Professori Peter Lund: ”Uniper oli tietoinen ja selvä riski – Venäjän maakaasun toimitus on epävarmaa ja hinta noussut, siksi tappiot ovat miljardiluokkaa”
Energia
Professori Peter Lund: ”Uniper oli tietoinen ja selvä riski – Venäjän maakaasun toimitus on epävarmaa ja hinta noussut, siksi tappiot ovat miljardiluokkaa”
Saksan riippuvuus venäläisestä kaasusta vaikuttaa Fortumin kautta Suomeen. Uniperin liikevaihto on suurempi kuin Suomen valtion budjetti.
26.7.2022
 |
Apu

Saksalaisten koteja lämmitetään kaasulla, ja siksi Venäjän hyökkäyssodasta seuranneet toimitusongelmat ovat aiheuttaneet maassa energiakriisin. Venäläistä kaasua välittävä saksalainen energiayhtiö Uniper kärsii saatavuusongelmien ja hinnannousun vuoksi miljoonatappiot päivittäin.

Suomalainen energiayritys Fortum omistaa Uniperista 78 prosenttia. Fortumin pääomistaja on Suomen valtio eli välillisesti suomalainen veronmaksajisto.

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professorin Peter Lundin mukaan huolestuttavinta Uniperin kriisissä on Fortumille koituvat miljardiluokan vastuut.

Uniperiin sijoitettiin, koska uskottiin, että se olisi hyvää bisnestä.

– Se oli tietoinen ja selvä riski. Omistajia vaivasi vauhtisokeus, sanoo Lund.

– Fortum oli kiinnostunut Uniperin ydin- ja vesivoimasta, mutta mukana tuli paljon hyvin riskialtista bisnestä. Voitoista huolimatta maakaasuosasta olisi pitänyt luopua aikaisemmin.

Lundin mukaan Fortumissa ei ole ymmärretty saksalaista ajatusmaailmaa. Siitä kertoo Fortumin ehdotus ottaa Uniperista sen arvokkaat osat ja jättää loput Saksan huoleksi.

– Suomalainen ratkaisu, jonka mukaan yritys saisi voitot, mutta valtio tappiot, hämmentää saksalaisia. Kun yrityksellä menee huonosti, omistaja yleensä sijoittaa siihen lisää sen sijaan, että odottaisi valtion ostavan yrityksen. Eiväthän saksalaiset siihen ilmaiseksi suostu.

Lund uskoo, että Fortum ja sen pääomistaja Suomi eivät selviä kriisistä ilman merkittäviä kustannuksia, vaikka Saksakin tukisi Uniperia.

– Saksalaiset eivät haluaisi päästää Uniperia konkurssiin, koska kaasu on maalle niin tärkeää. Uniperin konkurssissa Fortum menettäisi pääosan sijoituksestaan. Jos Fortum haluaa irrottautua tytäryhtiöstään, siitäkin seuraa tappioita.

Uniperin liikevaihto on suurempi kuin Suomen valtion budjetti.

– Venäjän maakaasun toimitus on epävarmaa, ja kaasun hinta noussut, siksi suuren yrityksen tappiotkin ovat miljardiluokkaa.

Myös piensijoittajat seuraavat Fortumin ongelmia huolissaan. Osakekurssi on laskenut ja voi laskea vielä lisää. Tilanne vaikuttaa Lundin mukaan myös yhtiön kykyyn maksaa osinkoja lähivuosina.

Kommentoi »