Pankkiryöstäjä Volvo Markkanen kuollut
Puheenaiheet
Pankkiryöstäjä Volvo Markkanen kuollut
Suomen tunnetuimpiin rikollisiin lukeutunut Matti "Volvo" Markkanen on kuollut. Markkasen ystävä Taavi Kassila kertoo
Julkaistu 3.3.2016
Apu

Suomen legendaarisimpiin pankkiryöstäjiin kuuluvat Matti ”Volvo” Markkanen, 78, kuoli pitkään sairastettuaan Helsingissä, Meilahden sairaalassa keskiviikko-iltana 2. maaliskuuta kello 18.57. Paikalla sairaalassa olivat Matin lähiomaisia sekä tärkeä ystävä, elokuvaohjaaja, joogaopettaja Taavi Kassila. Miesten ystävyys kesti 34 vuotta.

- Lähtö oli rauhallinen ja olemme viimeisen kuukauden aikana osanneet Matin kuolemaan myös varautua.

Kuolinhetkellä soi huoneessa musiikki.

- Kun Matin lempilaulajiin kuuluva Edith Piaf lauloi ”En kadu mitään”, katsoin siinä sängyllä makaavaa miestä ja ajattelin, että taustansa nähden Matti eli hyvän ja pitkän elämän, Taavi Kassila kertoo.

7. SYYSKUUTA 1980 pankkiryöstöistä kuudentoista vuoden tuomiota istuva Volvo Markkanen ja samanpituista tuomiota kahdesta taposta istunut Mikko Salminen karkasivat Sörkasta eli Helsingin keskusvankilasta kattoja pitkin.  Muutamalla satasella Markkanen oli hankkinut myös yleisavaimen sekä rakentanut sellissään omatekoisen aseen. Tosin Markkasen karkaamissuunnitelma oli jo etukäteen tiedossa.

- Tullessani Sörkkaan sanoin vankilanjohtajalle: ”Sovitaanko, etten anna mitään lupausta siitä, ettenkö karkaisi, mutta karkaan niin vaikealla tavalla, ettei teitä voi siitä syyttää.” Siksi menin kattojen kautta, Matti Markkanen, 73, muisteli vuonna 2011 Avulle antamassaan haastattelussa.

Pakomatkansa aikana miehet syyllistyivät kymmeniin rikoksiin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Markkanen jäi kiinni 3. marraskuuta 1980 Smålandissa, Etelä-Ruotsissa.

Kun Markkanen palautettiin vankilaan, sodassa haavoittunut vankilanjohtaja ontui paikalle ja totesi lakonisesti: ”Niin. Kyllä se Markkanen puheensa piti.”

TAAVI KASSILA LUKI lehden etusivulta juttua Markkasen legendaarisesta paosta.

- Lehdessä sanottiin, että Markkanen puhuu kuutta kieltä ja oli itse tehnyt aseen sekä muut pakovälineet. Pako oli hyvin elokuvallinen, joten mietin, että Matista saisi hyvän kokoillan elokuvan. Halusin myös selvittää, miksi noin lahjakas ja älykäs ihminen on rikollinen.

Kassila kirjoitti vankilaan, mutta lunta tuli takkiin niin itse Markkaselta kuin Turun Keskusvankilan eli Kakolan vankilanjohtaja Olavi Raikelta.

Lopulta Kassila pyysi suoraan Vankeinhoitolaitoksen ylijohtaja K. J. Långilta haastatteluoikeutta.

Ensitapaamisesta on 34 vuotta. Alkuvuonna 1981 Taavi Kassila lähti Kakolaan tapaamaan Markkasta. Tämä perusteli tunnin verran, miksi ei halua lähteä mukaan elokuvaprojektiin.

- Annoin Matin perustella. Tunnin kuluttua hän kysyi, mitä saisi, jos lähtisi tähän juttuun. Olin miettinyt vastauksen tarkkaan. ”Saat kolme asiaa: minusta ystävän, saat tulla luokseni vankilomille ja kun vapaudut vankilasta, järjestän sinulle asunnon ja työpaikan,”

Vuonna 1987 Matti Markkanen vapautui vankilasta ja Taavi Kassila piti lupauksen: hän tarjosi asuinpaikan.

Matti Markkanen työskenteli Taavi Kassilan Petos-elokuvassa järjestelytehtävissä, hän avioitui Petos-elokuvan kirjanpitäjänä toimineen Riitta Edholmin kanssa. He saivat kaksi lasta ja muuttivat Espanjaan. Pariskunta erosi sittemmin, jolloin seurasi paluu Suomeen.

Viime vuodet Markkanen eli eläkeläisenä Itä-Helsingissä.

- Me olimme hyvin erikoiset ystävykset, Taavi Kassila sanoo.

Elokuvaohjaaja Taavi Kassila teki Volvo Markkasesta kaksi kirjaa.

Matti Volvo Markkanen

* syntyi 4.12.1937 Lapualla

* kuoli 2.3.2016 Helsingissä

* Teki 1960-luvun lopulta aina 1980-luvun alkuun satoja rikoksi kaikissa Pohjoismaissa.

* Tuli tunnetuksi pankkiryöstöistä ja siitä, että varasti tavallisesti pakoautokseen Volvon.

* Oli ehdolla vuoden 1995 eduskuntavaaleissa.

8 kommenttia