Pasi Ilmari Jääskeläinen antaa kirjansa ilmaiseksi luettavaksi: "Suomessa hypetön kirja on kuollut kirja"
Kulttuuri
Pasi Ilmari Jääskeläinen antaa kirjansa ilmaiseksi luettavaksi: "Suomessa hypetön kirja on kuollut kirja"
Pasi Ilmari Jääskeläisen esikoisromaanini myytiin jo yhdeksänteen maahan. Muun muassa Financial Times  kirjoitti siitä kehuvan arvion. Suomessa Jääskeläisen uusin romaani on arvostelumenestys.
17Kommenttia
Julkaistu 12.3.2015
Image

Myös Image kehui romaania. Silti se ei myy. Nyt Jääskeläinen päätti antaa uusimman romaaninsa ilmaiseksi luettavaksi Suomessa. Hän kirjoittaa Imagelle kirjailijan ahdingosta “Suomessa hypetön kirja on kuollut kirja”:.

Olen agenttini mainoslauseen mukaan “The best kept literary secret in Finland”. Kustantajani Atena on julkaissut kymmenen vuoden aikana minulta kolme romaania ja novellikokoelman. Taannoin aloitin yhteistyön ruotsalaisen kirjallisuusagentuurin kanssa, ja esikoisromaanini Lumikko ja yhdeksän muuta on myyty jo yhdeksään maahan: Iso-Britanniaan, Yhdysvaltoihin, Saksaan, Ranskaan, Italiaan, Espanjaan, Tsekkiin, Liettuaan ja viimeksi Turkkiin. Iso-Britanniassa nimellä The Rabbit Back Literature Society julkaistuna se valittiin ainoana käännöskirjana suuren kirjakauppaketju Waterstonesin kirjakerhoon syksyllä 2014.

Suomessa uusin romaanini Sielut kulkevat sateessa julkaistiin syksyllä 2013. Parnasso julisti sen tuotantoni parhaaksi romaaniksi, paremmaksi kuin maailmalla leviävä esikoiseni. Moni kirjabloggari oli samaa mieltä.

Kirjoitin kirjaa kolme vuotta. HS mitätöi lopputuloksen, Parnasson kehut eivät suurta yleisöä tavoittaneet. Romaani räpisteli markkinoilla pari kuukautta ja katosi kevään 2014 kirjojen tieltä alelaareihin ja pois näkyvistä lakaten saavuttamasta uusia lukijoita. Valtaosa julkaistuista kirjoista kokee kaupallisina tuotteina vielä surkeamman kohtalon, olen näkyvyydeltäni alempaa keskisarjaa.

Suomessa hypetön kirja on kuollut kirja. Sen voi ostaa, jos tietää mitä etsii, mutta sitä ei myydä missään. Kivijalkakaupoissa kirjaa ihan erikseen kysyvällekin saatetaan myydä eioota. Oli täällä jossain yksi mutta ei löydy, voidaan tilata kyllä. Joku tilaa, useimmat ostavat sitä mitä halutaan myydä: sitä hauskaa mielensäpahoittajaa, sitä Hesarin kehumaa, sitä Finlandia-voittajaa, niitä mainoksessa tarjottuja teoksia.

Vanhakin kirja on lukijalle uusi, kun sen avaa ensimmäisen kerran. Tai niin sen pitäisi olla. Kirjan elinkaari lyhenee. Uudella kirjalla on muutama viikko aikaa herättää median ja suuren yleisön mielenkiinto, sitten ikkuna sulkeutuu ja kirjasta tulee kaupallista jätettä. Miksi lukea jotain, mistä ei edes puhuta! Kirjat parissa kuukaudessa luku- ja ostokelvottomiksi poistotuotteiksi vanhentava markkinasirkus tekee väkivaltaa kirjallisuuden perimmäiselle luonteelle ja syö kirjailijoiden motivaation. Romaani on kuin arpa, jota kirjailija raaputtaa kolme vuotta, löytäen sitten tekstin: Tämä arpa ei voita mitään.

Mitä tapahtuikaan Iso-Britanniassa, kun Waterstones-ketju poimi esikoisromaanini kirjakerhoonsa: “This means that The Rabbit Back Literature Society will be displayed at the forefront of every Waterstones branch in the country, and heavily promoted to customers as a top Winter Read. It’s a book that’s going to be hard to miss this Autumn!” (Ote Pushkin Pressin tiedotteesta.) Kirjaa myytiinkin Britanniassa varsin hyvin. Suomessa saman teoksen menekki oli olematonta – markkinapeli sattui menemään eri tavalla ja Lumikko ja yhdeksän muuta myi ensimmäisen vuoden aikana 600 kpl.

Kaikki kirjat eivät tietenkään ole yhtä seksikkäitä, erot menekissä ovat luonnollisia, mutta tilanne kärjistyy entisestäänkin markkinamekanismien vaikutuksesta. Vain hitit myyvät. Kotimaisen kirjallisuuden monimuotoisuuden kannalta on ikävää, jos valtavirrasta poikkeavat kirjat eivät löydä lukijoita Iso-Britanniaa, Italiaa ja Yhdysvaltoja lähempää.

Piraatit - luovan työn tekijöiden toimeentulon arkkiviholliset – väittävät että kirjan ilmaisjako netissä lisäisi myyntiä. Minullekin väitettiin samaa Twitterissä. En usko sen olevan yleispätevä totuus, mutta kun kirjani on kaksi vuotta julkaisemisensa jälkeen varmasti kaupallisena tuotteena kuollut ja kuopattu, minulla ei liene mitään menetettävää. Siksi neuvottelin e-kirjan oikeudet takaisin kustantajaltani ja annan romaanin Sielut kulkevat sateessa nettiin kaikkien vapaasti ladattavaksi ja jaettavaksi. Ja luettavaksi! Ehkä ilmainen versio on pitkäikäisempi kuin kaupallinen julkaisu. Ehkä piraattien lupaama ihme tapahtuu ja painetun kirjan myynti kääntyy uuteen nousuun… En usko mihinkään mutta katsotaan, mitä tapahtuu.

Romaanini voi ladata e-kirjana tästä.

17 kommenttia