Apu

Oulun ralliprinssi goes Hollywood


Hanaa. Viisi vuotta sitten palestiinalainen Rami Jaber tuli Suomeen harjoittelemaan hankirallia. Tänään hän on oululainen sisällöntuottaja, jonka lyhytfilmejä katsovat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa – ja Oulu näkyy aina.
Kuvat Juha Sarkkinen, RNG Media

Rami Jaberilla pitää kiirettä. Hän on juuri kuvannut Oulun lumilla vauhdikasta lyhytvideota Gun Girl kanadalaisen action-tähden Inanna Sarkisin kanssa.  Uusi tuotanto The Great Escape kuvataan Oulussa ja Hollywoodissa. Sen pääosissa ovat Jaberin lisäksi tv-sarja Paon tähdet Wentworth Miller, Amaury Nolasco, Robert Knepper ja Rockmond Dunbar. Ohjaaja Avi Cohen tulee Los Angelesista.  Ja samaan aikaan on tehtävä jatkoa amerikkalaisjulkkisten tv-realitysarjaan, jota Jaber tekee StarClub-yhtiön kanssa Los Angelesissa. StarClubin julkkisverkostoilla on 1,7 miljardia seuraajaa. Kauas on palestiinalainen, prinssiksi itseään tituleeraava Rami al-Husseini, 34, kotikonnuiltaan Jerusalemista ehtinyt.

Jerikossa syntynyt Jaber kulki isänsä mukana ympäri Lähi-itää ja asui muun muassa Abu Dhabissa. Vuonna 1994 olojen Palestiinassa hieman kohennuttua he asettuivat Jerusalemiin. Tietotekniikan opiskelu vei nuorukaisen kuitenkin uudelleen maailmalle, Englannin Canterburyyn. Kaksikymppisenä Jaber alkoi ajaa rallia. Hän ajoi Lähi-idässä, Moldovassa, Romaniassa, voittojakin. Mieli paloi WRC-sarjaan, rallin kuninkuusluokkaan. Jaber oli sorateiden prinssi, mutta maailmanmestaruus vaatisi muutakin: asvalttia ja lunta. Niin hän lähti talviharjoitteluun sinne, missä maailmanmestareita tehdään.  Ennen Suomeen tuloaan hän oli pitänyt pari vuotta taukoa.  – Ensimmäinen vaimoni kuoli ja minun oli pidettävä huolta tyttäristäni. Vuonna 2009 menin Abu Dhabi -tiimiin. Kun he sulkivat tallin, tulin Suomeen, Jaber sanoo. 

Suomi ja Oulu ovat Rami Jaberille niin tärkeitä paikkoja, että ne näkyvät hänen laajalti klikatuissa, toiminnal­lisissa lyhytfilmeissään.

Jaber tuli Rovaniemelle vuonna 2011. Suomessa tarinaan tuli klassinen käänne. – Menin mormonikirkkoon. Tapasin tytön. Pidin hänestä. Myöhemmin tapasin hänet uudelleen Oulussa. Asuimme yhdessä ja saimme kaksi lasta, Jaber kiteyttää. Tarina päättyi hyvin ja huonosti. Huonosti sikäli, että suhde naiseen  päättyi. Hyvin sikäli, että välit lapsiin ovat pysyneet läheisinä. Heidän ansiostaan Jaber on kotiutunut Ouluun.  Lapset eivät ole ainoa syy. Oulu on myös tarjonnut oivan alustan Jaberin mediaprojekteille, jotka ovat muutamassa vuodessa tehneet rallikuskista bisnesmiehen.  – Ouluun muuttaessani en vielä suunnitellut elokuvia, en mitään, vain rallia.

Ralli avasi Jaberille oven sisältömarkkinoinnin maailmaan. Telottuaan jalkansa hän alkoi ideoida lyhytfilmejä, joilla sponsorit saisivat näkyvyyttä. Rallikuskina niissä filmeissä ajetaan paljon ja lujaa.  – Alussa kukaan ei uskonut, että halusin tehdä sen Oulussa. Sanoin, että luottakaa minuun, mutta ystävistäni vain yksi suostui mukaan. Kaikki muut sanoivat ei.  Muutaman vuoden kokemusta ja rohkeutta kerättyään Jaber lähestyi vuonna 2013 BusinessOulua, siis Oulun kaupunkia. Yhteismarkkinoinnin projektipäällikkö Soile Pitkänen muistaa vauhdikkaan esittelymateriaalin. – Hänellä oli idea, millä Oulua saisi helposti maailmankartalle. Hän näytti gym-khana-videoita, joita muut tunnetut rallikuskit olivat tehneet, ja miten jaettuja ne ovat sosiaalisessa mediassa. Hän ehdotti kumppanuutta, että maksaisimme videon kuvauksen, mutta ei mitään muuta palkkiota. Näin tehtiin, ja siitä tuli kaikkien aikojen jaetuin Oulu-video.

Linjatuottaja Benjamin Griffin (vas.) ja ohjaaja Avi Cohen (oik.) tulivat  Hollywoodista sopimaan Rami Jaber Al Husseinin tuottamasta vauhtielokuvasta. 

