Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano: ”Haluaisin työskennellä ulkomailla”
Puheenaiheet
Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano: ”Haluaisin työskennellä ulkomailla”
Johanna Rusanen-Kartano yrittää tehdä pikkuhiljaa nimeään tunnetuksi maailmalla.
Julkaistu 8.11.2015
Apu

Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano palasi vastikään kotiin työmatkalta Brasilian Sao Paulosta, jossa hän vietti viimeiset kuusi viikkoa. Johanna tuurasi paikallisen oopperan laulajaa, ja joutui opettelemaan uuden roolin vain muutamassa viikossa.

– Olihan se jännittävää, että jouduin ottamaan uuden roolin haltuun niin paineen alla. Tavallisesti roolin opettelemiseen kuluu noin vuoden verran aikaa. Minut otettiin kuitenkin sikäläisessä oopperassa todella hyvin vastaan, ja sain kutsun palata takaisin parin vuoden päästä.

– Myös brasilialainen kulttuuri vetosi minuun, sillä pidän huolettomasta elämänmenosta ja paikalliset ihmiset olivat ihanan lämpimiä, Johanna kertoi Syöpäsäätiön juhlatoimikunnan järjestämissä tiedetanssiaisissa lauantai-iltana.

Parin viimeisen viikon ajaksi Johanna sai Brasiliaan seurakseen myös kuljetusalalla työskentelevän aviomiehensä Antti-Pekka Kartanon ja 7-vuotiaan Aleksanteri-poikansa. Perhe ehtikin viettää yhdessä aikaa rannalla ja nauttia helteisestä säästä.

– Etenkin poikani oli ihan elementissään Brasiliassa, sillä hän rakastaa uimista. On mahtavaa, että hän näkee jo nuorena maailmaa ja oppii, etteivät kaikkialla asiat ole niin hyvin kuin Suomessa, Johanna jutteli.

Ulkomaat kiinnostavat

Vastaisuudessa Johanna työskentelisi mielellään enemmänkin ulkomailla. Hän tietää kuitenkin, että kilpailu maailmalla on kova, ja hänen pitää miettiä ratkaisujaan myös perheensä kannalta.

– Haluaisin ehdottomasti työskennellä ulkomailla. Suomen ulkopuolella odottaa suuri maailma, ja yritän myydä itseni pikkuhiljaa sinne. Etuni on se, että olen aika harvinaista äänityyppiä, ja meitä ei ole maailmassa montaa.

– Toisaalta ikävöin aina valtavasti perhettäni, kun olen jossain. Niin hienoa kuin ulkomailla onkin työskennellä, reissaamista seuraa aina koti-ikävä.  

Tärkeintä hyvät kengät

Tällä hetkellä Johanna työstää Tampereen oopperaan Verdin Kohtalon voimaa ja kansallisoopperaan Wagnerin Tristan ja Isolde -teosta. Isolden maratonroolia varten hän on valmistautunut jo kaksi viimeistä vuotta.

– Legendaarinen sopraano Birgit Nilsson sanoi aikanaan, että Isolden roolia varten tärkeintä on hankkia hyvät kengät. Lavalla saa nimittäin seisoa viiden tunnin verran. Onneksi oopperalla on niin hyvät suutarit, että tuskin suoritukseni ainakaan kengistä jää kiinni, Johanna nauroi.   

Fyysisesti vaativan työn vuoksi Johanna joutuu pitämään myös hyvää huolta kehostaan. Hän ei kuitenkaan halua olla liian ankara itselleen, vaan luottaa mieluummin kultaiseen keskitiehen.

– Olen ehdottomasti nautiskelijaluonne. Pidän hyvästä ruuasta ja lepäilisin mielelläni vain uuninpankolla kuin kissa. Pyrin kuitenkin harrastamaan järkevää arkiliikuntaa. Asumme maalla, ja siellä on paljon sellaista puuhaa, joka pitää minut koko ajan liikkeessä. Tykkään myös nautiskella metsän hiljaisuudesta, sillä sieltä saan kaivattua vastapainoa työhöni.   

Kommentoi »