Apu

Pakkorokotuksia vastustava kätilö: "Itkien on menty influenssarokote ottamaan, monet kuvailevat tilannetta raiskaukseksi"

Pakkorokotuksia vastustava kätilö: "Itkien on menty influenssarokote ottamaan, monet kuvailevat tilannetta raiskaukseksi"
Hoitohenkilökunnan pakolliset influenssarokotukset kuumentavat jälleen tunteita influenssakauden lähestyessä. Kätilö Heli Rämäkkö kokee, että pakkorokottaminen ei tee hyvää potilasturvallisuudelle.
Julkaistu: 10.9.2018

Kuva: kuvituskuva

Kätilö Heli Rämäkkö kirjoitti Ilkan mielipidepalstalla helmikuussa influenssarokotuksia vastaan.

Influenssarokote on kausirokote ja miljardiluokan bisnes. Olisi hyvä osata erottaa se muista rokotteista ja ymmärtää, mistä on kyse. En ole ottanut influenssarokotetta koskaan. Jos tietäisin influenssarokotteen olevan oikeasti tehokas ja turvallinen ja pystyisin sillä oikeasti suojelemaan potilaitani, ottaisin sen. Hyöty vastaan haitta; haitat painavat huomattavasti enemmän. Puolueettomat ja luotettavat Cochrane-tiedekatsaukset puhuvat poikkeuksetta influenssarokotteen vähäisten hyötyjen puolesta. Pitkäaikaiset haittavaikutukset sen sijaan ovat täysin pimennossa, koska niitä ei toistaiseksi ole voitu tutkia. Vuosittainen rokottautuminen influenssarokotteella on ihmiskoe. En halua osallistua siihen ja minulla täytyy olla täysi vapaus valita, etten osallistu, hän kirjoitti.

Maaliskuussa 2018 astui voimaan tartuntatautilain rokotuksia käsittelevä pykälä 48. Potilasturvallisuuden parantamiseen pyrkinyt lakimuutos tiukensi riskiryhmään kuuluvien potilaiden hoitoa puuttumalla hoitohenkilökunnan rokotuksiin. Lakimuutoksen jälkeen riskiryhmäpotilaiden kanssa saa sairaala- tai laitoshoitoympäristössä ja potilaskuljetuksessa käyttää vain erityisistä syistä henkilöä, jolla on puutteellinen rokotussuoja.

Hoitajien Minä päätän itse -ryhmässä 2 600 ihmistä

Laissa mainitaan erikseen tuhkarokko, vesirokko ja influenssa, mutta kohu ja ongelma koskevat vuosittain otettavia influenssarokotuksia. Kohua ei pidä sekoittaa viime kuukausina otsikoissa olleeseen joidenkin ihmisten yleiseen rokotevastaisuuteen, jossa vastustetaan kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotteita.

Facebookiin perustettiin asian ollessa pinnalla Minä päätän itse -ryhmä, jossa vastustetaan "pakkorokotuksia". Ryhmällä on noin 2 600 tykkääjää ja seuraajaa. Heli Rämäkkö on yksi ryhmän ylläpitäjistä. Influenssarokotuksia kannattavien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten Minä suojaan potilasta -ryhmässä on noin 7 500 jäsentä, mutta ryhmät eivät toki ole suoraan vertailukelpoisia.

"Sotii ihmisen itsemääräämisoikeutta vastaan"

Heli Rämäkkö kertoo Avulle uskovansa, että viime influenssakausi oli "harjoittelua". Laki astui voimaan 1.3.2018, kun varsinainen influenssakausi oli jo loppusuoralla.

