Pedro Hietanen: Topin lähtö jätti aukon maailmaan
Kulttuuri
Pedro Hietanen: Topin lähtö jätti aukon maailmaan
Topi Sorsakosken aikanaan julkisuuteen nostanut Pedro Hietanen oli mukana artistin ensimmäisen ja viimeisen sooloalbumin teossa. Ympyrä on nyt sulkeutunut.
24.10.2011
 |
Apu

Muusikko, sovittaja, säveltäjä, tuottaja Pedro Hietanen, 62, tapasi ”joskus 1970-luvulla” ensi kertaa Jussi Raittisen Jussi & The Boys-bändin kitaristin Pekka Tammilehdon.

Sitten kului monta vuotta. Eräänä iltana 1980-luvun puolivälissä levy-yhtiö Emi Oy:n silloinen tuotantopäällikkö Hietanen seisoi Helsingin Vanhan ylioppilastalon aulassa eikä ollut uskoa korviaan. Hietanen oli kuullut huhuja, että Agents tekee keikkaa tyypin kanssa, joka vetää salit täyteen ja laulaa kuin Olavi Virta.

– Halusin nähdä sen itse, joten menin Vanhalle. Paikka oli kuin nuijalla lyöty. Kuulin laulun jo aulaan ja ajattelin, ettei tämä voi olla totta. Kuka voi laulaa tuolla tavalla?

Salin puolella selvisi, että lavalla lauloi se hämärästi tuttu Pekka Tammilehto, joka oli vain vaihtanut nimensä Topi Sorsakoskeksi.

– Sovittiin heti tapaaminen.

Tarvittiin vain yksi Vanhan-keikka ja Pedro Hietanen. Legenda oli syntynyt.

Emin tuotantopäällikkönä vuosina 1984–89 Hietanen tuotti Sorsakosken lisäksi levyjä esimerkiksi Pave Maijaselle ja Pirkka-Pekka Peteliukselle sekä yhtyeille Havana Black, Neljä Ruusua ja Kolmas Nainen.

Yhteistyö Sorsakosken kanssa alkoi vuonna 1985 julkaistusta, platinaa myyneestä sooloalbumista Hurmio. Julkaisua ihmeteltiin kovasti – miksi soololevy?

– Agents oli tehnyt levyjä Baddingin kanssa, joten halusin tehdä selvän pesäeron edelliseen artistiin: albumin, jossa kansalle esitellään Topi Sorsakoski, mies, joka todella laulaa lähelle Olavi Virtaa. Vasta sen jälkeen tehtiin Agents-albumi. Minusta tämä on edelleen olevinaan hyvä juttu. 

– On täysin sattumaa, että myös tämä viimeinen albumi (Tummansininen sävel) on jälleen Topin sooloalbumi. Aivan kuin tarinalla olisi alku ja loppu.

 Hurmiota seurasivat huimaan menestykseen yltäneet Topi Sorsakoski & Agents -albumit In Beat (1986), Besame Mucho (1987), Pop (1988) ja Half And Half (1990). Agents-levyjen yhteenlaskettu myynti on yli 550 000 kappaletta.

– Jossain vaiheessa Topi oli itsekin sitä mieltä, että överiksi meni. Kun suosio on niin suuri, se ei voi olla vaikuttamatta ihmiseen. Toisaalta Topi oli studiossa työskennellessään hyvin pedantti. Hän halusi tehdä aina hyvää jälkeä, joten Topin tuottajana oli helppo olla, koska häneltä pystyi vaatimaan ja Topi jaksoi hioa. Hän oli aina täsmällinen, työmoraali oli hyvä.

– Kun lapseni olivat pieniä, saatoin tehdäM. A. Nummisen kanssa 300 keikkaa vuodessa, suurin osa niistä Ruotsissa. Olen kysynyt joskus pojiltani, onko siitä jäänyt traumaa. Ei kuulemma ole.

– Mutta kun tekee yli 200 keikkaa vuodessa, ei enää itse tajua, että tekee yli 200 keikkaa vuodessa. Burnoutia en ole koskaan saanut, mutta monesti olen ollut erittäin poikki. Nyt kun ikää on tullut lisää, olen yrittänyt pitää itseni kunnossa, mikä olisi pitänyt aloittaa jo kauan sitten. Tämän päivän rocktähdet ovat tajunneet sen. Ne juoksevat 30 kilometriä päivässä ja elävät terveellisesti.

– Iän myötä muuttuu asenne kaikkeen, ja äkkiä tajuaa, että asiat voi ottaa rauhallisemmin. Samoin kävi lopulta myös Topille.

Vuonna 1989 Pedro Hietanen lähti Emistä, mutta siitä huolimatta Sorsakoski piti yhteyttä.

– Hän pyysi tuottamaan levyjään, joita teki kotonaan Ähtärissä. Minulla ei ollut koskaan aikaa, koska Topi soitti aina liian myöhään.

– Viime vuoden puolella Emiltä soitettiin, että Topi haluaisi minut tuottajaksi albumilleen. Ajattelin, että nyt se vihdoinkin soittaa ajoissa, mutta levy-yhtiö vastasi, että levytys on heti keväällä. Yllättäen kalenterissa olikin tilaa.

