Parhaat pyöräreitit Suomen kesään
Matkailu
Parhaat pyöräreitit Suomen kesään
Haaveiletko kesäisestä pyöräretkestä kotimaan luonnossa? Pyörämatkailun asiantuntija Pirjo Räsänen valitsi Mondolle parhaat reitit. Mukana on uusia löytöjä, koko perheelle sopivia päiväretkiä sekä pitempiä taipaleita upeissa maisemissa.

Saaristomeren rannikkoreitti

Alueen matkailutoimistot ovat suunnitelleet usean päivän reitin, josta tulee varmasti vielä Saariston rengasreittiä suositumpi. Etapit ovat Salo-­Kemiönsaaret-Örö-Bengtskär-Hanko-Tammisaari-Salo.

Reitillä on viehättäviä ruukkikyliä: Teijo, Kirjakkala ja Mathildedal. On Teijon, Saaristomeren ja Tammisaaren kansallispuistot, joiden luonto poikkeaa toisistaan. Mukana on vierailukohteita, kuten Örön linnakesaari ja Bengtskärin majakka. Ja parasta on saaristolaisuus, saariston valo ja ihmisten vieraanvaraisuus.

Viitoitettu reitti kulkee usein hiljaisia teitä. Mittaa on yli 200 kilometriä, mutta sitä voi lyhentää, kun polkee Salosta Kasnäsiin, käy Örössä ja Bengtskärissä ja palaa bussilla.

Puumalan saaristoreitti

60 kilometrin helpohko reitti kulkee Saimaan kauneimmissa maisemissa, läpi saarten, siltojen ja harjujaksojen. Hurissalon ja Lintusalon saarten välillä matkaa tehdään Norppa II -pyörälautalla. Puumalan reitti avattiin kesällä 2017, ja sille odotettiin silloin sataa pyöräilijää. Tulikin yli tuhat, ja lautta oli usein täynnä. Lautalle on hyvä varata paikka etukäteen, vaikka paikkoja on lisätty.

Parasta Puumalan saaristoreitillä ovat järvimaisemat, iloiset ihmiset ja hyvät palvelut matkan varrella.

Puumalan pyöräreitin varrella voi pysähtyä muun muassa Pistohiekan kallioilla. Reitin varrelta löytyy myös hyvää majoitusta.

Pyhä- ja Näsijärven reitit

Tampereen seudulla on panostettu pyörämatkailuun ja sieltä löytyy kaksi hienoa verkostoa: Pyhäjärven ja Näsijärven reitistöt. Niistä voi yhdistellä vaikka satojen kilometrien retken usealle päivälle tai valita vaikka vain 30 kilometrin taipaleen. Näsijärven reitillä on esimerkiksi Helvetinjärven kansallispuisto, Mäntän taidetarjontaa sekä persoonallisia majapaikkoja. Jos haluaa valita pitkän reittiversion, se vaatii pyöräilykokemusta, sillä tiet ovat paikoin vaativat.

Itäinen Kuninkaantie Helsingistä Kotkaan

Tämä on aivan ihana pyöräilyreitti meren tuoksua haistellen. Noin 170 kilometrin reitti vie Helsingistä Söderkullan kautta Porvooseen, Loviisaan ja Kotkaan. Matkalla on myös Ruotsinpyhtään viehättävä ruukkikylä.

Olen pyöräillyt tämän reitin omien lasteni kanssa, ja mieleen ovat jääneet esimerkiksi rantakaduilla istuskelu jäätelöä nauttien, Pernajan keskiaikainen kirkko ja kahvila sen kupeessa, Loviisan kirkontorni, mahtava kalabuffet Ruotsinpyhtäällä sekä Kotkan puistot.

Viikon Lapin-reitti

Kokosin pitkää pyörämatkaa haluaville viikon reitin, jossa on Lapin hienoja maisemia, kivoja yöpaikkoja sekä paljon nähtävää ja tehtävää. Päivämatkat ovat yleensä lyhyitä, ja matkan voi pyöräillä majapaikasta toiseen.

Päivä 1: Ensin lento Kittilään, sieltä jatkokyyti bussilla Muonioon. Muonion asemalta voi ajaa pyörällä yöpaikkaan Harrinivaan, matkaa on nelisen kilometriä. Tee Harrinivassa koskenlaskuretki tai käy vaeltamassa.

Päivä 2: Jatka pyöräillen 18 kilometriä Torassieppiin, joka on yli 150 vuotta vanha kylä. Majoitu Aurora Domessa, katsele kylää ja kotiseutumuseota, sauno puusaunassa.

Päivä 3: Lievää ylämäkeä pyörällä vajaat 20 kilometriä ja tulet Pallastunturin luontokeskukseen. Ota eväät ja kapua Taivaskeron huipulle ihailemaan maisemia. Majoitu legendaarisessa Pallas-hotellissa.

Päivä 4: Pyöräile alamäkeä, osin Ounasjokea seuraten ja Pallas-Yllästunturin kansallispuiston keskeltä sen itäpuolelle. Matkaa tulee noin 32 kilometriä Vuontisjärvelle, joka on hienohiekkainen järvi. Voit patikoida upeissa tunturimaisemissa, ja järvellä on useita majapaikkoja.

Päivä 5: Pisin päivämatka vie kohti Jokimajaa ja on mitaltaan 56 kilometriä, mutta se on enimmäkseen alamäkeä. Ota mukaan eväät ja juomista, matkalla voi tankata vain tunturipuroista. Jokimaja on B&B, jolla on kiintoisa tausta. Lepäile ja nauti hyvästä ruuasta.

Päivä 6: Leville on matkaa noin 10 kilometriä, ja muutos maisemissa on huikea. Tulet erämaan hiljaisuudesta vilkkaaseen matkailukeskukseen. Levin huipulla kannattaa pistäytyä kävellen, siellä on huippua kiertävän helpon polun varrella grillikota.

Päivä 7: Lento kotiin. Kittilän lentokentällekin voi polkea, Leviltä matkaa tulee noin 14 kilometriä.

Pirjo Räsänen on pyöräretkien asiantuntija, joka poimi Mondolle parhaita pyöräreittejä Suomen kesään.

Reitit valitsi ja Lapin-reitin suunnitteli Pirjo Räsänen. Hän on pyöräillyt eri puolilla maata, johtanut pyörämatkailun hankkeita Suomessa ja julkaissut alan oppaita. Hän pitää myös yllä luontoretkeilyn outdoorsfinland.com-sivustoa.

1 kommentti