Pääkirjoitus: Hiuskapina
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Hiuskapina
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Mitä jos aloitettaisiin siitä, että yrittäjä itse saa tehdä töitä silloin kun haluaa eikä joudu maksamaan siitä?"
Julkaistu 8.12.2014
Apu

Katsoitko Linnan juhlat? Näkyikö yllättävän paljon kotikutoisia kampauksia? Syynä saattoi olla hiusalan yrittäjien kapina kallista lupakäytäntöä vastaan.

Laki määrää, ettei parturi- ja kampaamoliikettä saa pitää auki kirkollisena juhlapäivänä, vapunpäivänä, äitienpäivänä, isänpäivänä eikä itsenäisyyspäivänä. Aukioloaikaan voi hakea poikkeuslupaa aluehallintovirastolta.

Kun lakia vuonna 2009 säädettiin, hallitus oli valmis vapauttamaan aukioloajat, mutta hiusala itse vaati niiden rajoittamista. Nyt Hiusyrittäjät tekevät korjausliikkeen ja ajavat lupien muuttamista maksuttomiksi.

Itsenäisyyspäivän kampaamolupa maksoi yrittäjälle 200 euroa, joka kattaa luvan käsittelykulut (lue byrokratia). Jos juhlakampaus maksaa tavallisesti sata euroa ja kampaajalla olisi vain yksi asiakas, kampauksesta pitäisi veloittaa 300 euroa, jotta työ kannattaa. Poikkeuslupaa haki vain parikymmentä yrittäjää. Kampauksia linnassa oli liki tuhat. Aika monet hiukset siis laitettiin kotona tai hotellihuoneessa.

Kaikki hokevat, että yrittäjyyden esteet täytyy raivata pois. Miksi yrittäjän pitää maksaa siitä, että hän saa tehdä työtään? Jos palkansaaja menee töihin itsenäisyyspäivänä, hänelle maksetaan korotettua palkkaa.

Mitä jos aloitettaisiin siitä, että yrittäjä itse saa tehdä töitä silloin kun haluaa eikä joudu maksamaan siitä?

Kommentoi »