Apu

Päivän tv-elokuvasuositus: Kirsikkapuiden alla



Päivän tv-elokuvasuositus: Kirsikkapuiden alla

Kirsikkapuiden alla. Keskiviikko 22.00 Yle Teema & Fem.
Teksti Tarmo Poussu
Kuvat Yle

Nakkikioskien japanilaisia vastineita ovat paputahnalla täytettyjä dorayaki-leivoksia myyvät pikkupuodit. Makeat dorayakit ovat japanilaisten suosimaa pikaruokaa siinä kuin nakkisämpylät tai hampurilaiset meillä.

Kirsikkapuiden alla on tunteikas japanilaiselokuva dorayaki-kioskia pitävästä miehestä sekä 75-vuotiaasta naisesta, joka muuttaa hänen elämänsä.

Elämän murjoma Sentaro (Masatoshi Nagase) hakee dorayaki-kioskiinsa apulaista, mutta torjuu paikkaa hakevan Tokuen (Kirin Kiki) liian vanhana. Hän kuitenkin muuttaa ­mielensä maistettuaan Tokuen valmistamaa herkullista paputahnaa, joka voittaa hänen käyttämänsä tehdasvalmisteisen tahnan mennen tullen.

Elokuvan kirjoittanut ja ohjannut Naomi Kawase on Japanin tunnetuin naispuolinen elokuvantekijä, jonka tuorein työ Kohti valoa sai juuri Suomen-ensi-iltansa valkokankaalla. ­Hänen elokuvansa ovat hiljaisia ylistyslauluja elämän ja luonnon katoavalle kauneudelle.

Vaikka Kirsikkapuiden alla tapahtuu keskellä kaupunkia, sen kuvista henkii vahva luonnontunne, joka saa elokuvan loppuvaiheissa lähes uskonnollisia piirteitä.

(An, 2015/109 min) ★★★★

Julkaistu: 23.5.2018