Apu

Osaatko uutta suomea? Trendisanat ovat nyt tulleet


Kieleen tupsahtelee uusia sanoja, jotka ovat yhtäkkiä kaikkien huulilla. Opettele nämä sanat nyt ja turhaudu ensi vuonna: pian muotia voivat olla ihan muut ilmaukset.
Kuvat Fotolia

Biopankki

Pankit kokoavat ihmisiltä näytteitä esimerkiksi verestä, ihosta ja luusta. Näytteistä pystytään tutkimaan ihmisen perintötekijät. Niistä nähdään, mihin sairauteen henkilöllä on alttius sairastua. Näytteet talletetaan lääketieteellistä tutkimusta ja tuotekehitystä varten.

Cis

Cis-mies ja cis-nainen ovat syntyessään mies- tai naissukupuolisia ja tuntevat itsensä sellaisiksi jatkossakin. Jotkut kyseenalaistavat ajatuksen kahdesta sukupuolesta ja tuntevat, että sukupuolia on monia.

Diginomadi

Ihminen, joka tekee töitä verkossa ja matkustaa samalla läppärinsä kanssa ympäri maailmaa. Diginomadi työskentelee usein lämpimässä kohteessa ja laittaa Facebookiin kuvia uima-altaalta räntäisten kaverien kiusaksi.

Duubio

Epäily. Politiikkaan ja talouselämään pesiytynyt sana. Politiikolla on duubioita eri hankkeita kohtaan.

Doodlailla

Piirtelet ajatuksetta rinkuloita ja töherrät kokouksessa tai puhelun aikana. Piirtely parantaa doodlailijan keskittymistä.

Ekosysteemi

Termi on levinnyt luonnosta bisnekseen tarkoittamaan yrityksen toimintaympäristöä.

Fleksata

Fleksaaja on sekasyöjä, joka on lisännyt ruokavalioonsa kasviksia. Fleksaus eli fleksitarismi on osa-aikaista kasvissyöntiä.

Flexata

Huomiohakuista esittämistä. Englannin sana flex tarkoittaa muun muassa lihasten jännittämistä macho-mielessä.

Flossata

Floss dancessa tanssija heiluttelee käsiä ja lantiota nopeasti oikealle, vasemmalle, taaksen ja eteen. Lapset ovat lajin mestareita. Hinkkaus muistuttaa hammaslangan käyttöä.

Josse

Viittaa pitkään odoteltuun länsimetroon: jos se tulee. Pääkaupunkilainen vastine tamperelaiselle murresanalle nysse, joka käytetään bussista: nyt se tulee.

Keppari

Keppihevonen. Tyttöjen suosikki. Älä sekoita keppanaan.

Ketogeeninen

Laihduttava ruokavalio, uudempi vastine karppaukselle. Ruokavaliosta karsitaan hiilihydraatteja, kuten sokereita ja viljaa. Dieetissä pyritään ketoosiin eli keho ottaa energiansa ylimääräisistä rasvavarastoista ja laihtuu. Ei pidetä terveellisenä.

Ketteryys

Yritysmaailman ihanne ja sana, joka ilmaisee yritysten, organisaatioiden ja työntekijöiden muutosvalmiutta: Tehdään nopeasti muutoksia toimintaympäristön niin vaatiessa. Joskus myös henkilöstöä voidaan vähentää ketterästi.

Konversio

Ilmaisua käytetään usein verkossa tapahtuvasta kaupankäynnistä. Jos verkkomainos saa ihmisen klikkaamaan mainostajan nettisivuille ja ostamaan tuotteen, tapahtuu konversio. Konversioksi riittää sekin, että asiakas etsii yrityksen yhteystiedot ja osoittaa kiinnostusta. Hänet voi kenties rahastaa myöhemmin.

Koska

Koska-sana voi korvata kokonaisen sivulauseen. ”En voi tulla baariin, koska koira. Pakko mennä, koska vaimo.”

Lähtökohtaisesti

Asian ja ilmiön perustila. Puhuja yrittää ilmaista, mistä asiassa on lähtökohtaisesti todella kysymys.

Mansplaining

Mansplainaus on ilmiö, jossa mies selittää asiaa itsevarmasti uskoen tietävänsä totuuden ja enemmän kuin toisarvoinen henkilö, jolle hän puhuu.