– Työnantajat ovat puun ja kuoren välissä tämän lain suhteen, ja myös työnantajilta on kuulemamme mukaan mennyt runsaasti viestiä päättäjien suuntaan, että lakia tulisi tarkentaa. Minä päätän itse -ryhmä ajaa asiaa koko pykälän 48 poistamiseksi tartuntautilaista, koska se sotii niin monia muita lakeja ja ihmisen itsemääräämisoikeutta vastaan. Jokaisen kuuluu saada päättää itse kehoonsa annosteltavista lääkeaineista ja rokotteista. Lisäksi influenssarokote ei nykyvalossa ole yksiselitteisen tehokas ja turvallinen, hän kuvailee.

– Työnantajilla on hyvin hyvin kirjavia käytäntöjä ja varmasti pääsääntöisesti keskustelut on pyritty käymään hyvässä hengessä ja yhdessä sopien. Valitettavasti kentältä kantautuu myös todella ikäviä kokemuksia ja ylilyöntejä. Tämä lakipykälä 48 on täysin irti hoitotyön realiteeteista; hoitohenkilökuntaa on todella niukasti saatavilla ja jos jokainen halukas hoitaja uskaltaisi kieltäytyä vuosittaisesta influenssarokotteesta, hoitotyön kenttä olisi vielä nykyistä enemmän katastrofin partaalla. Kuinka kauan hoitoalan polkeminen voi vielä jatkua?

"Kaukana potilasturvallisuudesta"

Minä päätän itse -FB-ryhmässä julkaistiin 10.8. sähköposti, joka oli saatetietojen mukaan lähetetty sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeelle. Viestissä mainitaan muun muassa:

Sadat, jollei jopa tuhannet sotealalla työskentelevät ovat joutuneet elämään epätietoisuudessa kuukausia. Ihmisiä on irtisanottu, määräaikaisia työsopimuksia ei ole jatkettu, alan opiskelijoilta on estetty pääsy pakollisiin harjoitteluihin ja ammattitaitoisia ihmisiä on siirretty korvaaviin, toisarvoisiin tehtäviin influenssakauden ajaksi, vain koska ihmiset haluavat pitää kiinni itsemääräämisoikeudestaan ja eivät suostu ottamaan vuosittaista kausi-influenssa rokotetta.

Rämäkkö allekirjoittaa tekstin.

– On fakta, että määräaikaisia työsopimuksia on irtisanottu (pitkäaikaisilta työntekijöiltä) tai tilalle on tarjottu niin "huonoa" työtä, että työntekijä ei ole sitä suostunut vastaanottamaan. Alalta on lähtenyt kevään ja kesän aikana myös runsaasti ammattilaisia joko entisiin töihin tai opiskelemaan kokonaan uutta alaa. Ammattitaitoisia hoitajia on siirretty vastaamaan puhelimeen ja tilalle otetaan, jos saadaan, nuori, kokematon, mutta onneksi sentään influenssarokotettu hoitaja. Tämä on kaukana potilasturvallisuudesta, Rämäkkö pamauttaa.

– Lisäksi työnantajat miettivät mielivaltaisia ja teennäisiä siirtoja osastoilta toiselle: hoitaja voikin yhtäkkiä työskennellä ilman rokotetta jossakin toimipisteessä, vaikka se on velvoitettu jokaiselta sairaalan seinien sisäpuolella työskentelevältä aina varastomiestä myöten. Hoitajat eivät voi siirtyillä tuosta vaan toiselle erikoisalalle, koska jokaisella on oma erityisosaamisalueensa. 

Kymmeniä rokotuksia

Rämäkön mukaan lähihoitaja voi joutua ottamaan uransa aikana jopa noin 50 influenssarokotusta.

– On tapauksia, että opiskelija on jättänyt opiskelut kesken, kun työharjoitteluun on vaadittu influenssarokote. Ennakkotapaus irtisanomisesta odottelee vielä.

Rokotteet kuumentavat tunteita puolin ja toisin.

– Palaute on rankkaa niiltä, jotka ovat eri mieltä, olemmehan "väärällä" puolella jostain näkökulmasta tarkasteltuna. Someraivo on ollut kovaa "vastapuolelta", kunnianloukkaussyytteitä olisi voinut halutessaan tehdä vaikka useamman.