Näin kohtalo kuljettaa. Vanha rallimies kokosi uuden tiimin – ”parhaita ajajia maailmasta”, jotka voittavat ralleja. – Strategiani on, että jos en voi jotain tehdä, niin tuon jonkun, joka voi, ja teemme sitä tiiminä. Olen sanonut ihmisille ympärilläni, että te ette ole työntekijöitäni, vaan me olemme tiimi. StarClubin omistajallekin sanoin, että lahjakas voi voittaa yksittäisiä tapahtumia, mutta tiimi voittaa mestaruuksia. Tähän uskon, Jaber sanoo. Rallifilmit astuivat aktiivisen kilparallin tilalle. Yhä hän ajaa niissä itse, mutta nyt hän ajaa tähtien kanssa.  Avi Cohenin lyhytfilmissä 2 Hours 2 Vegas matkakumppanina on Pako-sarjan tähti Wentworth Miller, ja siinä he kaahailevat määräajassa Las Vegasiin.  Viime  viikonloppuna Cohen saapui Los Angelesista ohjaamaan jatko-osaa The Great Escape. Mukana tulivat Amaury Nolasco ja Robert Knepper. Oulun lisäksi filmiä kuvataan Hollywoodissa. Lyhytfilmin budjetti on yli kaksi miljoonaa euroa. Jaber sai tehdä kelpo päivätyön taivutellakseen kuvaukset Ouluun. Amerikkalaiset olisivat lähteneet mieluummin Abu Dhabiin, josta heiluteltiin suuria rahatukkuja. Asia ratkesi, kun Oulun kaupunki lupasi avustaa kuvauslupien – ja -paikkojen järjestämisessä. Näyttävän kuvausrekvisiitan tuotantoyhtiö hankkii itse, kuten kustomoidun kullanvärisen Mersun, jonka Jaber toi Suomeen Saksasta. Niitä on maailmassa vain kolme.

Ehkä mietitte, katsooko näitä kaahausfilmejä muut kuin Oulun kaupunginvaltuusto virkatöinään ja Jaberin lähipiiri. Turha huoli. Pari vuotta sitten Oulussa kuvattua lyhytfilmiä GT Radial 1 Finland on YouTubessa klikattu 1,8 miljoonaa kertaa. Siinä Jaber ja saudiarabialainen Tariq al Rammah kaasuttelevat ympäri Oulua. Puoli vuotta sitten kuvattu 12-minuuttinen 2 Hours 2 Vegas -filmikin on kerännyt jo toista miljoonaa klikkausta.  – Sen jälkeen puhelin soi Hollywoodista, että ”Rami, me tarvitsemme sinut stunt-ajajaksi, tule Hollywoodiin”. Tein stunt-ajoja muun muassa Hurjapäihin (Fast and Furious) ja sain kontakteja julkkiksiin: Vin Diesel, Tyrese Gibson, Amaury Nolasco. 

Uutta elokuvaansa varten Rami Jaber hankki maailmalta kunnon pelin. 

Jaberilla on tuotantoyhtiö RNG Oulussa ja useita toimipisteitä, kuten rallitoimintaa pyörittävä Rami Racing Italiassa ja viihdetakomo White Revolver Yhdysvalloissa.  Työkenttä on laaja. Oulua markkinoivien filmiensä ohella hän tekee musiikkivideoita ja brändäystä, joita amerikkalaisjulkkikset hyödyntävät muun muassa sosiaalisessa mediassa.  – Jos heillä on 70 miljoonan dollarin budjetti elokuvaan, he haluavat luoda vahvan brändin ennen elokuvan tekemistä. RNG Media solmi taannoin sopimuksen tv-sarjasta, jossa seurataan elokuva-, musiikki- ja urheilutähtien elämää. Yhdysvaltalainen tuotantokumppani StarClub on erikoistunut julkkisten somenäkyvyyteen, ja sehän on Jaberin toiminnan ydinmehua.  – Sosiaaliseen mediaan on tehtävä jotain, mistä ihmiset pitävät ja mitä he jakavat. Tv-sarja tähtää kansainväliseen levitykseen, koska kyllähän joku Kanye West, Lewis Hamilton, Snoop Dogg tai Charlie Sheen muuallakin tunnetaan. Jaksojen avausjuonnot kuvataan – arvaattekin jo – Pohjois-Suomessa. 

Rallikisoissa Jaberille oli tärkeää, että Palestiinan lippu näkyi.   – Monet palestiinalaiset, Suomessakin, olivat minua vastaan, kun käytin Suomen lippua. Muistutin, että tarjosin suunnitelmiani myös heille, mutta ne eivät kelvanneet. Suomi hyväksyi ne ja Oulu ryhtyi yhteistyökumppanikseni, ja siksi käytän Suomen lippua. Oulun kaupungille Jaber on ollut noin 50 000 euron näkyvyysprojekti, lajissaan täysin uudenlainen. – Meillä on ollut ennenkin tuotantokumppanuuksia, jotka ovat rahallisesti samaa tasoa, mutta action-elokuvia ei ole ennen tehty. Tämä on uusi genre ja toimii Oulun referenssinä, Soile Pitkänen toteaa.  Jaberin tuorein aluevaltaus on jalkapallo. Joulukuun alussa hänestä tuli yksi AC Oulun suurimmista omistajista. Jaber haluaa viedä AC Oulun pelaamaan vaikkapa Lähi-itään, jonne hänellä on jo entuudestaan yhteyksiä.  Sekin olisi Oulun joukkomainontaa. ●

teksti Jorma Lehtola, kuvat Juha Sarkkinen ja RNG Media

Julkaistu: 22.2.2016