Apu

Perheen perustaminen oli Heli ja Riikka Keppolan suunnitelmissa alusta lähtien – isistä ei puhuta: ”Perheessämme on kaksi äitiä”

Perheen perustaminen oli Heli ja Riikka Keppolan suunnitelmissa alusta lähtien – isistä ei puhuta: ”Perheessämme on kaksi äitiä”
Heli ja Riikka Keppola menivät naimisiin vuonna 2014, ja nyt heillä on kaksi lasta. Hedelmöitys onnistui tuntemattomien tanskalaisten luovuttajien avulla. Perheen vauhdikkaasta elämästä pitää huolen lasten lisäksi hevostila Järvenpäässä.
Julkaistu: 17.7.2022

Tuuli kantaa helmoissaan tuoksua, josta ei voi erehtyä – lähistöllä on hevosia! Mutkittelevan hiekkatien päässä, eteläsuomalaisessa maalaismaisemassa, aukeaa näkymä kuin lännenelokuvaan. Kymmenet eriväriset islanninhevoset juoksevat aitauksissaan villeinä ja vapaina. Alkukesän valo ja tuoksut huumaavat.

Ollaan Järvenpäässä, aviopari Heli ja Riikka Keppolan Jau Jau -nimisellä hevostilalla. Perheyrityksessä on mukana myös Helin äiti Kirsi Valve.

Keppolat asuvat tilalla kahden lapsensa, kaksi- ja puolivuotiaan Albertin ja runsaan puolen vuoden ikäisen Leilan kanssa.

Touhua ja kiirettä riittää kotona ja tallilla, jossa kolmenkymmenen oman ja kahdeksan hoitohevosen lisäksi majailee kaksi tallikissaa. Kotikissat Whitney ja Justin ovat luonteeltaan vaativia, reviiristään tarkkoja cornish rex -rotukissoja.

– Viime yö oli raskas, koska yksi vanhimmista hevosista jouduttiin lopettamaan. Syynä oli ähky eli suolitukos, joka hevosella usein johtaa kuolemaan. Nämä ovat niitä eläintenpidon raskaimpia asioita, Heli sanoo.

Yöunet perheessä ovat muutenkin kortilla kuten monissa lapsiperheissä.

Pikkuprinssi antoi odotuttaa itseään kaksi vuotta

Se, että Albert ja Leila on saatu maailmaan, on kallisarvoinen asia. Heli ja Riikka eivät vaihtaisi kiireistä arkeaan enää mihinkään.

He sanovat, että arjen haasteet on tehty voitettaviksi. Oma ongelmansa on ollut lasten sairastelu.

– Albert ja Leila ovat molemmat joutuneet sairaalaan ärhäköiden flunssien takia. Kun Albert meni päiväkotiin keväällä, sairastamiskierre alkoi melkein saman tien, Riikka sanoo.

Yksityisyrittäjä ja valokuvaaja Heli ja hyvinkääläisessä start up -yrityksessä tällä hetkellä liiketoimintajohtajana työskentelevä Riikka ovat kulkeneet pitkän tien perheen perustamisessa.

Heli on synnyttänyt molemmat lapset, jotka ovat hämmästyttävän saman näköisiä. He ovat kuitenkin eri sukusolun luovuttajilta, ja Albert on hedelmöitetty Helin munasolusta, Leila Riikan.

– Heli on tehnyt työn. Minä sanoin jo alun perin, etten halua kokea raskautta ja synnytystä, vaimoaan viisi vuotta vanhempi Riikka kertoo.

Albertia he joutuivat odottamaan yli kaksi vuotta, ennen kuin hedelmöitys onnistui. Se ei ollut niinkään fyysisesti vaan henkisesti raskasta.

– Kun Albert syntyi, tiesin, että hän oli syy pitkään odotukseen. Hän on täydellinen poika, pikku prinssimme, Riikka sanoo.

Heli (vas.) ja Riikka eivät empineet perhettä perustaessaan eivätkä lapsia hankkiessaan. Avioparin onnea täydentävät nyt kaksi- ja puolivuotias Albert ja runsaan puolen vuoden ikäinen Leila.

Leilan odotus lähti käyntiin ensimmäisestä yrityksestä.