– Pidettiin palaveri, keskusteltiin mitä tehdään. Topi halusi tyylikkään levyn isolla bändillä. Jousia ja sinfoniaorkesterin.

 Alkuvuonna 2011 oli valittu 40 kappaletta, joista Topi otti levylleen 12.

– Tälle viimeiseksi jääneelle albumille minulla oli yksi toivomus ja Topilla yksi. Kumpikin otettiin mukaan.

Pedro Hietanen valitsi soittajat: Mikko Kosonen soittaa kitaraa, Ape Anttila bassoa, Seppo Kantonen pianoa ja Jaska Lukkarinen rumpuja. Kappaleiden sovituksista vastaa Arttu Takalo, joka myös soittaa vibrafonia ja marimbaa. Hietanen soittaa haitaria. Topin tulkintojen taustalla kuullaan myös isoa orkesteria jousineen ja puupuhaltimineen.

– Maaliskuussa mentiin Finnvoxin studioon ja sovittiin, että Topi tulee laulamaan demoja. Muistan, kun Topi tuli ja kertoi, ettei pysty laulamaan. Oli flunssa, kurkku oudossa kunnossa. Sovimme, että demot lauletaan vasta huhtikuussa Tallinnassa, missä oli tarkoitus tehdä sinfoniaosuudet.

– Toisena päivänä Tallinnaan tuli tieto, että Topilla on syöpä. Tieto järkytti jokaisen. Lopulta päätimme, että tehdään taustat loppuun, kun täällä kerran ollaan. Itse olin varma, että nyt vihelletään peli poikki. Se oli hyvin surullista.

Mutta peli ei katkennut. Topi piti edelleen siitä kiinni, että levy tehdään, mutta syöpähoitojen takia hänen kotonaan Ähtärissä: ”Lähettäkää failit tietokoneella, veli tulee äänittämään ja laulan silloin, kun on voimia.”

Rankoista hoidoista huolimatta Sorsakoski palasi kerta toisensa jälkeen studioon.

– Puhuin alkuviikosta Topin kanssa puhelimessa ja totesin, että nyt puuttuu enää neljä kappaletta. Topi vastasi: ”Joo, mutta nyt on vähän huonompi kunto. Soitan sulle ensi viikolla.” Sitä puhelua ei enää tullut.

Tuli toisenlainen soitto. Pedro Hietanen sai 13. elokuuta tiedon Topi Sorsakosken kuolemasta lentokentälle. Hän oli lähdössä M. A. Nummisen kanssa Kööpenhaminan kautta Etelä-Ruotsiin keikalle.

– Näin kävi. Mutta show must go on.

Uskomatonta kyllä, show todella jatkui.

– Levy-yhtiön kanssa mietittiin, mitä tehdään. Oli selvää, ettei neljää jäljellä jäänyttä kappaletta voi ainakaan laulaa, mutta voisiko ne soittaa? Tulimme siihen päätökseen, että voidaan, ja senkin voi tehdä vain tietty ihminen.

Levyn päätöskappaleena soi Broken Promise Land, jonka solistiosuuden Esa Pulliainen soittaa kitarallaan.

Tummansininen sävel -albumilla kuullaan muun muassa Tapio Rautavaaran Tuopin jäljet ja Olavi Virran Voi yksi päivä olla sata vuotta.

– Kun lauluja valittiin, Topin sairaudesta ei tiedetty mitään. Nyt kun kuulee levyn, tekstit saavat tuplamerkityksen. Se on hämmentävää. Miksatessa mietin usein, miksi se valitsi tämänkin kappaleen.

Albumi sisältää myös 38-minuuttisen dokumentin, jonka taltiointi aloitettiin samaan aikaan albumin nauhoitusten alkamisen kanssa. Dokumentti sisältää myös Topi Sorsakosken viimeisen haastattelun.

Kun tieto sairaudesta tuli Tallinnaan, dokumentin kohtalo oli hetken kallellaan. Topi Sorsakosken mielestä dokumentin teko sai jatkua.

– Kamerat tulivat siis paikalle. Topi lauloi, istui välillä happiviikset nenällään ja antoi haastattelua.

 – Topi oli hieno tyyppi. Kun joku on kuollut, aletaan yleensä puhua tällaisia, mutta nyt aika ei ole kullannut muistoja. Lämmin, ensisijaisesti hauska, oikeasti aika vakava, mutta boheemi ennen kaikkea, Hietanen miettii.

– Topi kuului niihin ystäviin, joiden kanssa ei tavattu jatkuvasti, mutta aina kun tavattiin, juttu jatkui siitä mihin oli jäänyt.

Jäi äijää ikävä?

– Kieltämättä. Kyllä tuollainen persoona jättää aukon tähän maailmaan aivan kuin joku Badding. Ihmiset tunnistavat sen aukon silloin, kun Topin levy soi eikä miestä enää livenä näe.

Katso dokumentin traileri: www.topisorsakoski.com

Kommentoi »