Pääskysillä ei riitä vettä pesänrakennukseen: "Ihmiset voivat auttaa lintuja ja muita helteestä kärsiviä eläimiä"
Puheenaiheet
Pääskysillä ei riitä vettä pesänrakennukseen: "Ihmiset voivat auttaa lintuja ja muita helteestä kärsiviä eläimiä"
Pitkä sateeton hellekausi Suomessa koettelee luonnonvaraisia eläimiä. Pesimiskausi on juuri nyt kiivaimmillaan, ja veden puute koettelee lintujen lisäksi muun muassa siilejä ja oravia.
Julkaistu 31.5.2018
Apu

Korkeapaineelle ei näy vieläkään loppua, ja maanviljelijät eivät ole ainoita, jotka odottavat sadetta - luonnonvaraisten eläinten veden puute ei ole leikin asia. Esimerkiksi siili- ja oravaemoja ja niiden poikasia vaivaa kuivuus.

BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi sanoo, että erityisesti pääskysten pesinnälle vesi on elintärkeä asia. Pesänrakennus ei onnistu ilman kosteaa savimaata.

- Muut linnut eivät niinkään kärsi kuivuudesta - juomavettähän ne voivat hakea matkojenkin päästä , mutta pääskysillä on tällä hetkellä huonosti pesänrakennustarvikkeita.

Lehtiniemi antaa vinkin niille, joiden kotitalon räystään alla pesii pääskysiä.

- Pihalla voi kastella vedellä kuoppia, joista pääskyset saavat tarvitsemaansa pesäsavea. Kasteltavat kuopat kannattaa kaivaa avoimille paikoille, joihon pääskyset uskaltavat mennä.

Eläintenhoitaja Andrea Kurten Korkeasaaren villieläinhoitolasta kertoo, ettei kuivuudesta kärsiviä eläimiä ole ainakaan toistaiseksi tuotu eläintarhaan.

- Tilanne ei näy Korkeasaaressa vielä mitenkään, mutta tosiasia on, että esimerkiksi siilit kärsivät kuivuudesta.

Hän suosittelee laittamaan siileille laakeita vesikuppeja, joista ne saavat puhdasta vettä.

- Vesiastiat on syytä pitää puhtaina, muuten ne ovat varsinaisia tautipesäkkeitä. Vesi kannattaa vaihtaa vähintään päivittäin, ellei jopa pari kertaa päivässä.

Muun muassa Oulun siiliapu Facebook-yhteisössä annetaan neuvoja siilien auttamiseen. Esimerkiksi savinen kukkaruukun alunen on oiva juoma-astia, johon siili voi mennä myös uimaan.

Räystäs- ja haarapääskyjen pesintä voi epäonnistua, jollei kohta saada sadetta!
Kommentoi »