– Halusin kokea raskauden ja lapsen saamisen uudelleen. Minulla oli alkuun kieltämättä alitajuntainen pelko, etten tuntisi lasta kohtaan samanlaisia tunteita kuin Albertia kohtaan. Syynä se, ettei tulija ollut biologisesti minun.

Pelko väistyi jo raskauden aikana. Samanlaista synnytysmasennusta kuin Albertin jälkeen Heli ei nyt kokenut, kun imetyskin lähti hyvin käyntiin.

Riikka kuuntelee puolisoaan ja toteaa, ettei rakkaus lasta kohtaan ole biologiasta kiinni. Perheeseen on mietitty kolmatta lasta, mutta adoption kautta.

– Maailmassa on monia lapsia, jotka tarvitsisivat turvallisen, rakastavan kodin.

Adoptio on kuitenkin byrokraattisesti niin pitkä prosessi, etteivät he ole vielä tehneet päätöstä, lähteäkö mukaan.

Perhe suunnitelmissa alusta lähtien

Raotetaan verhoa menneeseen, kahdeksan vuoden taakse. Heli Hirvelä, jolla nimellä hän edelleen tekee valokuvaajan työtään, kohtasi Riikka Keppolan ja rakastui tähän ensitapaamisella.

– Olimme vielä molemmat parisuhteessa ja asuin suhteemme alkamisen jälkeen Islannissa. Minulla oli Riikan tapaamisen jälkeen vahva tunne, että olin tullut hänen kanssaan perille. Olin päässyt kotiin. Uskon vahvasti enteisiin, ja tämä oli sellainen tunne.

Asiat etenivät nopeasti. Naimisiin naiset menivät vuonna 2014, pian sen jälkeen, kun Riikka oli kosinut Heliä Thaimaan-lomalla. Perheen perustamista he miettivät suhteensa alusta alkaen.

– Ei siinä päätä huimannut, kun asiat alkoivat edetä vauhdilla, itseään rationaaliseksi toiminnan naiseksi kuvaava Riikka sanoo.

Molempien lasten geenien taustalla ovat tuntemattomat tanskalaiset sukusolun luovuttajat. Isistä Heli ja Riikka eivät puhu.

He ajattelivat aluksi, että suomalaisesta spermapankista löytyisi luovuttaja.

– Suomalaisista luovuttajista on ikävä kyllä pulaa, koska luovuttaminen on ilmaista. Tanskassa mies saa luovuttamastaan spermasta palkkion. Helsinkiläinen lääkäriasema, jossa meitä on hoidettu, käyttää tanskalaisia klinikkaa, Riikka kertoo.

Molemmat ovat äärettömän kiitollisia siitä, että luovuttajat löytyivät, ja he saivat perheeseensä kaksi ihanaa, tervettä lasta.

– Luovuttajan taustasta saimme haarukoida pituuden ja mahdollisen silmien ja hiusten värin, mutta eihän mikään lopputuloksessa, maailmaan saapuvassa lapsessa, ole tilaustyötä, Riikka sanoo.

Sateenkaariperhe ei ole enää kummajainen, eivätkä Heli ja Riikka ole kohdanneet sukulais- ja ystäväpiirissään ennakkoluuloja päätöksestään.

Lapsilleen he kertovat asiasta, kun sen aika on.

– Lain mukaan lapsi voi täysi-ikäiseksi tullessaan saada tiedon luovuttajan sosiaaliturvatunnuksen, Heli sanoo.

Nyt perheessä on kaksi äitiä, on Heli-äiti ja Riikka-äiti. Se riittää vastaukseksi myös mahdollisille hämmästelijöille.

Hevosharrastus kulkee suvussa

Hevostilaa pitivät alun perin Heli ja hänen äitinsä, kouluratsastajana SM-tasolle saakka kilpaillut Kirsi Valve, lapsenlapsille Mummu. Kirsti on suorittanut muutama vuosi sitten hevostalouden perustutkinnon ja erikoistunut islanninhevosten harrasteohjaajaksi.

Suvun hevosharrastus ulottuu isoisään Aarne Valveeseen, joka työskenteli aikoinaan esteratsastuksen kansallisen tason tuomarina.

Heli kasvoi sananmukaisesti hevosmaailmaan ja kertoo ratsastaneensa ensimmäistä kertaa äitinsä kohdussa.

