Paula Koivuniemi jättää esiintymislavat: ”Olen onnellinen siitä, että sain tehdä tätä näin pitkään – voin jo antaa tilaa nuoremmille”
Henkilöt
Paula Koivuniemi jättää esiintymislavat: ”Olen onnellinen siitä, että sain tehdä tätä näin pitkään – voin jo antaa tilaa nuoremmille”
Suomalaisen legendan, laulaja Paula Koivuniemen kuuden vuosikymmenen mittainen upea laulajan ura on päätöksessa. Aikuinen nainen ei enää lähde esiintymislavoille eikä asetu kuvattavaksi lehtijuttuihin. Paula ei kaipaa enää esiintymistä, laittautumista. Mutta tämän jutun Paula halusi vielä tehdä.
7Kommenttia
Julkaistu 12.10.2022
Apu

Lauttasaarelaisessa valokuvausstudiossa on hilpeä tunnelma. Meikkitaiteilija Raili Hulkkonen on istuttanut Paula Koivuniemen meikkaustuoliin ja kuulumisissa riittää päivitettävää. Viheliäinen korona on pitänyt pitkäaikaiset ystävykset erossa toisistaan ja kuulumisia on vaihdettu vain puhelimessa ja tekstiviestien välityksellä. Nyt on aika tavata silmätysten ja puhua, ja puhetta riittää.

Lähellä häärää Paulan pitkäaikainen manageri Laura Vuorinen, josta on tullut vuosien varrella tärkeä henkilö Paulalle sekä töissä että vapaa-ajalla. Laura hoitaa edelleen Paulan asioita, vaikka keikoilla ei olla enää käyty.

– Kyllä Laura on minun parhaita kavereitani. Olemme kasvaneet tiiviiksi työpariksi ja reissanneet paljon ulkomailla. Nyt kun keikkailu on jäänyt, ystävyyteni Lauran kanssa on vain tiivistynyt. Teen päivittäin pitkiä lenkkejä Lauran Siru-koiran kanssa. Omaa koiraa en voi ottaa, koska Oliver-kissani ei oikein siedä muita eläimiä kilpailemaan suosiostaan, Paula nauraa tunnistettavalla käheällä äänellään.

Tästä näystä on tullut suomalaisille tuttu ja rakas, Paula ja mikrofoni. Kuva Mika Toivanen.

Kun puhumaton mies puhkesi lauluun

Kuvausstudion puolelta kuuluu ääniä. Siellä häärää säveltäjä, sovittaja, tuottaja ja muusikko Mika Toivanen, joka on suurelle yleisölle tuttu erityisesti Tangomarkkinoiden pitkäaikaisena kapellimestarina. Hän on myös tuottanut Paulalle seitsemän albumia ja säveltänyt hänelle neljäkymmentä laulua.

Tänään Toivanen on paikalla valokuvaajana. Valokuvaajamestarin ammatin opiskellut muusikko on saanut kameransa viritettyä ja Paulan on aika siirtyä studion puolelle.

Ennen korona-aikaa Paula esiintyi usein hoivakodeissa ja vanhusten hoitolaitoksissa yhdessä hanuristi Anna-Liisa Väkeväisen kanssa. Esiintymiset olivat Paulalle tärkeitä, koska vanhusten asiat ovat lähellä hänen sydäntään.

– Muistan erityisesti yhden esiintymisen, jossa kesken esitykseni yleisön joukosta nousi seisomaan mies, joka alkoi laulaa kanssani Ilta skanssissa -laulua. Koko henkilökunta alkoi samalla hetkellä itkeä. Kävi ilmi, että mies ei ollut sanonut kenellekään kahteen vuoteen sanaakaan. Kyllä siinä artistinkin silmänurkka kostui, laululla on ihmeellinen voima, Paula toteaa vieläkin liikuttuneena.

Korona auttoi päästämään irti

Paula ei kaipaa enää keikoille. Keikkapaikoille matkustus alkoi olla raskasta, eikä mikään voita omaa sänkyä ja kunnon yöunia. Korona auttoi päästämään irti töistä eikä suunnitelmia paluusta ole.

Kaikelle on aikansa ja päätepisteensä, Paula Koivuniemelle se tarkoittaa kuuden vuosikymmenen mittaisen menestyksekkään laulajan uran päätöshetkiä.

Nyt on aika ottaa aikaa itselle.

Kuusi vuosikymmentä laulajan elämää on antanut Paula Koivuniemelle uskommattoman paljon. Nyt on aika antaa aikaa itselle ja läheisille. Kuva Mika Toivanen.

Korona-aika opetti Paulankin luopumaan rakkaasta työstään, ja kiivaan keikkatahdin tilalle tuli uudenlainen elämänrytmi. Säännöllinen elämä, johon sisältyy paljon ulkoilua ja luonnossa liikkumista, on pitänyt rakastetun iskelmäartistin vireessä. Paula on viihtynyt myös ratin takana.

