Apu

Pertti "Veltto" Virtanen vaihtaa barettinsa tohtorinhattuun - Väitöskirja viimeistelyä vaille valmis


Erikoisluvalla baretti päässä eduskunnassa kolme kautta istunut psykologi Pertti "Veltto" Virtanen on kaikessa hiljaisuudessa tehnyt väitöskirjan. Miehen päähine vaihtunee pian tohtorinhattuun.
Kuvat Antti Yrjönen / Lehtikuva

Tampereen yliopiston alakuppilassa 1970-luvun alkupuolella säännöllisesti istuskellut, kaikki luennot laistanut ja vain tentteihin vaivautunut muusikko Pertti "Veltto" Virtanen, 66, valmistui monien miestä seuranneiden hämmästykseksi yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 1979.

- Siellä minä todella lusmuilin muutaman vuoden. Oli helpompi lusmuilla, kun sai opintolainaa. Iltaisin sitten keikkailin, Virtanen muistelee.

Virtanen ehti toimia läänintaiteilijana, kolme kauitta kansanedustajana sekä Tampereen kaupunginvaltuutettuna psykologin töittensä lisäksi. Nyt Virtanen painottaa olevansa eläkeläinen. Ja palanneensa akateemisiin piireihin kirjoittautumalla opiskelijaksi entiseen opinahjoonsa Tampereen yliopistoon.

Avulle Virtanen paljastaa, että on kaikessa hiljaisuudessa valmistellut väitöskirjaa.

- Se on viimeistelyä vaille valmis, ja on syntynyt kahden väitöskirjatyön ohjaajan tuella. Aiheena on luovuuden syntyhistoria. Selvitän, mikä on luovuuden olemus suomen kielen valossa ja avarrettuna. Suomi on luovuuteen erinomainen ilmaisuväline.

Virtanen kutsuu aihetta läheiseksi.

- Musiikkia syntyy yhä jatkuvasti, Virtanen sanoo ja valittelee, että "aikoinaan jäin musiikkini kanssa marginaaliin".

Veltto Virtanen on koko elämänsä ollut näkyvä ja huomiota herättävä persoona. Mutta väitöksestä ja tohtoriudestaan Virtanen ei halua tehdä numeroa, koska "en halua, että asiaa tullaan repostelemaan ennakolta".

- Minulla on lähinnä poliittisista syistä paljon kaiken maailman kadehtijoita".

Väitöstilaisuuden "Veltto" arvelee järjestyvän lähiaikoina.

Julkaistu: 12.4.2018