tärkeää.
  9. Laihdutusta voi tukea lääkkein. Orlistaatti vähentää rasvan imeytymistä ruoasta, mutta teho on pieni. Diabeteslääke liraglutidi on Yhdysvalloissa hyväksytty myös laihdutukseen. Uusi bupropironia ja naltreksonia sisältävä lääke ei sovi maksan vajaatoiminnassa.
  10. Lihavuusleikkausta voidaan harkita, jos muu laihdutushoito ei tehoa. Liitännäissairaudet puoltavat leikkausta.
Julkaistu: 18.4.2018
1 kommentti