– Minulla on ollut hieman raskas kaasujalka, mutta viime vuosina en ole juuri sakkoja saanut. Ehkä olen hieman rauhoittanut ajamista, Paula nauraa.

Paula on käynyt kesän aikana tapaamassa siskoaan ja rakkaita lapsuudenystäviään Tampereella. Pitkäaikaisen ystävän Pirkko Mannolan koti on myös vakituinen vierailukohde. Manageri Lauran Siru-koiraa hän hakee myös usein mukaansa lenkille.

"Hienoahan se olisi, jos vielä jonkun kumppanin löytäisi"
Paula Koivuniemi

Paula kertoo nauraen, ettei ole koskaan oppinut kokkaamaan, koska hänellä on ollut aina ruuanlaittotaitoisia miehiä. Nyt kun kumppania ei ole, Paula käy hakemassa lounasta kotinsa lähellä olevista lounaspaikoista.

– Hienoahan se olisi, jos vielä jonkun kumppanin löytäisi. Tässä julkisessa ammatissa se on hieman haastavaa siksi, etteivät kovin monet miehet uskalla lähestyä seurustelumielellä. Ja kyllä minun kanssani olevalla miehellä pitää olla itsetunto kohdallaan.

Paulan mukaan ”mikään nössö ei minun kanssani pärjää”.

– Uusi kaveri löytyy, jos on löytyäkseen. En minä sitä erityisesti etsi ja olen yksinkin tällä hetkellä oikein onnellinen.

Paula Koivuniemi silloin kun kaikki oli vielä edessä.

Ammattilainen kameran edessä

Ilman pitkäaikaista ystävyyttään Mika Toivasen kanssa Paula ei todennäköisesti olisi suostunut tähänkään kuvaukseen. Hän ei kaipaa enää kuvauksiin laittautumista eikä esillä oloa. Poseerauskuvat on hänen puolestaan nyt otettu. Mutta tämä hetki on poikkeus, sillä Toivanen tekee kirjaa uransa aikana tapaamistaan viihteen vaikuttajista, joista Paula on yksi tärkeimmistä. Tällaisesta kuvauksesta Paula ei halunnut kieltäytyä.

Mika ohjaa Paulaa kuvauksessa rauhallisesti ja poseeraukset löytyvät nopeasti. Suosikkilaulaja esiintyy kameralle tottuneesti ja itsevarmasti. Paula on ollut aina tarkka siitä, minkälaisia kuvia hänestä on jaettu julkisuuteen ja Mikakin saa palautteen nopeasti ja suoraan.

Kovin kauaa ei Mikan tarvitse tänään työskennellä, kun tarvittavat kuvat on otettu. Valokuvamestari Toivanen kertoo tähän syyn.

– Pitkään julkisuudessa olevat taiteilijat osaavat suhtautua kuvauksiin ammattimaisesti ja heidän kanssaan on helppo työskennellä. Pitkän uran tehneiden viihdealan ammattilaisten tarinoiden tallentaminen on minusta tärkeää ja heidän muistonsa ovat arvokkaita.

"Kukapa olisi uskonut, että tällainen maalaistyttö esiintyisi Suomen kansallisoopperan orkesterin kanssa ja Mikko Franck lentäisi kapellimestariksi Pariisista."
Paula Koivuniemi

Paula ja Mika muistelevat kuvausten jälkeen yhteisiä keikkojaan, joista erityisesti Provinssirockin esiintyminen ja suuret konsertit ovat jättäneet ison muistijäljen. Paikkakunnat ja konserttitalot vilahtavat parivaljakon puheissa.

Paula kertoo, ettei kuuntele levyjään juuri koskaan, vaikka niitä on kotona iso pino. Paljon on tehty yhdessä ja muisteltavaa ammattilaisilla riittäisi koko loppupäiväksi.

– Olen onnellinen siitä, että olen saanut tehdä tätä uraa laulajana näin pitkään. Olen tavannut upeita ihmisiä ja suuria taiteilijoita. Levyilläni on ollut aina oikea iso orkesteri. Kukapa olisi uskonut, että tällainen maalaistyttö esiintyisi Suomen kansallisoopperan orkesterin kanssa ja Mikko Franck lentäisi kapellimestariksi Pariisista. Olen saanut musiikilta paljon ja voin jo hyvillä mielin antaa tilaa nuoremmille.

"Olen onnellinen siitä, että olen saanut tehdä tätä uraa laulajana näin pitkään. Olen tavannut upeita ihmisiä ja suuria taiteilijoita."

Paula Koivuniemi

  • Syntyi: 19. kesäkuuta 1947 Seinäjoella.
  • Asuu: Helsingissä.
  • Ammatti: Laulaja.
  • Ensimmäinen hitti Perhonen julkaistiin 1966.
  • 13 kulta­levyä, 1 platinalevy, 1 tuplaplatinalevy.

7 kommenttia