Mauto

Mopoauto. Auton näköinen pieni ajoneuvo, joka kuoren alla piilee mopon moottorivoimat.

Moti

Motivaatio ”Nyt mul meni moti koko hommaan.”

Muutosvalmius

Yritysmaailman ja politiikan ilmaus. Ollaan ketterästi valmiita muuttumaan jämähtämättä kaavoihin. Ajatellaan myös niin kutsutun mukavuusalueen ulkopuolelta ja laatikon ulkopuolelta, out of the box. Mukavuusalue ja out of the box ovat kuitenkin jo historiallisia termejä, joten vältä niitä kuin ruttoa.

Posse

Iso porukka ihmisiä, jengi.

Ragettaa

Raivota, riehua.

Retu

Sana tulee englannista: retard, vajaaälyinen. Sana viittaa normaaliin urpoon.

Richsplainaus

Rikas ihminen neuvoo köyhälle hyödyttömiä itsestäänselvyyksiä.

Röllätä

Trollata eli kommentoida verkossa ilkeästi ja ärsyttävästi, jotta kohde hermostuu, pelkää, vastaa ja munaa itsensä. Myös möyhäys on negatiivista kommentointia, mutta ei vihapuhetta.

Sinkkubanaani

Banaani, joka on irrotettu tertusta. Asiakkaat karttavat sinkkua, jolloin siitä tulee kaupalle ruokahävikkiä.

Skoupata

Selviytyä. Tulee englannin sanasta cope.

Slut-shaming

Pilkataan seksikästä ja hyvännäköistä naista sosiaalisessa mediassa olettaen, että hän on aivoton tyrkky. Todellisuudessa hän voi olla filosofian tohtori. Myös naiset sheimaavat naisia.

Speksi

Spesifikaatio eli jonkin asian määrittely. Kun jokin asia on speksattu, toiminnan lähtökohdat ovat selkeät.

Toksinen maskuliinisuus

Myrkyllinen miehekkyys viittaa mieheen, jonka käyttäytymistä leimaavat miehisinä pidetyt piirteet kuten aggressiivisuus, myötätunnon puute, naisten alistaminen ja sikailu. Toksinen maskuliinisuus on haitallista myös miehille, jos rooli esimerkiksi estää miestä hoivaamasta lapsiaan. Viittaa vanhahtavaan  ”mies on sika” -ajatteluun.

Tonton

Kaiketon on ruokavalio, josta on karsittu ruokia. Karsitut voivat aiheuttaa todellisia tai kuviteltuja terveysongelmia, lihottaa tai olla vastoin syöjän henkisiä arvoja. Esimerkiksi gluteeniton, sokeriton, maidoton, viljaton, laktoositon ja lihaton.

Triggeröidä

Triggeri voi olla jokin tapahtuma, joka laukaisee ihmisessä ahdistavan muiston ja saa toimimaan sen mukaisesti. Perheriita voi pistää ihmisen polttamaan tupakan, vaikka hän on jo lopettanut tupakoinnin. Bisneksessä yritys pyrkii triggeröimään asiakkaan eli saamaan hänet lopulta ostamaan. Triggeri pyritään automatisoimaan halvalla esimerkiksi asiakasrekisteriin. Kun asiakas saa sähköpostiinsa koneellisen syntymäpäiväonnittelun yritykseltä, hän voi triggeröityä ja kiintyä yritykseen.

Viidakko, josta tuskin selviät voittajana

  • Trendisanat vanhenevat parissa vuodessa. Esimerkiksi sana eeppinen (mahtava) on jo epämuodikas.
  • Sana voi kuulostaa sinusta uudelta, mutta joissakin piireissä se voi olla auttamattoman vanhanaikainen.
  • Samalle sanalle on monta suomennosta. Kukaan ei välttämättä tiedä, mistä toinen puhuu.
  • Sanat ovat peräisin esimerkiksi politiikasta, yrityselämästä, englannista, musiikista ja nuorisokulttuurista.

Etsi lisää sanoja verkosta Urbaanista sanakirjasta ja Kielitoimiston sanakirjasta. Lähde: Päätoimittaja Tarja Heinonen, Kielitoimiston sanakirja

Julkaistu: 22.2.2019