Patarei on Tallinnan hyytävä vankilakohde
Matkailu
Patarei on Tallinnan hyytävä vankilakohde
Menossa Tallinnaan kesäreissulle? Patarein vankila on mieleenpainuva kohde, jossa kannattaa käydä nyt, sillä paikan varalle on suuria tulevaisuudensuunnitelmia.
Julkaistu 3.4.2022
Mondo

Maali rapisee seiniltä ja kalterit ovat ruosteessa. Pimeistä selleistä avautuu upea merinäköala, mutta tunnelma on hyytävä.

On vaikea uskoa, että näissä selleissä oli vankeja vielä 2000-luvun puolella. Paikka sijaitsee puolen tunnin kävelymatkan päässä Tallinnan satamasta, Kalamajan alueella. 1800-luvun alkupuolen rakennus toimi alun perin merilinnoituksena ja armeijan kasarmina. Sen jälkeen se oli vankilana vuosina 1920–2002.

Vanhaa vankilaa ja sellejä alkuperäisasussaan näkee Patarein itäsiivessä olevassa Kommunismi on vankila -näyttelyssä. Samaan tilaan on myöhemmin tulossa kommunismin uhrien museo. Näyttely on auki kesäisin toukokuusta syyskuun loppuun, ennen kuin varsinainen museo aukeaa.

Jos Patarein haluaa vielä nähdä alku­peräisessä vankila-­asussaan, kannattaa vierailulla käydä pian. Rakennukselle on kaavailtu suuria tulevaisuuden­suunnitelmia.

Ränsistyneestä mutta paraati­paikalla meren rannalla sijaitsevasta vankila­rakennuksesta halutaan tehdä eläväinen alue toimisto- ja ateljeetiloineen, asuntoineen, konserttitiloineen ja taidegallerioineen.

Sisäpihalle on suunnitteilla lasikate ja ruokakeskittymä lukuisine ravintoloineen. Rannan puolelle on kaavailtu kävely­promenadia ja terasseja.

Uuden kokonaisuuden on suunniteltu olevan valmis vuonna 2026, mutta alueella on ollut jo nyt esimerkiksi konsertteja ja ruokarekkoja. Lähiaikojen suunnitelmissa on myös taproom, terasseja ja erilaisia tapahtumia.

Patarein vankila on virolaisille Neuvostoliiton harjoittaman poliittisen terrorismin symboli, sillä sen kalterien taakse joutui monia toisinajattelijoita.
Kommentoi »