Liike on henkilöitynyt Heli Rämäkköön epäilemättä sekä hänen Ilkassa julkaistun mielipidekirjoituksensa että Minä päätän itse -ryhmän myötä.

– Olen hyväksynyt sen tosiseikan, että näin kai sitten kävi. Yhdessä viemme tätä juttua eteenpäin, enkä usko, että jatkossa olen mikään johtohahmo tälle "liikkeelle". Olen saanut hurjasti hyvää palautetta ja minua on kiitelty rohkeudestani, eikä tämä ole ollenkaan vaikea tie, kun tietää olevansa oikealla asialla, omatunto on puhdas ja tiedän, että meitä on valtavasti.

– Sen verran voin kertoa, että minulle on siirto tulossa toisiin työtehtäviin influenssakauden ajaksi. Mietin kyllä jatkuvasti siirtymistä muulle alalle, koska en aio siirtyä vuosittain pois omista töistäni.   

"Hyödyllinen rokote: saat pitää työpaikkasi, vaikka influenssaa se ei estä"

Pakolliset rokotteet ovat kylväneet pelkoa niiden joukkoon, jotka eivät niitä haluaisi ottaa.

– Pelkäämme tietysti työmme puolesta, kaikki pelkäävät. Moni on ottanut infuenssarokotteen vain siksi, että saa pitää työnsä, jonka osaa tehdä. Huumorimielessä onkin tullut mieleen, että hyödyllinen rokote sinänsä; saat pitää työpaikkasi, vaikka influenssaa se ei estä. Tästähän koko sopassa on kyse. Me ihmiset, jotka teemme joka päivä sitä arkista työtä ruohonjuuritasolla, ymmärrämme sen, miten paljon tämä vaikeuttaa sekä työnantajan että työntekijän roolia ja miten paljon se aiheuttaa turhaa työtä ja on suoranaista rahanhaaskausta. Puhumattakaan unettomista öistä ja ahdistuksesta.

Rämäkkö korostaa, että Minä päätän itse -ryhmä ei vastusta influenssarokotetta tai ihmisten oikeutta ottaa sitä.

– Jokainen ihminen saa sen ottaa vapaaehtoisesti. Emme vastusta myöskään mitään muita rokotteita, niistäkin päätös on jokaisella ihmisellä itsellään. Lakia säätäessä olisi ollut hyvä tiedostaa sekin fakta, että kaikenlainen pakko lisää vastustusta.

– Osa sosiaali- ja terveysalan henkilöstöstä haluaa nimenomaan ottaa rokotteen ja kokee sen tuoman pienenkin suojan tarpeelliseksi eikä ajattele, että se toisi mukanaan huonoja terveysvaikutuksia. Osalle asia taas on ihan sama. Sitten osa on perehtynyt rokotteen taustoihin ja siitä tehtyihin tutkimuksiin, eikä missään nimessä halua rokotetta ottaa. Kuulostaa hurjalle, mutta itkien on menty influenssarokote ottamaan ja monet kuvailevat tilannetta raiskaukseksi, mihin se on täysin verrattavissa, jos koet joutuneesi pakotetuksi influenssarokotteelle kovan painostuksen alaisena ja työpaikan menettämisen pelossa. Sitten on henkilöitä, jotka eivät vain suostu tähän kahdesta syystä; oma terveys ja hyvinvointi ja itsemääräämisoikeus omasta kehosta.

"Rokote johtaa sairauslomaan"

Rämäkön mielestä hoitajat eivät ylipäätään ole oikea kohde influenssarokotteille.