– Kun saimme mahdollisuuden ostaa tila, emme lopulta empineet, vaikka meillä oli ihana koti Kellokoskella.

Hänelle ratkaisu oli luonteva, Riikalle paljon vaikeampi, koska hevosmaailma oli tälle täysin vieras.

– Jouduin tinkimään monista periaatteistani, muun muassa siitä, että kaiken pitää olla koko ajan tip top. Lähes neljänkymmenen hevosen tilalla se ei todellakaan ole mahdollista! Pelkästään ison pihan hoito vie aikaa.

Omat haasteensa on ollut myös 1940-luvulla rakennetun omakotitalon remontoinnissa. Ikuisuusprojektilta tuntuvassa operaatiossa on purettu, rakennettu, korjattu ja remontoitu talon alapohja ja uusittu kokonaan keittiö. Myös tallit on kunnostettu.

Perheen lapset ovat tottuneet hevosiin, joita tilalla on lähes kolmekymmentä. Albertin oma heppa on nimeltään Hausti fra Jau Jau!

Riikka on opetellut moottorisahan käytön. Sahalla hän veteli hevostilan vanhat aidat mataliksi uusien tieltä.

– Paljon uusia asioita on pitänyt omaksua, mutta ilman ulkopuolista työvoimaa tästä kaikesta ei olisi tullut mitään, hän sanoo.

Talleilla työskentelee kolme vakituista työntekijää ja heidän lisäkseen 2–3 avustajaa.

– Kyllä tästä kaikesta saisi aikaiseksi melkoisen tosi-tv-ohjelman, Heli sanoo.

Jotta aika ei tulisi pitkäksi, hän osti keväällä itselleen 16-vuotiaan islanninhevosen, herkän ja viisaan olennon.

Kovat vaatimukset lasten kanssa olemiselle

Esteetikkoina Heli ja Riikka ovat sisustaneet kotinsa kauniisti. Valo läikehtii eri ilmansuuntiin aukeavista ikkunoista, ja seinillä on taiteilijoiden taulujen lisäksi Albertin maalauksia.

– Tuntuu, että Albert on perinyt meiltä kauneuden tajun. Herätessään taannoin päiväunilta hän katsoi ulos ikkunasta ja sanoi, että kaunis puu, Riikka kertoo.

Albert on kaikkein kiinnostunein työkaluista ja mönkijästä, jonka kyydissä hän Riikka-äidin kanssa saa ajaa.

– Kyllä pojan kiinnostuksen kohteet tulevat aivan luonnostaan. Ei niitä tarvitse erikseen opettaa, Riikka nauraa.

Hän siirtyy hoitovapaalle elokuun alusta, ja Heli töihin. Ennen sitä hän lähtee lomalle Islantiin joogaamaan ja ratsastamaan.

– Olen ollut koko aikuisikäni hyvin työorientoitunut. Viime vuoden olen ollut tiiviisti kehittämässä start up -yrityksen leirintämatkailun digitalisaatiota, joten hoitovapaalla siirryn ihan toisenlaiseen elämäntilanteeseen, Riikka sanoo.

– Meillä on kovat vaatimukset siitä, miten lasten kanssa ollaan. Ehkä siksi kahdenkeskinen aika on jäänyt vähäiseksi, ja parisuhde on ensimmäistä kertaa ollut vähän koetuksella sen takia. Pride-viikonloppuna pääsimme sentään kahdestaan Helsinkiin, Heli sanoo.

Kuukaudet ja lopulta vuodetkin kuluvat pienten lasten kanssa kuin huomaamatta, sen äidit ovat jo huomanneet.

– Pitää muistaa, että kaikki nämä päivät, joita elämme ja koemme, on ovat se elämä. Ei mikään muu, Riikka sanoo.

Riikka Keppola

  • Syntynyt: 1980.

  • Ammatti: start up -yrityksen liiketoiminnanjohtaja.

  • Perhe: puoliso Heli, lapset Albert ja Leila.

Heli Keppola, o.s. Hirvelä

  • Syntynyt: 1985.

  • Ammatti: yksityisyrittäjä, valokuvaaja.

  • Perhe: puoliso Riikka, lapset Albert ja Leila.

1 kommentti