– Rokotehan on tehty suojaamaan juuri sitä ihmistä, joka rokotteen ottaa, ja rokotteen teho on todettu parhaaksi vanhuksilla. Esimerkiksi raskaanaolevien, joille rokotetta suositellaan, ja vastasyntyneiden, joita äidiltä ja istukasta saatu immuniteetti suojaa ensimmäiset kuusi kuukautta hyvin tehokkaasti, kohdalla kätilön influenssarokote on täysin teennäinen suoja, koska vauvan perhe ja lähisukulaiset ovat vauvan kanssa myös välittömästi lähikontaktissa. Pienessäkin flunssassa kätilö pitää suunenäsuojainta ja samalla tavalla toimivat myös muut hoitajat. Syöpäpotilaan omaiset yleensä rokotteen ottavatkin ja hoitajat myös syöpäosastolla.

Hän kertoo, että käsihygienia, kasvosuojain ja terveenä töissä oleminen ovat tärkeimmät osaset potilaan ammattitaitoisessa ja hyvässä hoidossa. 

– Käsihygienia ei ole mikään vaihtoehto rokotuksille vaan aivan perustavaa laatua oleva perustoimenpide, josta jokaisen alan ammattilaisen tulee pitää tarkkaan ja huolella huolta ympäri vuoden. Se on ehdottomasti tehokkain keino estää pöpöjen leviäminen sen lisäksi, että flunssaoireisena jäädään kotiin. Rokote ei estä pisaratartuntaa leviämästä. Rokotettu hoitaja voi levittää aivan samalla tavalla influenssavirusta kuin rokottamatonkin hoitaja. Rokotettu hoitaja siirtää aivan samalla tavalla virusta hengitysteissään eteenpäin kuin rokottamatonkin.

– Tietysti myös lukuisten ihmisten kokemukset siitä, mitä influenssarokote tekee omalle vastustuskyvylle, kertovat oman tarinansa. Töissä jo vitsailtiin, että pitää suunnitella, koska haluaa pitää sen 1-2 viikon sairausloman noin viikko rokotteen ottamisen jälkeen. Mikä ei sinänsä kyllä ole mitenkään hauskaa. 

"Potilaana haluaisin mieluummin rokottamattoman hoitajan"

Rämäkkö on kätilö. Avun haastattelema infektiolääkäri Pekka Ylipalosaari totesi, että hänet pysäytti tieto, että kätilö ei halua ottaa influenssarokotusta.

– Haluan kuulla potilaskertomuksen, jossa vastasyntynyt on sairastunut kätilöltä saamaansa influenssaan! Ystäväni, joka on työskennellyt 27 vuotta lastensairaanhoitajana, ei ole nähnyt uransa aikana kertaakaan alle 1-vuotiasta influenssapotilasta. En väitä, ettei niitä ole, mutta äärimmäisen harvinaista on. Mitä jos vastasyntynyt saa influenssan papilta, mummolta tai vaarilta – mikä on edelleen hyvin epätodennäköistä? Kuinka suuremmalla todennäköisyydellä hän saa sen käsiään jatkuvasti desinfioivalta kätilöltä? Entä jos raskaana oleva saa sen kampaajaltaan tai kaupan kassalta, joka kierrättää päivittäin satojen ihmisten käsien kautta kulkeneet ostokset? Itse haluan hoitaa vastustuskykyni täysin muulla tavoin, kuin pilaamalla sen vuosittaisella influenssarokotteella ja näin ollen toimia potilasturvallisena ja työkykyisenä ammattilaisena. Neljään vuoteen ei ole tarvinnut olla päivääkään flunssan takia pois töistä eikä influenssaankaan ole tullut törmättyä, Rämäkkö toteaa.

– Suurin osa potilaista pystyy halutessaan "suojaamaan" itsensä influenssarokotteella ja jos kuvitellaan tilanne, johon todennäköisesti itsekin joskus joudun, eli potilaan asemaan, en missään nimessä tule vaatimaan itselleni rokotettua hoitajaa – mieluummin rokottamaton, jos sellainen löytyy, kiitos! 

12 kommenttia